Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Σύγχρονο» κράτος με υπερπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο

«Σύγχρονο» κράτος με υπερπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κύλησε ο τέντζερης...


Τι προσπαθεί να αποδείξει το κυβερνητικό έντυπο, «αποκαλύπτοντας» ότι η επιβολή κομίστρων στους μαθητές αποτελεί απόφαση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια; Ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης, και αντί να καταργεί και να βελτιώνει αντιλαϊκές αποφάσεις της, τις εφαρμόζει και τις καθιστά αντιλαϊκότερες;

Επεμβαίνει και ακυρώνει αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλίσκεται καθημερινά να μας πείσει ότι γκρεμίζει το κράτος του 1960, τελικά μας επαναφέρει στο κράτος του Μακαρίου. Με την ενεργό υπερ-προεδρία την οποία ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος παρεμβαίνει τώρα και ακυρώνει αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με είδηση την οποία δημοσίευσε «Ο Φιλελεύθερος», ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μείωση της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους ιερείς της υπαίθρου, παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος και τα «έψαλε» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει εντολές στον Υπουργό Οικονομικών να ακυρώσει «στα μουλωχτά» την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να αρχίσει συνομιλίες με την Εκκλησία.

Για να καταδειχθεί πόσο... εκσυγχρονίζεται αυτό το κράτος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για ανάληψη της ευθύνης της μισθοδοσίας των ιερέων της υπαίθρου από το κράτος χρονολογείται από τον... Φεβρουάριο του 1971, όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Αντάλλαγμα προς το κράτος ήταν η μεταβίβαση 15.564 στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης, αξίας 206 εκ. ευρώ σε τιμές του 2010. Το 73% της εκκλησιαστικής αυτής γης βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της είδησης Μιχάλης Χατζηστυλιανού, παρόλο που η συμφωνία τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, εντούτοις η εκκλησιαστική γη δεν μεταβιβάστηκε στο κράτος. Ακόμη, η Γενική Ελέγκτρια υπέδειξε κατ' επανάληψιν στο Υπουργείο Οικονομικών την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, καταγγέλλοντας ότι αποβαίνει σε βάρος του κράτους.

Αυτό βεβαίως αποτελεί προϊστορία. Εκείνο που προβάλλει τώρα είναι, αφενός, οι παρεμβάσεις Αρχιεπισκόπου σε σημείο που να μπορεί να ακυρώνει, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και, αφετέρου, το μεταβαλλόμενο καθεστώς του κράτους, το οποίο εικονικά μπορεί να θεωρείται κοσμικό, αλλά στην ουσία, με τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου σε όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τους τομείς του κράτους, προσλαμβάνει διαστάσεις θεοκρατικού.

Υπάρχει μία σχέση αντιπαροχών μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου, η οποία διευκολύνει αυτές τις «θεοκρατικές» παρεμβάσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποστήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς της Εκκλησίας για να τον εκλέξουν. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος, σταθερά και χωρίς ενδοιασμούς, στηρίζει τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος, με δική του πρόταση μάλιστα, προτείνει διπλή κυριαρχία και διπλή ιθαγένεια. Πέραν τούτου, ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει και την τροϊκανή πολιτική της Κυβέρνησης στην οικονομία και αναμειγνύεται ενεργά και στα τραπεζικά πράγματα.

Αυτή η υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθιστά τον τελευταίο ευπρόσβλητο στις πιέσεις και στις διάφορες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, σε βαθμό που ο τελευταίος να μπορεί να ακυρώνει αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Και ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευαγγελίζεται ένα νέο σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στην ουσία αποδέχεται θεοκρατικούς εμβολιασμούς και κηδεμόνευση από τον Αρχιεπίσκοπο.

Σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ενώ η Κυβέρνηση κόβει συντάξεις, χυμούς από μαθητές, επιβάλλει κόμιστρα και αποδύεται σε μία φορολογική καταδυνάστευση των απλών πολιτών, ενώ επικαλείται άδεια ταμεία και στέλλει μικροφειλέτες στη φυλακή, την ίδια στιγμή συνεχίζει την παροχή χορηγίας έξι εκ. ευρώ σε 725 ιερείς.

Οι ιερείς πρέπει να ζήσουν. Εκτελούν μέγα θρησκευτικό και πνευματικό έργο. Αλλά την υποχρέωση της μισθοδοσίας τους πρέπει να αναλάβει η Εκκλησία. Δόξα τω Θεώ και ρευστό διαθέτει και μεγάλες επενδύσεις προαναγγέλλει και πάμπλουτη είναι. Ας μη ζητά από τους ανέργους και τους απόρους να την επιχορηγούν...


Top