Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Κυπρογενείς υποχρεώσεις & τουρκογενείς αυταπάτες

Κυπρογενείς υποχρεώσεις & τουρκογενείς αυταπάτες

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠ Ρ Ι Ν ΔΕΚΑ χρόνια η στήλη είχε επικρίνει με δριμύτητα την απόφαση των Αθηνών, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και της Λευκωσίας, με πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, να συναινέσουν στις 17 Δεκεμβρίου 2004, ως δύο από τα 25 τότε κράτη - μέλη της ΕΕ στην… απονομή προς την Τουρκία ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, χωρίς προηγουμένως να είχε τερματίσει την παράνομη στρατιωτική κατοχή των (και ευρωπαϊκών) εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θλιβερή, θλιβερότατη η 17η Δεκεμβρίου 2004», γράφαμε το Σάββατο 18.12.04 και προειδοποιούσαμε ότι αποτελούσαν ψευδαισθήσεις οι ελπίδες… εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Τ Ο ΕΠΟΜΕΝΟ έτος, 3η Οκτωβρίου 2005, ήταν η ημέρα έναρξης των ενταξιακών. Γράψαμε ολόκληρη σειρά από άρθρα επικρίνοντας την στάση Αθηνών και Λευκωσίας μαζί με τους άλλους 23 εταίρους: «Οι 25 κυβερνώντες στην ΕΕ περιφρόνησαν τους λαούς της ΕΕ: Ενάντια στην θέληση των λαών, ανέβασαν την Τουρκία στο ευρωπαϊκό τρένο. Η 17/12//04 και η 3/10/05 αποτελούν πλέον ορόσημα καταστρατήγησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Και της λαϊκής κυριαρχίας στις χώρες μέλη της […] Από αυτή και μόνο την πράξη, εν τη γενέσει της τουρκο-ευρωπαϊκής υπόθεσης, καθίσταται εμφανέστατη η έκπτωση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών. Και η προσαρμογή τους στα τουρκικά πρότυπα» (Ειρήσθω 7.10.05).

Επικρίναμε τον τότε πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο ότι ήταν ασύγγνωστη αφέλεια να πιστεύει πως στην εξέλιξη των τουρκο-ενωσιακών σχέσεων θα θυμόταν οιοσδήποτε ότι ο επιτευχθείς τότε όρος της «ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου» περιλάμβανε την άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής, όπως είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων». Και κραυγάζαμε την οδύνη μας για τις δηλώσεις του τότε υπ.Εξ. Γ. Ιακώβου που έλεγε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να μας ευχαριστήσει δημοσίως που τη βοηθήσαμε να φτάσει ως εκεί που έφτασε σήμερα» (Ειρήσθω 9.10.05)...

Μ Ε Τ Α ΑΠΟ δέκα ολόκληρα έτη, με την Τουρκία δεδηλωμένα υπερήφανη και κομπάζουσα για όσα πέτυχε «χωρίς να φύγει ούτ’ ένας στρατιώτης και δίχως να δώσει σπιθαμή εδάφους στην Κύπρο», με την Τουρκία ατιμώρητη να δηλώνει ότι είναι… ανύπαρκτο κράτος η ΚΔ και, ατιμώρητη, όχι μόνο να περιφρονεί αλλά και να γιουχαΐζει τις… «κυπρογενείς» υποχρεώσεις της προς την ΕΕ των 28, η Λευκωσία, αυτή τη φορά με ΠτΔ τον Νίκο Αναστασιάδη, επιμένει στις ίδιες και χειρότερα αθεράπευτες ψευδαισθήσεις που εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης για το… «υψίστης σημασίας έγγραφο της Κοινής Θέσης της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ»..

ΕΡΩΤΗΣΗ
Να φυλάξουμε εδώ τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που είναι και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, εάν θέλει να προχωρήσει με ομαλότητα στο δρόμο της ένταξης», για να την βρουν, ίσως, όσοι θα ζουν μετά από άλλα δέκα χρόνια και θα κρίνουν το 2024 την προ δεκαετίας και την προ 20ετίας και την ανέκαθεν πολιτική των ψευδαισθήσεών μας;


Top