Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Σαράντα χρόνια σάπια πολιτική

Σαράντα χρόνια σάπια πολιτική

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Τ Η Ν ΠΙΟ σαπισμένη υποτροπή, της σάπιας ήδη από το 1977 πολιτικής των ψευδαισθήσεων, ανέλαβαν και άσκησαν διαδοχικώς ως ΠτΔ, από τον Φεβρουάριο 2008 έως σήμερα, Μάιο 2017, οι κ.κ. Δ. Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και Ν. Αναστασιάδης του ΔηΣυ. Το σάπιο κι επιβλαβές περιεχόμενο αυτής της πολιτικής, ήτις ορίστηκε, πρώτον, ως διαδικασία, ονόματι «διακοινοτικές συνομιλίες» και, δεύτερον, ως περιεχόμενο, η αναζήτηση «αμοιβαίως αποδεκτής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», κατέρρευσε και σάπηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 1977 στη Βιένη, που ακολούθησαν τις «4 Κατευθυντήριες Γραμμές» της συνάντησης Μακαρίου - Ντενκτάς της 12ης Φεβρουαρίου 1977. Σαράντα χρόνια αξεπέραστη σαπίλα, θα μπορούσε να είναι ένας επακριβής τίτλος. Που περιέχει, προφανώς, και την διαρκώς επί 40 χρόνια, αθεράπευτη ανικανότητα σχεδιασμού μιας άλλης, ανατρεπτικής της σαπίλας, πολιτικής.
 
Κ Υ Π Ρ Ο Σ και Ελλάς, όλων των έκτοτε 1977-2017 κυβερνήσεων, των συγκεκριμένων κομματικών συσχετισμών της τεσσαρακονταετίας, αποδείχθηκαν απρόθυμες και ανίκανες να επινοήσουν, να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν την υλοποίηση μιας οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό, απεγκλωβίζοντάς το απ’ το «προπατορικό» σφάλμα του 1977 και την τότε και έκτοτε διαπιστωθείσα κατάρρευση πασών των ψευδαισθήσεων. Επέμειναν, ως… συμπαθές τετράποδο, με τις παρωπίδες σκοπίμως δεμένες στα μάτια του, που γυρνάει ακατάπαυστα στο ίδιο αλακάτι - μαγγανοπήγαδο. Με τις ψήφους δυστυχώς του εκλογικού σώματος -επειδή οι άλλοι δεν στάθηκαν άξιοι και ικανοί να πείσουν την πλειοψηφία- εξελέγησαν διαδοχικώς ΠτΔ οι σθεναρότερα προσκολλημένοι στη σαπίλα της διζωνικής πολιτικής κ.κ. Χριστόφιας και Αναστασιάδης.
 
Σ Τ Ι Σ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ τους με τους διαδοχικώς εντεταλμένους των Τούρκων Κατακτητών, τους κ.κ. Ταλάτ, Έρογλου και Ακιντζί, «υπερέβησαν και τα εσκαμμένα»: Πίσω από τις πλάτες ακόμα και των ηγεσιών των κομμάτων που τους προσέφεραν τις νικητήριες ψήφους, τον Φεβρουάριο του 2008 του ενός, και τον Φεβρουάριο του 2013 του άλλου, οι κ.κ. Χριστόφιας και Αναστασιάδης συνομολόγησαν ως «βάση» και «σκελετό λύσης», στα «Κοινά Ανακοινωθέντα» 23.5.2008 και στις «Κοινές Διακηρύξεις» 11.2.2014, όσα απέρριψε 24.4.2004 στο Σχέδιο Ανάν και δεν αποδέχεται και τα οποία απεχθάνεται η πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού. Συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων και των οπαδών των δικών τους κομμάτων: ΑΚΕΛ του ενός, ΔηΣυ του άλλου. «Σκελετούς λύσης», των οποίων ο «σκληρός πυρήνας» υπόσχεται «αν όλα συμφωνηθούν», την παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία, μέσω των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.
 
Α Μ Φ Ο Τ Ε Ρ Ο Ι απέτυχαν οικτρώς: Χριστόφιας & Αναστασιάδης, επί της εξουσίας τους, προσέθεσαν, άλλα δέκα χρόνια μονιμοποίησης της Διχοτόμησης που επέβαλε στην Κύπρο ο Αττίλας της Κατοχικής Τουρκίας με τους εντεταλμένους της Άγκυρας, Ραούφ Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου και Ακιντζί. Προσέθεσαν, συνάμα, και άλλα, επιπρόσθετα, ισχυρά επιχειρήματα στην ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και παγκοσμίως, δραστήρια διπλωματία των Τούρκων Κατακτητών, να παρουσιάζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ληξιπρόθεσμη, ως «εκλιπούσα», την οποία οσονούπω θ’ αντικαταστήσει η διαφημισμένη κι απ’ την «κκούπρους ρουμλάρ διοίκηση του νότου», «μετεξέλιξη» της Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας, με βάση την αποδεκτή και απ’ τον Χριστόφια και απ’ τον Αναστασιάδη «διζωνική, δικοινοτική, πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, των δύο συνιστώντων κρατών, των δύο συνιστωσών πολιτειών»…
 
Ο ΜΕΝ Χριστόφιας, με όσα διέπραξε επί της πενταετίας του δεν τόλμησε καν να επαναδιεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές. Ο δε Αναστασιάδης σπεύδει την υστάτη, δρομέως και καταϊδρωμένος να παραστήσει τον… ανανήψαντα. Επικείμενων των προεδρικών εκλογών του ερχομένου Φεβρουαρίου 2018, αίφνης «θυμήθηκε» να διεκδικεί όσα δεν είχε… νουν να αποφύγει και όσα όφειλε να προστατεύσει, όταν συνομολογούσε, προσταγαίς της δραστήριας κ. Βικτωρίας Νούλαντ των ΗΠΑ, στην «Κοινή Διακήρυξή» του με τον κ. Έρογλου 11η Φεβρουαρίου 2014. Γνωρίζοντας επακριβώς πόσο Απορριπτική εξακολουθεί να παραμένει η πλειοψηφία του λαού, ενδύθηκε την… Φουστανέλα. Για να συνεχίζει δεύτερη πενταετία την πιο σαπισμένη υποτροπή της σάπιας απ’ το 1977 πολιτικής. Αρχομανίας ένεκεν και μόνο γι’ αυτήν και για τα λάφυρά της…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Top