Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Πρόεδρος παραδέχεται ουρές ανέργων και πεινασμένων!

Ο Πρόεδρος παραδέχεται ουρές ανέργων και πεινασμένων!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Από τις ενθουσιώδεις δεσμεύσεις του 2013, στη σπαραξικάρδια χορωδία του 2015.
 
Έναν περίπου μήνα προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο Λονδίνο (27.1.2013), δεσμευόταν:
«Η διακυβέρνησή μου θα αλλάξει θεσμούς, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κράτους, θα δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση, με αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου, του φυσικού αερίου, και την ιδιότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας και τερματισμό των συσσιτίων και της ουράς των ανέργων».
Τι μας είπε όμως προχθές, στη συνεστίαση των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων;
 
Επαναλαμβάνοντας τις κλάψες του Υπουργού Οικονομικών για ανέργους, και με αφορμή την απεργία των νοσηλευτών, δήλωσε: «Την ώρα που υπάρχει 16% ανεργία, την ώρα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία...».
 
Πέσαμε από τα σύννεφα. Μα είναι δυνατόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλά για ουρές ανέργων και πεινασμένων, δύο και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβερνήσεως; Μα αυτός υπόσχετο πως θα προσείλκυε επενδύσεις, θα επανεκκινούσε την οικονομία, θα τερμάτιζε τα συσσίτια και δεν θα βλέπαμε πια ουρές ανέργων στα Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μα είναι δυνατόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δηλώνει ότι βρισκόμαστε στην πορεία νέου οικονομικού θαύματος, να πισωγυρίζει και να βλέπει τώρα ουρές πεινασμένων και ανέργων; Πόσες ψήφους πολιτών υπέκλεψε με τις προεκλογικές εξαγγελίες του και πόσους πεινασμένους και ανέργους παρεπλάνησε, οι οποίοι αναζητώντας διεξόδους μέσα από το χάος του Δημήτρη Χριστόφια, βρέθηκαν μέσα στο μεγαλύτερο χάος του Νίκου Αναστασιάδη; Και η τραγωδία δεν τελειώνει εδώ. Σε λίγο καιρό δίπλα στις ουρές των πεινασμένων και των ανέργων, θα προστεθούν και οι ουρές των αστέγων.
 
Φαίνεται ότι στον πρωινό καφέ του Προεδρικού χαράσσεται πολιτική επικοινωνιακών παιγνιδιών, προς εξαπάτηση των πολιτών. Η σπαραξικάρδια χορωδία Προέδρου Δημοκρατίας-Υπουργού Οικονομικών-Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η οποία εμφανίστηκε προχθές με στόχο να στρέψει την κοινωνία κατά των αναγγελθεισών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, αυτό προδίδει.
Τη μια μέρα ο πρωινός καφές καταλήγει στα εξής: «Σήμερα, παιδιά, θα παίξουμε παιγνίδι οικονομικού θαύματος. Θα πούμε στους πολίτες ότι βγαίνουμε στις αγορές, η οικονομία ανακάμπτει και επανεκκινεί, η ανάκαμψη έρχεται, η ανεργία κάμπτεται».
 
Την επόμενη μέρα και ενόψει των εργατικών κινητοποιήσεων, οι οδηγίες αλλάζουν: «Σήμερα, παιδιά, η ορχήστρα θα παίξει διαφορετικό σκοπό. Ενόψει του απεργιακού κύματος που έρχεται και που δεν συμφέρει στην εικόνα της Κυβέρνησης, θα μετατρέψουμε το παιγνίδι σε μελό. Θα μιλήσουμε για ανέργους, για πεινασμένους, για κουρεμένους, ώστε να τους στρέψουμε κατά των νοσηλευτών που και εργασία έχουν, που και οκτάωρο εργάζονται, που όλη μέρα κάθονται και απαιτούν και από πάνω αυξήσεις».
 
Αυτά δεν είναι παιγνίδια της φαντασίας του γράφοντος. Είναι πραγματικά παιγνίδια παντός καιρού. Πότε ενθουσιώδη και πότε μελό.
Ας σοβαρευθεί επιτέλους η Κυβέρνηση, και αντί να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια, ας εργαστεί υπεύθυνα και με έργα, και με αλλαγή πολιτικής να δει άσπρη μέρα ο τόπος. Γιατί τα ψέματα τέλειωσαν και οι δεσμεύσεις κατάντησαν ανέκδοτο. Ο χρόνος-ορόσημο, το 2015, για τον οποίο θριαμβολογούσε η Κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί φούσκα.
Οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν διαψεύδουν τις κυβερνητικές θριαμβολογίες. Η Κομισιόν διαπιστώνει συνέχιση της ύφεσης και φέτος, και αύξηση της ανεργίας από το 16,1% το 2014, σε 16,2% το 2015. Και προσέξτε τι επισημαίνει: «Η μείωση στην απασχόληση, εν πολλοίς εξισορροπήθηκε από τη μείωση στην εργατική δύναμη», τονίζει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έφυγε πολύς κόσμος -ιδιαίτερα νέοι- από την Κύπρο, επέστρεψαν στη χώρα τους και κοινοτικοί εργαζόμενοι στην Κύπρο, και παρ' όλα αυτά η ανεργία δεν μειώνεται.
 
Κίβδηλα είναι τα στοιχεία που μας δίνουν τα κυβερνητικά τμήματα για την ανεργία. Αποκρύβουν πόσοι άνεργοι σταμάτησαν να προσέρχονται για εγγραφή στα Γραφεία Ανεργίας, αφού συμπληρώθηκε το εξάμηνο της καταβολής του ανεργιακού επιδόματος. Αποκρύβουν να μας πουν πόσοι Κύπριοι άνεργοι αναχώρησαν για το εξωτερικό, και πόση αιμορραγία υφίσταται η χώρα από τη φυγή ταλέντων της, και αποκρύβουν επίσης να μας πουν πόσοι κοινοτικοί επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
 
Τα πράγματα δεν είναι απλώς δύσκολα. Είναι τραγικά. Και θα γίνονται χρόνο με τον χρόνο τραγικότερα...

Top