Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποια δημοκρατία; Κυβερνά ο προεδρικός αυταρχισμός

Ποια δημοκρατία; Κυβερνά ο προεδρικός αυταρχισμός

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι δημοκρατικές διαδικασίες αντικαθίστανται από την εκδικητικότητα και τον ρεβανσισμό
 
Όταν την περασμένη Κυριακή εγράφαμε, στη στήλη, ότι σε αυτό το κράτος είναι κακέκτυπο δημοκρατίας που λειτουργεί, με την κομματοκρατία και την προεδρική αυθαιρεσία να κυβερνούν και αποτελούν δυναστεία, είχαμε απόλυτο δίκαιο. Και ήλθε το υπουργικό διάταγμα που καταργεί την απόφαση της Βουλής και επαναφέρει τα διατάγματα, ως τρόπον αυθαίρετης διακυβέρνησης του τόπου, να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη συρρίκνωση της δημοκρατίας, η οποία παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Δεν έχει σημασία, αν η απόφαση της Βουλής για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων θεωρείται άδικη και λανθασμένη. Το θέμα είναι, αν ο θεσμός της προεδρίας είναι έτοιμος να αποδεχθεί, και αν επιδεικνύει την απαιτούμενη δημοκρατικότητα και τον σεβασμό προς την απόφαση ενός άλλου θεσμού της δημοκρατίας, της Βουλής. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακρίνεται από δημοκρατική διάθεση να αποδεχθεί αποφάσεις ενός άλλου θεσμού, έστω και αν διαφωνεί, ή διακατέχεται από σύνδρομα πείσματος, εκδικητικότητας και ρεβανσισμού να κάνει το δικό του, και να επιβάλει τις θελήσεις του.
 
Αυτό το σύνδρομο, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς καταλύει στην ουσία κάθε θεσμό, και τον υποτάσσει στις θελήσεις και στο πείσμα του ανώτατου άρχοντα. Για να λειτουργήσει ένα κράτος σωστά και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, πρώτιστα πρέπει ο κάθε θεσμός του να σέβεται τον άλλον, να σέβεται τη διάκριση εξουσιών και να υποτάσσει τις δικές του αντιλήψεις στις αποφάσεις των άλλων θεσμών.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν δείχνει ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ανεξαρτησία τους. Διακατέχεται από πλέγματα και σύνδρομα δικτατόρευσης του τόπου και επιβολής με το «έτσι θέλω» των θελήσεών της. Αυτό απέδειξαν, άλλωστε, και συμπεριφορές σε θέματα Κεντρικής Τράπεζας, και πολύ πρόσφατα συμπεριφορές άλωσης της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Δεν μπορεί μία δημοκρατική κυβέρνηση να κυβερνά διά διαταγμάτων, τα οποία ακυρώνουν τις αποφάσεις άλλων θεσμών. Δεν νομιμοποιείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αυτοαποκαλείται «θεματοφύλακας του Συντάγματος», να επιδιώκει να δικτατορεύει και τη Βουλή και τη Νομική Υπηρεσία και την Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η συμπεριφορά καταλύει και δημοκρατία και συντάγματα και αποφάσεις άλλων ανεξάρτητων θεσμών.
Η Βουλή, καλώς, ή κακώς, προχώρησε και έθεσε τέρμα στην τριτοκοσμική συμπεριφορά της Κυβέρνησης να κυβερνά διά διαταγμάτων και να αποφασίζει και να διατάσσει
. Και καλώς ή κακώς (λανθασμένα, λέγουμε εμείς), προχώρησε σε ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αντικαθιστώντας το κυβερνητικό σχέδιο με το δικό της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής και εφόσον τη θεωρούσε αντισυνταγματική, να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Kαι να αναμένει την απόφαση χωρίς να προβεί σε άλλη κίνηση.
 
Άλλωστε, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα περί ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που εψήφισε η Βουλή δεν αποτελεί και την τελική κρίση. Υπόκειται στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απόφαση του οποίου όφειλε να αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα άλλα που προβάλλονται περί παράλυσης της αγοράς, περί τουρισμού και περί δημοσίου συμφέροντος δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Τα πλείστα εγκλήματα διεπράχθησαν εν ονόματι του «δημοσίου συμφέροντος». Υπήρχε μεγαλύτερο έγκλημα από τη ληστεία των καταθέσεων που παραβιάζει καίρια το άρθρο του Συντάγματος για προστασία της προσωπικής περιουσίας;
 
Είναι φανερό, πλέον, ότι το Προεδρικό, είτε κυβερνώντας μέσω διαταγμάτων, είτε μέσω αναπομπών στη Βουλή, είτε μέσω αναφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο, παραβιάζοντας και καταπατώντας αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είτε παρεμβαίνοντας στη λειτουργία ανεξάρτητων θεσμών όπως η Νομική Εισαγγελία και η Κεντρική Τράπεζα, καταχράται εξουσίας, καταλύει πρόνοιες της συνταγματικής τάξης και ιδιαίτερα τη διάκριση εξουσιών και συρρικνώνει τη δημοκρατία. Πέραν φυσικά ότι προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στη λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών, διαλύει την κοινωνική συνοχή, προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ θεσμών και υποθάλπει ταξικές συγκρούσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται, πλέον, να αναλάβει και τις ευθύνες των ενεργειών του. Την ίδια στιγμή, καλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τερματίσουν την αφελή και άκριτη τακτική, να πιστεύουν σε δεσμεύσεις και προφορικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και του κόμματός της, οι οποίες δίδονται στη διάρκεια διαβουλεύσεων. Τόσες φορές οι δεσμεύσεις και οι προφορικές διαβεβαιώσεις έχουν καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων και δεν διδάχθηκε τίποτε η αντιπολίτευση;
 
Εν ολίγοις
 
Φυλακίσεις απεργών
Η δημοκρατία συνεχώς και περισσότερο συρρικνώνεται σε αυτό το κράτος. Αν φθάσουμε και σε φυλακίσεις απεργών, τότε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι κάποια άλλη μορφή πολιτεύματος εγκαθιδρύεται σε αυτήν τη χώρα...

Top