Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Με ποια Τουρκία το… «σαφές σκοπείν»;

Με ποια Τουρκία το… «σαφές σκοπείν»;

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠ Ω Σ  ΔΙΑΓΕΙ εσχάτως η Τουρκία του Ερντογάν, είναι, καθημερινά σχεδόν, ένα από τα κύρια θέματα στα Μέσα Συλλογικής Ενημέρωσης εδώ και παγκοσμίως. Απ’ όπου γίνεται αντιληπτό, πώς οι μεγάλοι, οι μεσαίοι και οι μικροί παίκτες της διεθνούς πολιτικής και της «αναδιανομής» των συσχετισμών ισχύος, προβληματίζονται, ανασχεδιάζουν, δοκιμάζουν και, οι σοβαρότεροι νουνεχείς, προετοιμάζονται, για όσα προβλεπτά ή απρόβλεπτα πιθανόν να προκύψουν από την εμπράκτως ορατή πλέον βούληση κι έπαρση του Ερντογάν να αναδειχθεί ο μεγαλύτερος παικταράς της περιοχής, για να υλοποιήσει η Τουρκία του το προγραμματικό του νέο-οθωμανικό όραμα, με τον ίδιο, ενδοξότερο επιτέλους από τον «πατέρα των Τούρκων» Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

 

Β Ε Β Α Ι Ω Σ  «τα πάντα ρει». Ρέουν, όμως, εξελίσσονται, μεταλλάσσονται, ανατρέπονται, διακυβεύονται, εξασθενούν, ενισχύονται, ηττώνται ή υπερισχύουν, όχι στο κενό, ούτε και σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Αλλά, με τους αρχέγονους κανόνες της αντιπαράθεσης ισχύος και των πολυ-αιτιοκρατικών εκατέρωθεν αποφάσεων των δρώντων παικτών, που πρώτος διέγνωσε λεπτομερώς την ύπαρξη και την διαχρονικότητά τους («το σαφές σκοπείν και των μελλόντων ποτέ αύθις κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι», Α-22), ο Θουκυδίδης, εξιστορώντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο 431-404 π.Χ. στην Ξυγγραφή του. Και για τους μεγάλους και για τους μεσαίους και για τους μικρούς παίκτες…

Ε Λ Λ Α Σ & ΚΥΠΡΟΣ δεν είναι από τους εντελώς αμελητέους παίκτες στην περιοχή. Έχουν, στην ξηρά στη θάλασσα και στον αέρα, εξ επαφής και λόγω μακροχρόνιων παθών-παθημάτων, σχέσεις κακής κι επίφοβης γειτονίας με την Τουρκία. Η οποία αποτελεί τον συνεχιζόμενο επί 44 χρόνια Εισβολέα - Κατακτητή - Επιδρομέα εναντίον της δεύτερης κι Επιβουλέα έναντι της πρώτης, στο Αιγαίο, στην Θράκη στην Ανατολική Μεσόγειο…

- ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ οι μεγάλοι κι οι μεσαίοι παίκτες, στους όποιους δικούς τους σχεδιασμούς (προεξαρχόντων των δικών τους συμφερόντων και του οιουδήποτε βαθμού δικής τους ιδιαίτερης ευφυΐας έως βλακείας) συμπεριλαμβάνουν και την αξιοποίηση των δύο κρατών του Ελληνισμού, Ελλάδος & Κύπρου, στην περιοχή:

- Πολυποίκιλα, εναλλακτικώς: Ως χρήσιμων… πιονιών, ως βατήρων, ως προγεφυρωμάτων, ως στρατηγικών εταίρων, ως αβύθιστων αεροπλανοφόρων, ως ανταλλάξιμων σαν δέλεαρ, ως προσώρας συμμάχων, ή άλλως πως, κατά τις ανάγκες και τα εκάστοτε στις εξελίξεις αναδιαμορφωνόμενα σχέδιά τους. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό ανέκαθεν «κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι»…

Α Υ Τ Η Ν  ΑΚΡΙΒΩΣ τη ΣΤΙΓΜΗ, που είναι απρόβλεπτης διάρκειας, αλλά προβλέψιμων πιθανοτήτων με τους θουκυδίδειους κανόνες ισχύος για την έκβασή της, θα πρέπει να την αξιοποιήσουν, Ελλάς και Κύπρος, για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα:

- Με ποιους θα παίξουν και πώς θα παίξουν.

- Αφ’ ενός για ν’ αυξηθούν τα κέρδη του Ελληνισμού και:

- ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ, για να μην υποστούν οποιανδήποτε περαιτέρω βλάβη.

Σ Τ Ι Γ Μ Η , απρόβλεπτης διάρκειας, προσφερομένων ευκαιριών, ώστε σωφρόνως αξιοποιώντας τες εγκαίρως, με την επιδεξιότερη πολιτική, να αποδώσει την ενδυνάμωση της ισχύος των δύο κρατών, Ελλάδος & Κύπρου. Και καλύτερες μέρες για τον Ελληνισμό. Ως την επόμενη κατάληξη της ισορροπίας των συσχετισμών ισχύος.

Ε Λ Α Χ Ε στις νυν κυβερνήσεις, Αλέξη Τσίπρα εν Αθήναις και Νίκου Αναστασιάδη εν Λευκωσία, αυτή η ΣΤΙΓΜΗ του δικού τους καθήκοντος. Για την επωφελέστερη κατά το δυνατόν αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων στην περιοχή, καθώς ο παικταράς Ερντογάν, επαιρόμενος ότι θα ξεπεράσει τον Ατατούρκ, μεθοδεύει την υλοποίηση της νέο-οθωμανικής του στρατηγικής, αντιστρατεύεται και παίζει ριψοκίνδυνα τις υπερδυνάμεις, με τις μεθόδους των «παλαιστών βαρέων βαρών» που είχε προαναγγείλει στο «Στρατηγικό Βάθος» του, ως καθοδηγητής, ο δικός του, τότε, Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκείνο το «Στρατηγικό Βάθος» του 2001 θα πρέπει να μελετήσουν (ξανά με περισσότερη προσοχή), μαζί με την τουρκική στρατηγική των «Εκθέσεων Νιχάτ Ερίμ» του 1956, για ν’ αποκτήσουν τώρα, το 2018, το «σαφές σκοπείν» του Θουκυδίδη, οι κυβερνήσεις Τσίπρα-Αναστασιάδη.

Ε Ι Ν Α Ι  γεγονός ότι σε πολλά άλλα, οι δύο κυβερνήσεις, δεν έδειξαν ότι είχαν τα προσόντα για να τα επιτύχουν, κι έχουν απογοητεύσει πολλούς εκ των ψηφοφόρων τους.

- ΤΩΡΑ, όμως, επιβάλλεται να βρουν τα… προσόντα.

- Όχι για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες των δύο κρατών του Ελληνισμού.

- ΠΩΣ θα εξασφαλίσουν, με περισσότερους Συντελεστές Ισχύος, τα συμφέροντα και το μέλλον της Ελλάδος και της Κύπρου.

- ΤΟΣΟ νούσιμοι, πολλοπάητοι κι επιδέξιοι, ώστε να μην τα διακυβεύσουν. Να μην τα βλάψουν.

- ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ, σε αυτή τη ΣΤΙΓΜΗ, της απρόβλεπτης διάρκειας, που δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα, ποια και πώς θα είναι η Τουρκία που παίζεται από τον παικταρά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν….
 


Top