Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Πεισματικά αναλφάβητοι

Πεισματικά αναλφάβητοι

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Λ Α Θ Ο Σ ΑΝΑΓΝΩΣΗ, αδυναμία ορθής ανάγνωσης ή, μήπως, εκούσια και πεισματική άρνηση ανάγνωσης, μελέτης, κατανόησης και αντίληψης του πραγματικού περιεχομένου ενός ορθάνοικτου διαχρονικά και ευανάγνωστου βιβλίου; Τα ερωτήματα αυτά δημιουργούνται όταν ακούς ή διαβάζεις τι λένε και τι δηλώνουν οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες για την Τουρκία και τον Ερντογάν και τι καταλαβαίνουν εν τέλει για τους Τούρκους και τους εκάστοτε κυβερνώντες στην Άγκυρα και για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και για τα στρατηγικά σχέδια των Τούρκων στην περιοχή.
 
Το πρόβλημα είναι παλαιότατο. Μπορεί κανείς να το ανιχνεύσει εγκυρότατα μελετώντας λ.χ. πόσο… χάρηκαν οι πολιτικοί στην Κύπρο όταν το 1973 ανήλθε στην εξουσία ο Μπουλέντ Ετζεβίτ και πόσες ελπίδες για σωστή λύση του Κυπριακού εναπέθεσαν στον εν λόγω… αριστερό ηγέτη των «λαϊκών και δημοκρατικών δυνάμεων» της Τουρκίας, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός! Ναι, τότε: Λίγους μήνες πριν από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Ή πόσες ελπίδες εναπέθεσαν πολύ αργότερα στον… Τουργκούτ Οζάλ. Και μετέπειτα στην Τανσού Τσιλέρ…
 
Π Ε Ι Σ Μ Α Τ Ι Κ Α και αθεράπευτα εκουσίως αναλφάβητοι. Πολιτικά αναλφάβητοι. Μορφωτικά ανεπαρκέστατοι. Αδιόρθωτα ανεπαρκέστατοι. Όσες κατραπακιές κι αν υπέστη διαχρονικά επί 60 χρόνια ο Ελληνισμός από αυτήν την αποδεδειγμένα λανθασμένη ανάγνωση - την άρνηση ορθής ανάγνωσης του τουρκικού παράγοντα. Σημειώνουμε 60 χρόνια, αρχίζοντας τη μέτρηση από την ολέθρια Τριμερή του Λονδίνου του 1955. Όπου η δόλια και πανούργα βρετανική πολιτική πέτυχε να συρθεί η Αθήνα στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ενδιαφερόμενου μέρους» στο Κυπριακό, με τη συνοδεία του ανθελληνικού πογκρόμ των Σεπτεμβριανών της Κωνσταντινουπόλεως. Έκτοτε και διαρκώς και αταλάντευτα και μεθοδικά και απ’ όλες ανεξαιρέτως τις τουρκικές κυβερνήσεις ακολουθείται κι εφαρμόζεται σταδιακά, επίμονα, υπομονετικά, ανυποχώρητα, μία και μόνη στρατηγική της Τουρκίας. Η στρατηγική «Επανάκτησης Κύπρου». Απέναντι στην οποία οι ελληνικές ηγεσίες Αθηνών και Λευκωσίας, οι «πεισματικά αναλφάβητοι», αρνούνται να την αναγνώσουν, να τη διαγνώσουν και συνεπώς να την αντιμετωπίσουν.
 
Α Φ Ο Τ Ο Υ ΑΝΗΛΘΕ το 2002 στην εξουσία ο Ερντογάν και πέτυχε να του προσφερθεί δώρο το Σχέδιο Ανάν, δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει πόσα πέτυχε η Τουρκία διεθνώς στο Κυπριακό «χωρίς να φύγει ούτ’ ένας στρατιώτης της απ’ την Κύπρο και δίχως να δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους». Επί 13 χρόνια ακολουθεί αταλάντευτα, σταθερά κι υπομονετικά την πολιτική διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επέκταση του τουρκικού ελέγχου εφ’ ολοκλήρου της Κύπρου, με τον Διζωνικό Συνεταιρισμό μέσω Τουρκοκυπρίων, αλλ’ οι «δικοί μας» ανεπίδεκτοι μαθήσεως, επιμένουν να ελπίζουν. Με τέτοιους «δικούς μας» δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα σωτηρίας….
 
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Εάν το να εισέλθει κανείς στην… πολιτική ήταν σαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της δεκαετίας του ’60 με αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει κανείς και αυστηρές εξετάσεις προαγωγής σε κάθε επόμενη τάξη, ξέρετε πολλούς από τους νυν πολιτικούς μας που θα κατάφερναν να εισαχθούν στην πρώτη τάξη; Ξέρετε πολλούς που δεν θα έμεναν απροβίβαστοι αν έπρεπε να δώσουν γραπτό διαγώνισμα με θέμα λ.χ. τον Ερντογάν;
Λάζ. Α. Μαύρος

Top