Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Φαζίλ Κιουτσούκ, ΑΚΕΛ και… «Γενοκτονία» 1955

Φαζίλ Κιουτσούκ, ΑΚΕΛ και… «Γενοκτονία» 1955

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Δολίως προμελετημένη, προς εκμετάλλευση τού εν εξάρσει τότε, ιδίως στις ΗΠΑ, αντικομμουνιστικού οίστρου, η ψευδέστατη «είδηση» που χάλκευσε 13 Αυγ. 1955 και διέδωσε πομπωδώς στην Τουρκία, συνεργαζόμενος με τους Εγγλέζους, ο τότε ηγέτης της τ/κ μειονότητας Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ, για δήθεν σχέδιο «γενοκτονίας των Τ/κ» στο συλλαλητήριο που είχε εξαγγείλει εναντίον της «Τριμερούς του Λονδίνου» το ΑΚΕΛ για την 28η Αυγ. 1955. Οι δόλιες σκοπιμότητες είχαν την εξήγησή τους:
 
Δύο μόλις βδομάδες μετά την έναρξη, 1η Απριλίου 1955, του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο μεγάλος Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ είχε απευθύνει, από τη Μόσχα, έκκληση στην τ/κ μειονότητα να συνταχθεί με τους Έλληνες Κυπρίους στον αγώνα εναντίον των Άγγλων. Δημοσιεύτηκε στην αριστερή «ΑΥΓΗ» των Αθηνών 17.4.1955:
 
«Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή - η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς - του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα.
 
Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό. […] Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν».
 
Το μήνυμα Χικμέτ αξιοποιήθηκε ΚΑΙ από την τουρκική αστυνομία για την «κατασκευή» αριστερών «ενόχων», για το Πογκρόμ που η κυβέρνηση Μεντερές εξαπέλυσε με τους όχλους εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως 6-7 Σεπτ. 1955. Απέδωσε το όργιο των καταστροφών σε δήθεν κομμουνιστική συνωμοσία. Και συνέλαβε όσους αριστερούς μπόρεσε να βρει. Ανάμεσά τους και τον γνωστό αριστερό συγγραφέα Αζίζ Νεσίν.
 
Η Τουρκάλα ιστορικός Ντιλέκ Γκιουβέν, στο βιβλίο της για τα Σεπτεμβριανά ‘55, με βάση επίσημα τουρκικά και αμερικανικά αρχεία, σημειώνει ότι: «Ως απόδειξη για την εμπλοκή της Κομιντέρν [Κομμουν. Διεθνούς] στα έκτροπα υποδεικνύονται κυρίως δύο γράμματα του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που είχε καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση, με τα οποία απευθυνόταν στους Τούρκους εργάτες στην Κύπρο, καλώντας τους να δράσουν από κοινού με τους Έλληνες εργάτες εναντίον των ιμπεριαλιστών καταπιεστών του νησιού».
 
Ο Αζίζ Νεσίν έγραψε και τα εξής: «Τη νύχτα της 6/7 Σεπτεμβρίου η Πόλη κάηκε και γκρεμίστηκε. Τότε η Κυβέρνηση [Μεντερές] τα έχασε και ξεσηκώθηκε να σκαρώσει φταίχτη γι’ αυτό το αδίκημα. Στο τέλος έριξε την ευθύνη πάνω σε 60 αριστερούς που κατά τύχη συνέλαβε απ’ εδώ κι απ’ εκεί… Τότε ήμουν και εγώ ένας από τους δήθεν κατηγορούμενους που κλείστηκαν σε μοναχικό κελλί με την κατηγορία ότι εκάψαμε και ρημάξαμε την Πόλη». Τη μαρτυρία Νεσίν παραθέτει και στο βιβλίο του, «Η Άλλη Πλευρά», ο Νεοκλής Σαρρής.

Top