Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κωλοτούμπα και στο θέμα της Αμμοχώστου

Κωλοτούμπα και στο θέμα της Αμμοχώστου

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Είναι μεγαλειώδης η κωλοτούμπα της Κυβέρνησης στο θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου. Και βάναυσος ο εμπαιγμός, στον οποίο υποβάλλουν τους Αμμοχωστιανούς οι κυβερνώντες, εδώ και δύο χρόνια. Τους παίρνουν στην Αμμόχωστο και μετά τους επιστρέφουν. Τους τρέφουν με ψευδαισθήσεις και παραμύθια. Και μετά τους εγκαταλείπουν στην απόγνωση.

Από την ημέρα της εκλογής του, ο Νίκος Αναστασιάδης υπόσχεται να θέσει το ζήτημα επιστροφής της πόλης, ως πρωταρχικό. Υπόσχεται ΜΟΕ, έφερε τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ για να πουλήσει φύκια και μεταξωτές κορδέλες στους πρόσφυγες, διοχετεύθηκαν πληροφορίες ότι επίκειται η είσοδος στην πόλη εμπειρογνωμόνων, ως πρώτο βήμα ενός οδικού χάρτη για επιστροφή. Τελευταία, διά του Ιωάννη Κασουλίδη, κατασκεύασαν σενάρια αναγνώρισης του Ερτζάν έναντι επιστροφής της Αμμοχώστου, διέδωσαν ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. Έστειλαν μηνύματα προς Ελληνοκυπρίους να ταξιδεύουν μέσω Τύμπου, ενόψει νομιμοποίησης του παράνομου αεροδρομίου.

Και τελικά τι ακούσαμε; Ότι, κατόπιν αξίωσης της τουρκικής πλευράς, δεν θα συζητηθεί επί του παρόντος θέμα Αμμοχώστου. Οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ριφθεί στον κάλαθο των αχρήστων. Υπέκυψε ο Νίκος Αναστασιάδης, για άλλη μια φορά, και χωρίς πιστόλι στον κρόταφο, στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς. Εκείνοι καθορίζουν ποια θέματα θα συζητηθούν, ποια είναι, κατά την αντίληψή τους, τα μείζονα και ποια πρέπει να μπουν στο ράφι. Και ο Αναστασιάδης ενδίδει. Και αποδέχεται.

Χθες, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το Γ' Πρόγραμμα του ΡΙΚ, αν θα συζητείτο ή όχι θέμα Αμμοχώστου, στην πρώτη συνάντηση. Και έβαλε τέρμα στα κυβερνητικά παραμύθια. Δήλωσε: «Δεν είναι της ώρας, ή δεν θα πρέπει να αναλωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτό το θέμα (σημ. της Αμμοχώστου), το οποίο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και έχει περαιτέρω πτυχές που χρήζουν συζήτησης. Ξεκινούμε με τη διαδικασία, ξεκινούμε παράλληλα με γρήγορα και εύκολα ΜΟΕ που είναι σημαντικά, και αναλόγως της πορείας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε...».

Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι. Και δεν τολμά κανένας από τους κυβερνώντες να παραδεχθεί το αυτονόητο. Ότι η ατζέντα καθορίζεται από τους Τούρκους. Εκείνοι κρίνουν πότε και πώς θα συζητηθούν τα θέματα. Και κατά τη διαχρονική θέση της Άγκυρας, το θέμα της Αμμοχώστου θα συζητηθεί τελευταίο στο πλαίσιο της εδαφικής πτυχής. Τώρα, Βαρώσι γιοκ.

Αν όμως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν καλά προετοιμασμένος και καλός γνώστης του Κυπριακού, θα πήγαινε σήμερα στη συνάντηση, έχοντας στον χαρτοφύλακά του τη συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979, και θα την έθετε ενώπιον του Ακιντζί. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή του Ραούφ Ντενκτάς και στο πέμπτο σημείο της αναφέρει: «Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης».

Αυτή η αναφορά δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας και καμίας διαστρέβλωσης από την τουρκική πλευρά. Σαφώς προτάσσει το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου, με την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική και εδαφική πτυχή.

Αλλά τι γίνεται; Η συνταγματική πτυχή έχει συζητηθεί και από τον Προέδρο Αναστασιάδη και από τους άλλους προηγούμενους ηγέτες της δικής μας πλευράς. Κανένας, όμως, δεν απαίτησε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα της Αμμοχώστου. Κανένας δεν απαίτησε να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση του εδαφικού που «καίει» τους Αμμοχωστιανούς και γενικά τους πρόσφυγες. Όλοι οι Πρόεδροί μας μεταβαίνουν ως ερίφια στο τραπέζι και υποκύπτουν στις αξιώσεις και στις ατζέντες των Τούρκων. Δεν χρησιμοποιούν τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης. Τις χρησιμοποιούν για να περνά ο καιρός και να αποκοιμίζουν τον κυπριακό Ελληνισμό, πως τάχατες αγωνίζονται για λύση επανένωσης. Τη στιγμή μάλιστα που το σκηνικό και η εικόνα, που εντέχνως διαμορφώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Οι Αμμοχωστιανοί και γενικά οι πρόσφυγες έγιναν τα τελευταία 41 χρόνια αντικείμενο άγριου εμπαιγμού από τις ηγεσίες. Τον αγριότερο εμπαιγμό τον επιχειρεί η σημερινή Κυβέρνηση. Αν στις «ευνοϊκές συγκυρίες», που ισχυρίζεται ότι διανοίγονται με την παρούσα φάση του διαλόγου, αδυνατεί να θέσει ζήτημα Αμμοχώστου και πραγματοποιεί μία μεγαλειώδη κωλοτούμπα, τότε η Αμμόχωστος θυσιάζεται ξανά στον βωμό των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων του ΔΗΣΥ. Και η τραγωδία είναι ότι με τέτοιες κωλοτούμπες και τέτοιους βάναυσους εμπαιγμούς της νοημοσύνης των Αμμοχωστιανών, το κυβερνών κόμμα πέτυχε να έχει ως προπύργιο των κομματικών ποσοστών του την ελεύθερη Αμμόχωστο!

 


Top