Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ούτ’ ένα, έστω, κλικ απόκλισης

Ούτ’ ένα, έστω, κλικ απόκλισης

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΤην παρελθούσα Κυριακή, το ΑΚΕΛ τέλεσε στο Δάλι την ετήσια εκδήλωση μνήμης των δολοφονηθέντων στις 11 Απριλίου 1965, από την τουρκική τρομοκρατική ΤΜΤ, ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας, στελεχών του κόμματος Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. Επρόκειτο για μια κορυφαία, κάθε χρόνο, τελετή του ΑΚΕΛ. Στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται και πορεία της νεολαίας του κόμματος, με σημαίες, πανό και συνθήματα.

Υπέρ της από δεκαετιών προεξάρχουσας κομματικής πολιτικής της επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους. Από την τελετή, όμως, απουσίαζαν οι ηγέτες των «αδελφών» τ/κ κομμάτων. Ούτε ο Γιορκαντζίογλου του αδελφού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), νυν ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος ήταν, ούτε κι ο πρώην ψευδοπρόεδρος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον οποίον ο κ. Χριστόφιας αποκαλούσε «σύντροφο και φίλο».

Την απόδοση της σκλαβωμένης, έρημης κι ερειπωμένης Αμμοχώστου στους Έλληνες Κυπρίους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ως ελάχιστο δείγμα τουρκικής καλής θέλησης, εκλιπαρεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης κι ο κυβερνών ΔηΣυ. Ο πρόεδρος του οποίου, κ. Αβ. Νεοφύτου, είχε φροντίσει ακόμη κι ανταλλαγή συζητήσεων των Πολιτικών Γραφείων ΔηΣυ-ΡΤΚ, στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, με τον ψευδοπρωθυπουργό Γιορκαντζίογλου. Παλαιότερα ο κ. Αναστασιάδης, ως πρόεδρος ΔηΣυ, διοργάνωνε με τον κ. Φερντί Σογέρ του ΡΤΚ και συναυλίες στην αίθουσα Μερκούρη, στις ελεύθερες περιοχές, και Ατατούρκ, στα κατεχόμενα. Ούτε μισή, όμως, ελάχιστη έστω φωνή, υπέρ απόδοσης της Αμμοχώστου δεν εξήλθε από τα χείλη οιουδήποτε ηγετικού στελέχους του ΡΤΚ.

Επί δεκαετίες στο ελεγχόμενο από τους Οηέδες Λήδρα Πάλας συναντώνται, επί τακτικής βάσεως, για επαναπροσέγγιση οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κόμματα του κατοχικού ψευδοκράτους, υπό την επωνυμία «ε/κ και τ/κ κόμματα». Ούτε απ’ εκεί βγήκε ίχνος λευκού καπνού για την απόδοση της Αμμοχώστου.

Ουδείς από τις εξέχουσες κομματικές δυνάμεις της τ/κ κοινότητας (όσης απέμεινε ως μειονότητα στα κατεχόμενα) έδειξε τώρα, ή στο παρελθόν, έστω κι ένα… κλικ απόκλιση από την πολιτική της Άγκυρας, για να υποστηρίξει, έστω και φραστικά, τις προσκλαύσεις των Ε/κ, έστω και για την Αμμόχωστο. Ουδείς.

Χρήσιμα ίσως κι αυτά, ώστε να συνυπολογίζονται για το είδος και το περιεχόμενο και προπάντων τις συνέπειες τής Διζωνικής λύσης, με τους Τούρκους (Τ/κ) ισοτίμως συγκυρίαρχους εφ’ όλης της Κύπρου…

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα μπορέσουν, άραγε, οι αξιότιμες κυρίες και κύριοι, των Πολιτικών Γραφείων και των Κεντρικών Επιτροπών των πρωτοστατούντων (και συνοδών) επί δεκαετίες στην επαναπροσέγγιση κομμάτων, να διοργανώσουν μια συνέντευξη Τύπου, μια ημερίδα, οτιδήποτε τέλος πάντων, για να μας εξηγήσουν σε τι ωφέλησε η ώς τώρα επαναπροσέγγισή τους;


Top