Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μάνα μου ρε, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι...

Μάνα μου ρε, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι σπαραξικάρδιες δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη και ο αναξιόπιστος λόγος των Υπουργών
 
Σίγουρα αυτό αποτελεί είδηση: Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρώτη φορά με "συμπόνοια" για τους "χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται χωρίς δουλειά". Μάλιστα έστειλε μήνυμα στους νοσηλευτές και όσους δεν έχασαν τις δουλειές τους, "να εκδηλώσουν ευαισθησία" προς όσους είναι άνεργοι. Μέχρι σήμερα, ο Χάρης Γεωργιάδης μάς παραμύθιαζε πως η ανεργία σταθερά παρουσιάζει μείωση και, όσον αφορά την ευαισθησία του προς τους ανέργους, τους κουρεμένους και τους πεινασμένους, την απέδειξε, διοχετεύοντας τα δανεικά από τις εξόδους στις αγορές και τα ομόλογα, προς τις τράπεζες. Ούτε ψίχουλα δεν διαθέτει για "τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται χωρίς δουλειά".
 
Αλλά υπάρχει και δεύτερη είδηση, πάλιν προερχόμενη από τον Χάρη Γεωργιάδη. Μέχρι τώρα επαίρετο για την έξοδο στις αγορές, για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, για την ανάκαμψη, αλλά ξαφνικά παραδέχθηκε αδυναμία της Κυβέρνησης να προσφέρει μισθολογικές αυξήσεις στους νοσηλευτές. Αποδεικνύοντας, εμπράκτως, πως η βελτίωση και η ανάκαμψη βρίσκεται απλώς στους αριθμούς των λειτουργών του Υπουργείου του. Στην πραγματικότητα, η οικονομική δυσπραγία συνεχίζεται και οξύνεται.
Όταν οι κυβερνώντες αισθάνονται την ανάγκη να κορδώσουν, τα ταμεία είναι γεμάτα, αλλά τη στιγμή που πρέπει να δώσουν, είναι τρύπια.
Αυτές οι σπαραξικάρδιες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, περί "χιλιάδων συμπολιτών μας που βρίσκονται χωρίς δουλειά" και οι άλλες ρεαλιστικές, που ομολογούν ότι τα ταμεία του κράτους δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν -τα οποία άλλοτε είναι γεμάτα και άλλοτε είναι κενά, ανάλογα με τις σκοπιμότητες που θέλουν να εξυπηρετήσουν οι κυβερνώντες- καταδεικνύουν πόσο διάτρητος και αναξιόπιστος είναι ο λόγος κάποιων Υπουργών. Στο τέλος, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα πως όσοι συντεχνιακοί ηγέτες, ομάδες πολιτών, και άλλοι τρέχουν στα Υπουργεία και πιστεύουν σε διαβεβαιώσεις Υπουργών, είτε είναι άκριτοι είτε θέλουν να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες της Κυβέρνησης.
 
Υπουργοί ακολουθούν μία πονηρή τακτική έναντι των εργαζομένων. Ενώ έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους, ενώ ήδη σχεδίασαν τα πλάνα τους στη βάση των τροϊκανών εντολών, μόλις οι εργαζόμενοι ξεσηκωθούν και διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό και την αποδέσμευση των Υπουργών από τις δεσμεύσεις τους, αποφασίσουν κινητοποιήσεις και απεργίες, είτε τους καλούν σε "διάλογο" και τους παραπλανούν με νέες ψεύτικες υποσχέσεις είτε επιχειρούν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον τους. Αναλίσκονται σε σπαραξικάρδιες αναφορές σε ανέργους, σε κουρεμένους, σε πεινασμένους και λέγουν προς την υπόλοιπη κοινωνία: "Ιδού, αυτοί έχουν τις δουλειές τους, παίρνουν τους μισθούς τους και δεκάρα δεν δίνουν για τους ανέργους που δεν έχουν να φάνε".
 
Πρόκειται για απεχθή τακτική. Φαρισαϊκή και λαϊκίστικη. Πρωτίστως, επειδή τους ανέργους τούς έχει δημιουργήσει η ίδια η Κυβέρνηση με τα κουρέματα και τη δυσπραγία που σκόρπισε με την οικονομική πολιτική της, την αποδοχή των κουρεμάτων και τα Μνημόνιά της και την πλήρη αποτυχία της να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.
 
Δηλαδή, τι ήθελε η Κυβέρνηση; Όσοι έχουν ακόμη κάποια δουλειά και αγωνίζονται νυχθημερόν και κάτω από συνθήκες μεσαίωνα, να εξασφαλίσουν ένα ψωρομεροκάματο, πρέπει να είναι ευτυχισμένοι, να μην επιδιώκουν βελτίωση, επειδή υπάρχουν και χειρότερα; Αυτά μας λέγει περίπου ο Χάρης Γεωργιάδης. "Εσείς οι νοσηλευτές καλά περνάτε που έχετε δουλειά. Τι να πουν οι άνεργοι; Μη ζητάτε περισσότερα". Αλλά μπήκε έστω και μια φορά σε κρατικό νοσηλευτήριο, κάθισε να δει πόσες ώρες και κάτω από ποιαν ανυπόφορη πίεση εργάζονται ιατροί και νοσηλευτές; Έχει σαφή αντίληψη, πώς ο συνάδελφός του Υπουργός Υγείας έχει καταστήσει τον τομέα της Δημόσιας Υγείας με τις τροϊκανές συνταγές του; Ερείπια έχει καταντήσει την Υγεία. Ερείπια, επί των οποίων υποφέρουν και ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών καλείται να παραδεχθεί ένα από τα δύο: Είτε η οικονομία αναρρώνει και, άρα, πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες όσα τους λήστεψε η Κυβέρνηση, είτε η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, κανένα φως δεν διαφαίνεται στην άκρη της σήραγγας (ας διαβάσει την έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία) και ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε ανάκαμψη διαφαίνεται, ούτε άνεργοι θα βρουν δουλειά, ούτε οι ληστευθέντες να ελπίζουν ότι θα πάρουν πίσω όσα τους έκλεψε η τροϊκανή Κυβέρνηση.
 
Δεν μπορεί ο Χάρης Γεωργιάδης, όποτε θέλει να παραμυθιάζει τον λαό να κορδώνει και να μιλά για ανάκαμψη και οικονομικά θαύματα, και όταν καλείται να δώσει, να σπαράσσει από θλίψη για τους ανέργους και για τα άδεια ταμεία του...
 

Top