Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Εμείς οι πάντα Απορριπτικοί…

Εμείς οι πάντα Απορριπτικοί…

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΚ Α Τ’ ΑΜΑΧΗΤΟ τεκμήριο, στη μοναδική περίπτωση κατά την οποία ο λαός, έκαστος πολίτης αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως κλήθηκε κι αποφάσισε διά της ψήφου του, για τη λύση του Κυπριακού σε δημοψήφισμα, το 2004, η πλειοψηφία 76% αποδείχθηκε Απορριπτική. Απορρίψαμε, τότε, τη «λύση Ανάν». Ορθό είναι βέβαια το επιχείρημα ότι εκείνο το 76% στη συγκεκριμένη στιγμή του συγκεκριμένου Σχεδίου Ανάν, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην (ούτε κι αποκλείεται ασφαλώς) ότι, αποτελούσε ανέκαθεν, ή αποτελεί και τώρα, μια ομόγνωμη σταθερή πλειοψηφία Απορριπτικών. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει αρμοδιότητα να… αντιπροσωπεύει όλους τους άλλους Απορριπτικούς…

Ε Μ Ε Ι Σ, ΓΙΑ παράδειγμα, συγκαταλεγόμαστε στους ανέκαθεν ενσυνείδητους Απορριπτικούς. Μάλιστα κι η πατρότητα του όρου «Απορριπτικοί» ανήκει και στον γράφοντα, πρωτογεγραμμένη σε τίτλο στην εφημερίδα «Κήρυκας» πριν από 30 χρόνια, όταν παλεύοντας σθεναρώς, πετύχαμε την Απόρριψη της «λύσης Κουεγιάρ». Κατ’ ακρίβειαν, συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα σε όσους εξ αρχής διαφωνήσαμε κι Απορρίψαμε:

(1) τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία,
(2) τη Συμφωνία Μακαρίου - Ντενκτάς,
(3) τη Συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς,
(4) τις Βολιδοσκοπήσεις Βάλτχαϊμ,
(5) τους Δείκτες Κουεγιάρ,
(6) τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι,
(7) το Σχέδιο Ανάν,
(8) τη Συμφωνία Τάσσου - Ταλάτ,
(9) τη Συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ,
(10) τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου και, βεβαίως:
(11) την εκκολαπτόμενη λύση Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Γ Ε Γ Ο Ν Ο Σ είναι επίσης ότι: Αντιθέτως από την ανέκαθεν βούληση των ηγεσιών των μεγαλύτερων σε ψήφους του πελατειακού συστήματος κομμάτων ΔηΣυ και ΑΚΕΛ των αειμνήστων Κληρίδη κι Εζεκία τότε και Αναστασιάδη και Χριστόφια μετέπειτα, για διζωνικό συμβιβασμό, σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις από το 1977 μέχρι το 2004, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επικράτησε και κυριάρχησε ο Απορριπτισμός. Με απτή συνέπεια τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ασχέτως των επιμέρους κομματικών «αφηγήσεων» για τα εκάστοτε συντρέχοντα και τους περί «τσιμεντώματος του ΝΑΙ» δημαγωγικούς όρκους.

Μ Α Λ Ι Σ Τ Α, το πλέον σημαντικό, στη σχέση του κρατούντος πελατειακού συστήματος της άρχουσας κομματοκρατίας, με την πραγματική βούληση και τις αυθεντικές προσδοκίες του λαού, αναδείχθηκε και φάνηκε στο απεχθές εκείνο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, όπου αποδείχθηκε ότι:

- Την πλειοψηφία του 76% αποτελούσαν και οι Απορριπτικοί ψηφοφόροι των ηγεσιών ΔηΣυ-ΑΚΕΛ. Οι μεν πρώτοι, κατ’ αναντίρρητο υπολογισμό 66% του ΔηΣυ, δεν πειθάρχησαν στην υπέρ του ΝΑΙ απόφαση της ηγεσίας του κόμματός τους. Οι δε δεύτεροι πειθανάγκασαν - «εν παροξυσμώ» κατά την έκφραση Χριστόφια - την ηγεσία του ΑΚΕΛ εν μιά νυκτί, Μεγ. Παρασκευής του 2004, να εγκαταλείψει το ΝΑΙ και να συνταχθεί με το ΟΧΙ της πλειοψηφίας των Ακελιστών.

Α Υ Τ Α ΟΛΑ αποτελούν μεν «ανάγνωση της ιστορίας» των διαδικασιών επίλυσης από το 1977 έως το 2004, απ’ τη σκοπιά βεβαίως της Απορριπτικής αντίληψης των πραγμάτων. Φρονούμε, όμως, ότι, προβάλλουν, με εξίσου αμάχητο διαχρονικά τεκμήριο και το ανέκαθεν πραγματικό περιεχόμενο των περιλάλητων δημαγωγικώς, αλλ’ ουδέποτε σαφώς προσδιορισθέντων, «Προσδοκιών των Ελληνοκυπρίων». Περί του σεβασμού των οποίων ομνύει συχνάκις ο νυν ΠτΔ και ηγέτης της ε/κ κοινότητας κ. Ν. Αναστασιάδης. Αποτελούν εν τέλει την πραγματική ανέκαθεν ΒΟΥΛΗΣΗ του λαού.

Ι Σ Χ Υ Ρ Ι Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε, δε, ότι και η τωρινή, η υπό διαπραγμάτευση λύση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ήδη από το περιεχόμενο του συμφωνηθέντος με τον Έρογλου από 11ης Φεβρ. 2014 «Σκελετού» της, ως λύση παράδοσης της κρατικής υπόστασης της ΚΔ στην Τουρκική Συγκυριαρχία, με όποιο μανδύα και αν την ενδύσουν, μ’ όποια ζαχαρωτά κι αν την περιτυλίξουν, μ’ όποιους εκβιασμούς κι αν επιχειρήσουν να την προωθήσουν, θα Απορριφθεί από την ανέκαθεν Απορριπτική πλειοψηφία του λαού.

Α Λ Λ Α, ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ μειονέκτημα, συνομήλικο τω όντι με την «Ιστορία του Απορριπτισμού» 1977 -2015, είναι η έκτοτε αδυναμία των κομματικών ηγεσιών να σχεδιάσουν, να εκπονήσουν, να συγγράψουν και να προτείνουν στον λαό, μια Πρόταση Λύσης κι ένα Σχέδιο Αποτελεσματικής Επιδίωξής της, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές Προσδοκίες των Ελλήνων Κυπρίων. Αυτή η αδυναμία προεξοφλεί και τη δυσμενέστερη διπλωματικά κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η ΚΔ, μετά κι από τη βέβαιη Απόρριψη της «λύσης ΑνΑκ». Δυσμενέστερη απ’ ό,τι μετά την Απόρριψη της «λύσης Ανάν», όταν, χωρίς να ρωτηθεί ο λαός, οι συνευθυνόμενοι διαχρονικώς για την κατάληξη των «διακοινοτικών» 1977 - 2002 στο Σχέδιο Ανάν, αποφάσισαν απλώς τη… βελτίωσή του!!! 


Top