Απόψεις Λάζαρος Μαύρος 10 χρόνια στην ΕΕ & οικτρή αποτυχία

10 χρόνια στην ΕΕ & οικτρή αποτυχία

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΕ Υ Ρ Ω Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ στις 25 Μαΐου: Ευκαιρία στοχασμού και των λόγων για τους οποίους οι Έλληνες Κύπρου και Ελλάδος επιδιώξαμε και πετύχαμε τελικά, 1η Μαΐου 2004, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια δεν ήσαν ομόγνωμες στην εκκίνηση -προ της υποβολής αίτησης ένταξης- όλες οι ηγεσίες των κομμάτων. Ούτε συνήργησαν με τις ίδιες ταχύτητες. Εν τέλει, όμως, ομόθυμη υπήρξε η ενταξιακή προσπάθεια. Για έναν πρωτίστως λόγο: Για το Κυπριακό. Για την πρόσκτηση ενός σημαντικής σπουδαιότητας πλεονεκτήματος έναντι της Τουρκίας Εισβολέα - Επιδρομέα - Κατακτητή. Με στόχο και όραμα, μιαν ευρωπαϊκών προδιαγραφών δημοκρατική λύση του Κυπριακού.

Δ Ε Κ Α ΑΚΡΙΒΩΣ χρόνια συμπληρώνονται αύριο κι είναι φανερό πως η 10ετής θητεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ως προς τον πρώτιστο στόχο της ένταξής της, απέφερε, μέχρι τώρα, μια οικτρή αποτυχία: Ούτε η Τουρκία εξαναγκάστηκε σε συμμόρφωση -παρ’ ότι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ- ούτε οι προδιαγραφές τής υπό διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού έτυχαν τού οιουδήποτε εξευρωπαϊσμού. Παραμένουν δέσμιες της κατ’ εξοχήν αντιδημοκρατικής, ανελεύθερης, άδικης, ρατσιστικής και εκ προμελέτης (από γεννησιμιού της) ανθελληνικής, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Της οποίας οι δαγκάνες κι οι βρόχοι υποτροπιάζουν ασφυκτικότερα, σε κάθε νέα διαδοχική φάση των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ε Ι Ν Α Ι ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ματαιοτήτων ν’ αναμένει κανείς ότι οι πρωταίτιες και πρωτεύθυνες γι’ αυτήν την 10χρονη οικτρή αποτυχία κομματικές ηγεσίες, των πρώην και των νυν κυβερνώντων, θα έκαναν την ελάχιστη έστω αυτοκριτική τους. Ή ότι θα παραδεχθούν και θα ομολογήσουν (προς διόρθωση έστω) το παραμικρό δικό τους λάθος. Ως καρκινογόνος κυτταρίτιδα του πολιτικού συστήματος της αθλίας ημών ρεππάπλικ, μίαν και μόνο θεότητα πιστεύουν και πεισματικά υπηρετούν. Τη θεότητα που ονομάζεται «Το Κόμμαν Τζιαι Τ' Αμμάθκια Σας». Της ολιγαρχικής τους ιδιοτέλειας, αρχομανίας και κομματικής πελατείας. Αποκλειστικός λόγος, εξάλλου, για τον οποίο επαναδιεκδικούν και τις έδρες στην Ευρωβουλή...

Ε Ι Ν Α Ι ΟΜΩΣ και μια μερίδα συμπολιτών μας, αμετάπειστα απομεινάρια του 24%, που προ 10ετίας ψήφισαν κι εμμένουν σε λύση τύπου Σχεδίου Ανάν. Οι οποίοι τρέφουν, ακόμη, την ψευδαίσθηση πως μια τέτοια λύση, διζωνικώς συγκυρίαρχων συνιστώντων κρατών, ενταγμένη στην ΕΕ, θα επιτρέψει, καθώς γράφουν, στην… «κοινωνία που επιτέλους δείχνει διάθεση να εκμοντερνιστεί, να διατηρήσει τη θέση της στην οικογένεια της Ευρώπης του 21ου αιώνα και όχι του μεσαίωνα». Προφανώς είναι και οι μόνοι που έχουν πεισθεί ότι η Τουρκία και το υποτελές κατοχικό της καθεστώς, κατέστη… υπόδειγμα εξευρωπαϊσμού!
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Απ’ τη στιγμή που ΔΕΝ διακόπηκε πάραυτα κι εκκωφαντικά η συμμετοχή του Ε/κ διαπραγματευτή, στο… σαφάρι εξευτελισμού της Συμφιλίωσης στη Ν. Αφρική -όπου ηττήθηκε από τον ασυμφιλίωτο αγώνα της Μαύρης Πλειοψηφίας υπό την ηγεσία του Μαντέλα, ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας- ως η άμεση και ΕΜΠΡΑΚΤΗ αντίδραση της Κ.Δ. απέναντι στην έγγραφη ΠΡΟΕΛΑΣΗ της Τουρκίας στον ΟΗΕ, σε βάρος της κυπριακής ΑΟΖ, οι όποιες άλλες «ρηματικές διακοινώσεις» και διαβήματα, σε τι διαφέρουν από το παλαιόθεν γνωστό «κώνωψ επί κέρατος βοός εκαθέζετο και ηύλει»;


Top