Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Από το Μαρί στον Συνεργατισμό και από τον Χριστόφια στον Αναστασιάδη

Από το Μαρί στον Συνεργατισμό και από τον Χριστόφια στον Αναστασιάδη

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΓΙΑ ΤΗ φρικτή τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, με τις 13 ανθρωποκτονίες, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΑΚΕΛιστής κ. Δημήτρης Χριστόφιας, αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες τις οποίες του καταλόγισε και προσωπικά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, που το δικό του Υπουργικό Συμβούλιο είχε διορίσει. Γαντζώθηκε με νύχια και με δόντια και με τους αυλικούς του στην εξουσία, παρά την έντονη και διαρκή απαίτηση της λαϊκής πλειονότητας να παραιτηθεί. Ωστόσο δεν τόλμησε -δεν υπέβαλε καν υποψηφιότητα- να επαναδιεκδικήσει τη  λαϊκή ψήφο στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Έστρωσε, όμως, ο ίδιος και το ΑΚΕΛ του, τον δρόμο ώστε να χαρίσουν την προεδρία στον Συναγερμικό κ. Νίκο Αναστασιάδη. Θυσιάζοντας, ως «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (πρώτη από τις δύο φορές), τον διατελέσαντα και Υπουργό του, κ. Σταύρο Μαλά.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Ν. Αναστασιάδης εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τέσσερεις μέρες αργότερα, Πέμπτη, 28.2.2013, στη Βουλή έδωσε τη νενομισμένη Διαβεβαίωση και εκφώνησε δημοσίως τα προτάγματα της διακυβέρνησης που ο ίδιος όμνυε ότι θα εφήρμοζε. Από την επαύριον γράψαμε μια σειρά αρθρίδια στη στήλη ΕΙΡΗΣΘΩ της «Σημερινής».

ΙΣΩΣ είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες να αναδημοσιεύσουμε κάποια, μετά από έξι χρόνια. Τώρα που το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την καταστροφή του Συνεργατισμού καταλογίζει τις πρώτες ευθύνες στον Υπουργό του των Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη, και στον ίδιο τον ΠτΔ. Από προχθές, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔηΣυ… φαίνεται ότι, απλώς,  αντιγράφουν τις συμπεριφορές Χριστόφια - ΑΚΕΛ τού 2011…

 

ΕΙΡΗΣΘΩ, Σάββατο, 2.3.2013

Σπουδαιότατο το λογοδοτείν

Υ Ψ Ι Σ Τ Η Σ  σπουδαιότητας κυβερνητική πολιτική, σ’ έναν τομέα από κείνους που άπτονται ουσιωδώς της φύσης και του χαρακτήρα του πολιτεύματος, φρονούμε ότι εξήγγειλε ως πρόταγμα διακυβέρνησης, ο από χθες ασκών την ύπατη του κράτους εξουσία, νέος ΠτΔ, Ν. Αναστασιάδης: Τη λογοδοσία στον λαό, των ασκούντων εξουσία.Την προέβαλε ως 2η από τέσσερεις προτεραιότητες επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, προχθές στον προγραμματικό λόγο που εκφώνησε στη Βουλή, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση επί τη αναλήψει της προεδρίας:

«Τη λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες, μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους».

Την προέβαλε ως 1ο Κανόνα Λογοδοσίας, στην 1η συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου χθες, μετά την τελετή διορισμού των υπουργών, τους οποίους υποχρέωσε να υπογράψουν, είς έκαστος προσωπικά, τον Κώδικα Δεοντολογίας για λογοδοσία στον λαό.

Λ Ο Γ Ο Δ Ο Σ Ι Α  στον λαό, είπε χθες. Λογοδοσία στους πολίτες, είπε προχθές. Δεν είπε, λογοδοσία στον Πρόεδρο. Ούτε λογοδοσία στα κόμματα, στα όργανα ή στις ηγεσίες τους. Δεν είπε, λογοδοσία στους αντιπροσώπους του λαού, λογοδοσία στη Βουλή, ή σ’ όποιους εκπροσώπους της Κοινής Γνώμης, δημοσιογράφους, ή ηγέτες οιωνδήποτε οργανώσεων, αλλά: Στον λαό, ως σύνολο πολιτών. Στους πολίτες, που συγκροτούν τον λαό. Άμεσα, χωρίς διαμεσολάβηση και δίχως αντιπροσώπευση.

Αυτό -κρίνουμε- εμπεριέχει τεράστια και ουσιαστική σημασία, στο περιεχόμενο της πολιτικής ευθύνης. Προπάντων στη θεσμική συγκεκριμενοποίησή του. Και πολύ περισσότερο στις έμπρακτες επιπτώσεις του, που η νομοθεσία θα επιφέρει:

- Μ Ε Σ Ω  ΠΟΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, πρακτικώς εφαρμόσιμων κι αποτελεσματικών, ο (πόσος;) λαός - οι (πόσοι;) πολίτες, θα νομιμοποιούνται, βάσει νομοθεσίας, ν’ αξιώνουν και πότε, άραγε, ως έννομό τους συμφέρον, συγκεκριμένη λογοδοσία από συγκεκριμένο πολιτειακό και άλλον αξιωματούχο του κράτους;

- Π Ο Ι Α  ΕΞΟΥΣΙΑ, κατά τρόπον συγκεκριμένο προσδιορισμένη, νόμω θεσπισμένη εξουσία θα έχει ο λαός έναντι τού λογοδοτούντος;

- Και, με ποιο θεσμοθετημένο τρόπο θα κρίνει ο λαός και θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και, ιδίως, τις (ποιες;) κυρώσεις του, στην περίπτωση που ο λαός κρίνει ανάξιον τον λογοδοτήσαντα;

