Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Τάσος Μάρκου το 1964 & οι ήρωες του «Φαέθων»

Τάσος Μάρκου το 1964 & οι ήρωες του «Φαέθων»

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΣυγκλονιστική μία 52 ετών είδηση που εντοπίσαμε στους τόμους των εφημερίδων του Αυγούστου 1964, των πολύνεκρων βομβαρδισμών που διενήργησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην Τηλλυρία, όπου θυσιάστηκαν το Σάββατο 8.8.1964 κι οι επτά ήρωες, έξι Ελλαδίτες κι ένας Κύπριος, της ακταιωρού «Φαέθων» του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς, για τους οποίους κι η προχθεσινή τελετή στην Αθήνα.

Τον επικήδειον λόγο, για τους έξι Ελλαδίτες του «Φαέθων» και για τον επίσης εξ Ελλάδος υπολοχαγό της 31 Μοίρας Καταδρομών, θυσιασθέντα στον Λωρόβουνο, Νικόλαο Παπαγεωργίου, στην πάνδημη κηδεία που τελέστηκε στον νεότευκτο τότε ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας της Παλουριώτισσας, εκφώνησε ο τότε λοχαγός της ΕΦ ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ. Ο ηρωικός, μετά από 10 χρόνια, τον Αύγουστο 1974, ταγματάρχης, ο οποίος κατέστη Αγνοούμενος καθώς πολεμούσε εναντίον του προελαύνοντος Αττίλα-2, επικεφαλής τάγματος, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες της περιοχής Μιας Μηλιάς - Κυθρέας.

Το εντοπίσαμε στα ρεπορτάζ «Χαραυγής» και «Φιλελευθέρου» της Τρίτης 11 Αυγ. 1964, για τις κηδείες της προηγούμενης μέρας. Όπου, αντί των πραγματικών ονομάτων των έξι θυσιασθέντων Ελλαδιτών του Πολεμικού Ναυτικού, δημοσιεύτηκαν τα «πλαστά» ονόματα των «πλαστών» κυπριακών ταυτοτήτων, που είχαν εκδοθεί τότε για τους μετέχοντες στην ελλαδική Μεραρχία που έστειλε στην Κύπρο η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Εκεί κι η αναφορά και για την πάνδημη κηδεία στη Μόρφου, του 7ου του «Φαέθων», του Άντη Νεάρχου Φιλήτα, όπου επικήδειους εκφώνησαν, εκ μέρους της ΕΦ, ο Νίκος Κόσιης, βουλευτής και μετέπειτα υπουργός, εκ μέρους του «Διγενή Ακρίτα», ο τότε δικηγόρος μετέπειτα εκδότης της «Σημερινής» επικεφαλής του συγκροτήματος «Δίας» Κώστας Χατζηκωστής κι εκ μέρους του Ελληνικού Γυμνασίου Μόρφου ο Μ. Δωρίτης («Χ» 11.8.1964).

Στη μαρτυρική, βομβαρδισμένη το 1964 Τηλλυρία, απεσταλμένοι των εφημερίδων που υπέγραφαν τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, για την «Ελευθερία» ο Σπύρος Παπαγεωργίου, για τη «Χαραυγή» ο Ανδρέας Καννάουρος, για τον «Φιλελεύθερο» ο Χριστάκης Κατσαμπάς.

Εννέα  χρόνια αργότερα, Αύγουστο 1973, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ες γην εναλίαν Κύπρον, η συναυλία της «Αγίας Τηλλυρίας», του Γιώργου Κοτσώνη. Σε ποίηση Σπύρου Παπαγεωργίου. Με τραγουδιστές τον νεαρό τότε Κώστα Καμένο και την έφηβη Άννα Βίσσυ. Για τους 60 ηρωικώς θυσιασθέντες της ΕΦ στην Τηλλυρία. Που πολέμησαν μ’ απαράμιλλη ευψυχία τους Τούρκους, πριν καν ολοκληρώσουν την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, αφού κατατάχθηκαν στην ΕΦ τέλος Ιουνίου 1964.

Για τους οποίους ήδη, τον Οκτώβριο 1964, ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τον Ύμνο της Εθνοφρουράς, σε στίχους του Άντη Περνάρη. Ιδιοχείρως αφιερωμένους από τον Μίκη «στην ηρωική νεολαία της ελληνικής Κύπρου». Τότε: 1964. Όταν κύριος τίτλος του «Φ», Παρασκευή 21.8.1964 ήταν: «Ο κοινός πόθος Κύπρου και Ελλάδος θα εκπληρωθή - Η Ένωσις θα πραγματοποιηθή». Τότε…

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Τι ήταν χθες εκείνη η ακατάσχετη διάρροια, γλωσσική ευκοιλιότητα του κ. Αβέρωφ (για τον Τοσίτσα, άραγε, τον βάφτισαν μ’ αυτό τ’ όνομα;) χθες στον Νικήτα του «Σίγμα», όπου μας διαβεβαίωνε ότι στο Νταβός, 9.970 παριστάμενοι δεν θα πάρουν χαμπάρι, ούτε τους νοιάζει να πάρουν χαμπάρι για το Κυπριακό και γιατί δεν μας είπε ο κ. Αβερ-off αν ο ΔηΣυ του εναντιώθηκε, ποτέ, ποσώς για τη «συμφωνία Πράσινης Γραμμής & εμπορίου» ή για τα διακινούμενα στις ελεύθερες περιοχές οχήματα με πινακίδες του Ψευδοκράτους;
 


Top