Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν μετανιώνει για τίποτα

Δεν μετανιώνει για τίποτα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Το κράτος υπό διάλυση, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης πιστεύει ότι διάγομεν τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους

Είναι δικαίωμα του Προέδρου Αναστασιάδη να θεωρεί ότι επί διακυβερνήσεώς του η Κύπρος διάγει τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους. Είναι δικαίωμά του να θεωρεί ότι επί των ημερών του η οικονομία των αριθμών υπερτερεί της δυστυχίας των ανθρώπων και είναι δικαίωμά του να αυτο-επαινείται ότι επέτυχε απόλυτα στους διορισμούς νέων ανθρώπων. Όπως δικαίωμά του είναι να μη μετανιώνει για τις αποφάσεις που πήρε, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε αγγλόφωνο περιοδικό.

Αποτελεί αξίωμα, ότι όσοι ηγέτες αυτοκολακεύονται και δεν αναγνωρίζουν λάθη, τότε δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα και δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τα λάθη τους. Και όσοι ηγέτες παραδέχονται σε στιγμές απόγνωσης, ότι «έφυγαν αξιόπιστοι και επέστρεψαν αναξιόπιστοι», και μετά από δύο χρόνια αυτο-επαινούνται ότι υπήρξαν αλάνθαστοι και αξιόπιστοι, τότε σίγουρα δεν μπορεί ο λόγος τους να είναι αξιόπιστος.
Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκλήθη να διαχειριστεί μία χαώδη κατάσταση, με την ανάληψη της διακυβέρνησης. Αλλά και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι επαλήθευσε το σλόγκαν του, ότι είναι ηγέτης που γνώριζε πώς να διαχειριστεί την κρίση.

Δεν θα προχωρήσουμε τώρα σε απολογισμό των πεπραγμένων του στη διετή και πλέον διακυβέρνηση της χώρας. Κριτής είναι μόνο ο πολίτης και σε συνεχείς δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η δυσφορία, η αγανάκτηση και η απογοήτευση των πολιτών, για όσα η διακυβέρνησή του προκάλεσε στον τόπο και συνεχίζει να προκαλεί.

Η μεγαλύτερη αποτυχία του δεν είναι ότι κατέστησε τους πολίτες δυστυχέστερους. Δεν είναι ότι διέλυσε την κοινωνία. Δεν είναι ότι οδηγεί το εθνικό θέμα σε μίαν απαράδεκτη λύση. Δεν είναι ότι απέτυχε στους πλείστους διορισμούς ανθρώπων. Δεν είναι ότι υποχρεώνει μια γενιά νέων και τα λαμπρότερα μυαλά του τόπου στη μετανάστευση και στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Δεν είναι ότι διέψευσε ο ίδιος, ή αναίρεσε, τις πλείστες των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεών του. Δεν είναι ότι απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες των πολιτών. Δεν είναι ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τι γίνεται έξω από την πόρτα του προεδρικού γραφείου και να συλλάβει το δράμα της κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη αποτυχία του είναι ότι οδηγεί το κράτος σε διάλυση, ότι έχει καταλύσει την ανεξαρτησία των θεσμών, ότι δημιουργεί κομματικό κράτος, ότι συρρίκνωσε τη δημοκρατία.
Η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού συναρτάται με την ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς κράτους, νοικοκυρεμένου, το οποίο να λειτουργεί στη βάση δημοκρατικών διαδικασιών και κανόνων.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί αναξιόπιστη ενώπιον των ίδιων των πολιτών της. Οι πολίτες τη χλευάζουν και πολλοί την αποστρέφονται. Όλοι σχεδόν οι θεσμοί της βρίσκονται υπό απαξίωση. Ουδείς τους εμπιστεύεται. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κυβερνά διά διαταγμάτων. Μόνο στρατιωτικά καθεστώτα κυβερνούν με διατάγματα. Έχει καταγράψει ρεκόρ αναπομπών νόμων και αναφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος έχει έλθει σε σύγκρουση με όλους τους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας και τον επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας. Δεν επιδεικνύει σεβασμό σε αποφάσεις της Βουλής και τις ανατρέπει καταχρώμενος την εξουσία που του παρέχει το Σύνταγμα. Οι θεσμοί υποφέρουν εξαιτίας ακριβώς εκείνου για το οποίο επαίρεται: Τους διορισμούς. Δικοί του άνθρωποι, τους οποίους διόρισε, βαρύνονται με σοβαρές καταγγελίες. Τους προστατεύει. Παρεμβαίνει πιεστικά σε επικεφαλής ανεξαρτήτων θεσμών, και επιδιώκει να πληροφορηθεί πράγματα για τα οποία δεν δικαιούται.

Επί των ημερών του Νίκου Αναστασιάδη η δημοκρατία πάσχει και συρρικνώνεται, και το κομματικό κράτος παγιώνεται και εγκλωβίζει θεσμούς και κρατικό μηχανισμό. Κατά γενικήν ομολογία, έχουμε κράτος υπό διάλυση με τη δημοκρατία να υποφέρει, τους θεσμούς να καταλύονται και την αυθαιρεσία να κυριαρχεί. «Ανυπάκουοι» βρίσκονται υπό διωγμόν και συνεχή πίεση.

Γι' αυτά έπρεπε να μετανιώνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Γι' αυτά η ευθύνη του είναι απόλυτη. Όταν ένα κράτος τελεί υπό διάλυση και η λειτουργία της δημοκρατίας και των ανεξάρτητων θεσμών πάσχουν και υποφέρουν από τις συνεχείς παρεμβάσεις του «θεματοφύλακα του Συντάγματος», όταν αυτό το κράτος αντιμετωπίζει τη χλεύη και την απαξίωση των πολιτών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλά για να μετανιώσει και πολλά να κάνει για να διορθωθεί...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αμετανόητος
Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μετανιώνει για την αποδοχή ενός εκτρωματικού σχεδίου λύσης, το οποίο έθετε ταφόπετρα στην επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, γιατί να μετανιώσει για τη διάλυση του κράτους που παρατηρείται επί προεδρίας του;


Top