Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Εξηγόρασας ημάς κι εκ της κατάρας του Αττίλα

Εξηγόρασας ημάς κι εκ της κατάρας του Αττίλα

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ε Ι Κ Ο Σ Ι ΑΙΩΝΕΣ χριστιανοσύνης. Η βαθύτατα αναστάσιμη δύναμη της πίστης εξηγεί και μεταφράζει κι επεκτείνει ασφαλώς εκείνο το ελληνικό «εξηγόρασας ημάς» της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής ως συνώνυμο του «ελευθέρωσες εμάς»: «Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω τιμίω Σου αίματι. Τω σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ανθρώποις, Σωτήρ ημών δόξα Σοι»:
 
- ΕΠΕΙΔΗ πάντα η Ανάσταση βιώνεται ως Ελευθερία. Ως πόθος και προσδοκία της Απελευθέρωσης. Ως η πιο επαναστατική Επ-Ανάσταση. Την ίδια στιγμή που εκτελείται η θανατική καταδίκη με τη Σταύρωση, «σήμερον κρεμάται επί ξύλου», συνυπάρχει η επαναστατική κι απελευθερωτική βεβαιότητα του «δείξον ημίν και την ένδοξόν Σου Ανάστασιν».
 
- ΓΙ’ ΑΥΤΟ, σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης σκλαβιάς και κάθε ξένης κατοχής που μ’ εγκαρτέρηση υπέφερε το έθνος, όπως και σε όλους τους αγώνες ελληνικής αντίστασης κι απελευθερωτικής εξόρμησης, η ευχή «Καλήν Ανάστασιν» συνοδευόταν πάντα και προπάντων με την ιδιαίτερη σημασία της για τους ελληνορθόδοξους: «Καλήν Ανάστασιν και καλή Λευτεριά». Λευτεριά της πατρίδας. Απελευθέρωση από τον ξενικό ζυγό. Ομοούσιο και του ευχαριστήριου ύμνου προς την Υπέρμαχη Στρατηγό την Παναγία «ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον - εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον».
 
Κ Α Θ Ε ΧΡΟΝΟ, εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας, η βίωση της ίδιας βεβαιότητας, χωρίς παρέκκλιση, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ότι: Το «Χριστός Ανέστη» θα ξανα-ψαλθεί στη λαμπρότερη Λαμπρή της Ανάστασης της πατρίδας. Της Απελευθέρωσης των σκλαβωμένων από τον τουρκικό Αττίλα ελληνικών εδαφών της Κύπρου, σε όλες τις ενοριακές εκκλησιές, τα χωριά, τα μοναστήρια της Κερύνειας, του Πενταδακτύλου, της Καρπασίας, της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Λευκωσίας:
 
- Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ βεβαιότητα, της επιστροφής των εκτοπισθέντων απ’ τον τουρκικό Αττίλα, εισβολέα - κατακτητή, ενοριτών στις πατρογονικές τους εστίες. Με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τους αγαπημένους και τις αγαπημένες τους, τους γειτόνους, τους φίλους και τους επισκέπτες τους, με τις φλαούνες και τα κόκκινα αβγά, αι γενεαί πάσαι: Στις ηχηρότερες της χαράς κωδωνοκρουσίες και τις λαμπρότερες, λαμπριάτικες, λαμπρατζιές της Απελευθέρωσης. Του εορταστικότερου και για την πατρίδα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος»…
 
Ε Τ Σ Ι ΑΚΡΙΒΩΣ, το «εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου», μαζί με όλες τις άλλες σημασίες του, ο αναστάσιμος ελληνορθόδοξος κυπριακός λαός το απευθύνει ακούραστα επί 43 χρόνια, ως διαρκή προσευχή προς τον Απελευθερωτή Αναστάντα Χριστό και το βιώνει επακριβώς μεταγλωττισμένο:
«Εξηγόρασας ημάς
εκ της κατάρας του Αττίλα,
την ε λ ε υ θ ε ρ ί α ν
επήγασας Κυπρίοις,
Σωτήρ ημών δόξα Σοι»…
Καλήν Ανάστασιν
και Καλή Λευτεριά.

Top