Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Το να τζοιμάστε άνενοιας του κυβερν. εκπροσώπου

Το να τζοιμάστε άνενοιας του κυβερν. εκπροσώπου

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΈσπευσε  ξανά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εκφωνήσει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι: «Ο ΠτΔ δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον τού λαού ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, με το οποίο ο ίδιος [ο ΠτΔ] δεν συμφωνεί και δεν πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Άρα: Με Πρόεδρο τον Αναστασιάδη, να… τζοιμάστε άνενοιας, είναι, εν άλλοις λόγοις, η προτροπή του. Πόσοι όμως και σε ποιο βαθμό δύνανται να εμπιστευθούν την αξιοπιστία των προεδρικών διαβεβαιώσεων; Και, δη, για το Κυπριακό; Διότι:

Πρώτος και μείζων φόβος, τον οποίο καθηκόντως οφείλουν να αισθάνονται απαύστως οι πολίτες, προέρχεται ακριβώς από το αποδεδειγμένα άκρως επισφαλές:
- Με ποιο άραγε σχέδιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει ο ίδιος και με ποιο, αντίθετα, θα σπεύσει να συμφωνήσει ο συγκεκριμένος ΠτΔ; Το ερώτημα δεν είναι κάποιας αόριστης θεωρητικής συζήτησης, αλλά γνήσιο τέκνο δύο μείζονος σημασίας γεγονότων:

(α) Ο συγκεκριμένος ΠτΔ είχε συμφωνήσει ο ίδιος με το «Σχέδιο λύσης Ανάν» που απέρριψε η πλειοψηφία 76% του λαού και υπήρξε πρωταγωνιστικά υπέρμαχός του.
(β) Ο ίδιος ΠτΔ συμφώνησε και συνομολόγησε με τον Έρογλου ως «Σκελετό λύσης» την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρ. 2014, της οποίας ο σκληρός πυρήνας προνοεί την παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου στην Τουρκική Συγκυριαρχία.

Δεύτερος, εξίσου μέγας φόβος, προέρχεται από την εντελώς ασαφούς και παντελώς απροσδιόριστου περιεχομένου έννοια των «προσδοκιών του λαού», που νεφελωδώς επικαλείται η κυβερνώσα δημαγωγία. Κατ’ ακριβολογίαν, η εκάστοτε κυβερνώσα κι όχι μόνο η τωρινή δημαγωγία! Διότι: Πλην της περιπτώσεως του θλιβερού Δημοψηφίσματος της 24.4.2004 για το «Σχέδιο Ανάν», ουδέποτε κλήθηκε ο λαός ν’ αποφασίσει ποιες είναι οι Συγκεκριμένες Προσδοκίες του για τη λύση του Κυπριακού. Και δεν κλήθηκε, επειδή η κομματοκρατία κι οι εκάστοτε κυβερνώντες ήθελαν «ν’ αλωνίζουν» στο Κυπριακό, χωρίς τον λαό μες στα πόδια τους…

Οφείλει να τρομάζει τους πολίτες το να «τζοιμάστε άνενοιας» των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων. Μοιάζει -τηρουμένων των αναλογιών- μ’ εκείνο το οικτρό «κύριοι, πάτε για ύπνο», που εκστόμισε το ΓΕΕΦ των πραξικοπηματιών της Χούντας, το βράδυ της Παρασκευής, 19ης Ιουλίου 1974, στους εναγωνίως συγκεντρωθέντες διοικητές των μονάδων της ΕΦ, οι οποίοι, βλέποντας τον τουρκικό στόλο να πλησιάζει στις ακτές, ζητούσαν τη διαταγή να αναπτύξουν τις μονάδες τους στους προσχεδιασμένους χώρους της πολεμικής τους αποστολής στις ακτές της Κερύνειας μας. Δεν τους το επέτρεψαν. Τους διέταξαν: «Κύριοι, πάτε για ύπνο»…

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Ο επί της μειώσεως της θητείας στην Ε.Φ. δημαγωγών κ. Αβέρωφ, ως πρόεδρος του κυβερνώντος ΔηΣυ, θα μπορούσε άραγε να συγκαλέσει, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κοινή συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, της κοινοβουλευτικής ομάδας και των εκ του ΔηΣυ υπουργών, με προσκεκλημένο επί του θέματος ομιλητή τον πρώην ΥπΑμ και πρώην Υπαρχηγό της Ε.Φ. στρατηγό Φοίβο Κλόκκαρη, προτού κλιμακώσει τις προεκλογικές ψηφοθηρίες του;


Top