Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Διαχρονική η ήττα περί «Εγγυήσεων»

Διαχρονική η ήττα περί «Εγγυήσεων»

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Άξιον υπενθύμισης: Μετά την εκτόξευση της ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-1964 εναντίον της ΚΔ, από την διοικούμενη απ’ την Τουρκία ΤΜΤ των Στασιαστών και μετά τις απειλές εισβολής, η τότε κυβέρνηση Μακαρίου κατήγγειλε ως νεκρές και παράνομες και τη Συνθήκη Εγγυήσεως και την ύπαρξη Εγγυητριών Δυνάμεων. Με ισχυρότατο επιχείρημα ότι, η προηγηθείσα εισδοχή της Κύπρου, ως κράτους-μέλους στον ΟΗΕ, σήμαινε αυτοδικαίως την επικράτηση ως υπέρτερης νομικής ισχύος, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγόρευε πάντα τα περί «Συνθήκης Εγγυήσεων» επί ανεξαρτήτου κράτους-μέλους των ΗΕ.
 
Ενώ από την επαύριον της τουρκικής εισβολής του 1974 μέχρι σήμερα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις υπερασπίζονται αποτελεσματικά τη νομιμότητα ύπαρξης της ΚΔ και τη διεθνή της προσωπικότητα, με υπερίσχυση από το 1964 του διεθνώς αποδεχτού Δικαίου της Ανάγκης επί του ζυριχικού Συντάγματος του 1960, με τρόπαιο και την ένταξη της ΚΔ, κυβερνώμενης αποκλειστικά από τους Έλληνες Κυπρίους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ωστόσο, η αμέσως μετά το 1974 ΥΠΟΤΑΓΗ (γιατί, περί υποταγής επρόκειτο) στις «διαδικασίες διακοινοτικών συνομιλιών διζωνικής δικοινοτικής επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γ.Γρ. του ΟΗΕ» επέτρεψε αφ’ ενός την αθώωση της τουρκικής εισβολής - κατοχής κι αφ’ ετέρου τη λαθροβίωση και των «Εγγυητριών Δυνάμεων»… Ώστε, 42 χρόνια μετά να είναι στη… μελλοντική «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων, για Πενταμερή Διάσκεψη κατ’ απαίτηση των Τούρκων, για Πολυμερή Διεθνή Διάσκεψη κατ’ αντίθετη εισήγηση των Ελλήνων, η… τύχη των «Εγγυητριών Δυνάμεων»!
 
Συνάδει στην μελέτη αυτού του περί Εγγυήσεων κεφαλαίου του Κυπριακού ένα άλλο, εντελώς… συγγενές κεφάλαιο. Εκείνο των εν Κύπρω στρατιωτικών Βρετανικών Βάσεων, της επίσης «Εγγυήτριας» Βρετανίας. Συνάδει για πολλούς λόγους. Δυναμένους να φωτίσουν επαρκέστερα την πολιτική των Ηττημένων Μυαλών της Λευκωσίας (και της Αθήνας) που από το 1977 εμμένουν στη διαπραγμάτευση της διζωνικής συνθηκολόγησης με τους Τούρκους. Ιδίως, επειδή, ενώ για το κεφάλαιο των «Εγγυήσεων», ουδέποτε υπήρξε καν συζήτηση στη Βουλή της ΚΔ, για τις Βρετανικές Βάσεις διεξήχθη δυο-τρεις φορές, έστω και… ξώπετσα. Αρχής γενομένης από την Ολομέλεια της 16ης Ιανουαρίου 1975, η οποία ψήφισε τότε ομόφωνα την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των Βάσεων, την επιστροφή των εδαφών τους στην ΚΔ και την άμεση αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Την επόμενη μέρα, 17.1.1975, που το Ψήφισμα της Βουλής ήταν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, βρετανικό τεθωρακισμένο στην πύλη της Βάσης Ακρωτηρίου, ορμώντας κατά των άοπλων, μαθητών διαδηλωτών, σκότωσε τον 17χρονο Πανίκο Δημητρίου, εκτοπισθέντα υπό του Αττίλα πέντε μήνες νωρίτερα από τον σκλαβωμένο Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου. Υπήρξαν κι άλλες, ολίγες, «άσφαιρες» κι «αβολίδωτες» περί Βρετανικών Βάσεων συζητήσεις στη Βουλή των μονίμως πλειοψηφούντων εκεί ΔηΣυ και ΑΚΕΛ… Κι η Βρετανία κατοχύρωσε τις Βάσεις της εν Κύπρω στο… διηνεκές, με τη συμφωνία Χριστόφια - Γκόρντον Μπράουν 2008. Άχρι our grandchildren, όπως καυχιόταν κιόλας το 2010 στην Ουάσινγκτον ο εν λόγω δήθεν «αντι-ιμπεριαλιστής» Ακελιστής πρόεδρος…
 
Προϊόν της πολιτικής των Ηττημένων Μυαλών υπήρξε το 2002-2004 το Σχέδιο Ανάν: Σε τέτοιο βαθμό «εν οργασμώ εκσπερμάτωσης» (για να θυμηθούμε λογοτεχνίζοντας και τον Ανδρέα Εμπειρίκο) των «Εγγυητριών», ώστε η Κύπρος θα παραδιδόταν «μετεξελισσόμενη» σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο! Την διέσωσε το 76% του λαού, το Σάββατο 24 Απριλίου 2004 στο Δημοψήφισμα.
 
Απομένει να δούμε αν, οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θα αναδείξουν μίαν άλλης συνθέσεως Βουλή, ικανή να βούλεται και για το Κυπριακό και για τις Βρετανικές Βάσεις και για τις… Εγγυήσεις.

Top