Ε Κ Λ Α Μ Β Α Ν Ε Τ Α Ι, απ’ τις πρωταρχικές εξαγγελίες του Προέδρου, ότι διανοίγεται μία χρησιμότατη για τον λαό -τους πολίτες- οπή στο παρακμάζον πολίτευμα της Ολιγαρχικής Κομματικής Ηγετοκρατίας. Ανοίγει σπουδαιότατο στάδιο: Για ν’ αποκτήσει ο λαός την εξουσία να ανακαλεί και ν’ αποπέμπει, προ της λήξεως της θητείας του, όποιον εκλελεγμένο, πολιτειακό ή άλλον αξιωματούχο του κράτους, κριθεί από τον λαό -αφού λογοδοτήσει- ως ανάξιος, ανίκανος κι ανεπαρκής. Θα ικανοποιεί, άραγε, αυτά τα ουσιώδη η νέα νομοθεσία;

Ε Α Ν, λοιπόν, από τις προεδρικές εξαγγελίες για (α) πολιτικές, (β) αστικές και (γ) ποινικές ευθύνες των υποχρεωμένων να λογοδοτούν, οι δύο τελευταίες θα κρίνονται απ’ τ’ αστικά και ποινικά δικαστήρια, μέσω ποιας συγκεκριμένης διαδικασίας θα ελέγχει και θα κρίνει ο λαός (οι πολίτες), χωρίς την παρεμβολή των κομμάτων, ή της ελεγχόμενης από τα κόμματα Βουλής, τις εκάστοτε εκάστου πολιτικές ευθύνες; Φρόντισαν οι προεδρικοί σχεδιασμοί να μελετήσουν την αρχαία αθηναϊκή μας δημοκρατία και να εμπιστευτούν επιτέλους τον λαό και τη δημοκρατικότερη αυτού μέθοδο και έκφραση μέσω δημοψηφισμάτων;

 

ΕΙΡΗΣΘΩ, Τρίτη, 6.3.2013

Λογοδοσία στον εντολέα: Τον λαό

Π Ω Σ  ΝΑ καταστεί συγκεκριμένη, νομοθετικά θεσπισμένη, πρακτικά εφαρμόσιμη και αποτελεσματική, η προγραμματική εξαγγελία κυβερνητικής πολιτικής που προέταξε ο νέος ΠτΔ για λογοδοσία στον λαό όσων ασκούν εξουσία, θα πρέπει -επιμένουμε- ν’ απασχολήσει σε βάθος όλους όσοι φλέγονται για:

- τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος,

- την αναζήτηση έμπρακτης οικοδόμησης οχυρών και αυστηρών κυρώσεων υπέρ της χρηστής διοίκησης,

- την επικράτηση ουσιαστικής ισονομίας στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης,

- την αποτελεσματική απόκρουση της διαφθοράς,

- την εξάλειψη του καρκινώματος της κομματοκρατίας - ημετεροκρατίας - αναξιοκρατίας,

- την απόδοση και εμπράγματη αναγνώριση στον κυρίαρχο λαό του μεριδίου εκείνου της λαϊκής κυριαρχίας - πολιτικής εξουσίας, το οποίο θα του επιτρέπει να ασκεί διαρκώς κι όχι πλασματικώς, πραγματικό έλεγχο στις πράξεις και παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνώντων και όσων άλλων θεωρούνται εντολοδόχοι του εντολέα λαού.

Ε Φ Ο Σ Ο Ν  ΚΑΙ οι εκλελεγμένοι άρχοντες που άρχουν, ομολογούν ότι εντολέας είν’ ο λαός και οι ίδιοι εντολοδόχοι του λαού για τον συγκεκριμένο χρόνο τής θητείας τους στ’ αξιώματα και για την συγκεκριμένου περιεχομένου εντολή («συμβόλαιο με τον λαό», «προεκλογικές δεσμεύσεις», «προγραμματικές εξαγγελίες») που έλαβαν,

Τ Ο Τ Ε  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ θα πρέπει επιτέλους ν’ αναγνωρίσουν εμπράκτως, με νέους θεσμούς και νομοθεσίες, ότι:

Ο εντολέας λαός θα πρέπει να έχει την πολιτική εξουσία να ασκεί διαρκώς έλεγχο σε όλους τους τομείς και σε κάθε στάδιο υλοποίησης της εντολής, όπως και την πολιτική εξουσία, κάθε στιγμή, να κινεί τις διαδικασίες για την αποπομπή και την τιμωρία κάθε εντολοδόχου που θα παραβαίνει την εντολή.

Δ Ε Ν  ΞΕΡΟΥΜΕ αν τυχαία ή άλλως πως διέφυγαν του έρκους οδόντων του προέδρου Αναστασιάδη ή αν αποτελούν ρητορείες και έπεα πτερόεντα οι εξαγγελίες του ή αν θα έχουν την… τύχη της «ποινικοποίησης του ρουσφετιού». Επιμένουμε ν’ αναδεικνύουμε ως σπουδαιότατο το ότι δεσμεύτηκε στον εντολέα λαό κι επέβαλε ρητώς στους υπουργούς του, τη «λογοδοσία στον λαό», τη «λογοδοσία στους πολίτες». Δεν είπε για λογοδοσία είτε στον Πρόεδρο είτε στη Βουλή είτε στους Κομματάρχες, αλλά στον λαό, στους πολίτες. Απευθείας, δηλαδή, στον εντολέα. Και τούτο, φρονούμε, είναι το σπουδαιότερο που επειγόντως θα πρέπει να αποκτήσει θεσμούς και διαδικασίες αποτελεσματικής υλοποίησης.

- ΣΗΜΕΙΩΣΗ 10.3.2019: Έπεα πτερόεντα, φούμαρα και κοροϊδία;

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ


Top