Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Να παραιτηθούν από Υπουργός μέχρι Συμβούλια

Να παραιτηθούν από Υπουργός μέχρι Συμβούλια

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πρόκληση για τα 200 χιλιάδες νοικοκυριά της Λευκωσίας, που εν έτει 2015 στερούνται το στοιχειώδες δικαίωμα να έχουν νερό στο σπίτι τους, αποτελεί η δήλωση του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη ότι «τώρα δεν είναι η ώρα των ευθυνών».

Ο Υπουργός Γεωργίας, ως ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την υδροδότηση της πρωτεύουσας, πρέπει να υποβάλει παραίτηση. Και μαζί του να πάνε σπίτι τους οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και τα μέλη του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το δράμα που περνούν εδώ και μία εβδομάδα οι πολίτες της Λευκωσίας.

Eπιτέλους, αυτός ο τόπος για να πάει μπροστά, πρέπει να απαλλαγεί από την παρουσία, όσων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτυγχάνουν να προσφέρουν στον πολίτη τις υπηρεσίες που καθηκόντως πρέπει να του προσφέρουν. Και ο Υπουργός Γεωργίας, ενώ εγνώριζε από της ημέρας που ανέλαβε τα καθήκοντά του το πρόβλημα, ενώ εγνώριζε ότι η Λευκωσία χρειαζόταν και δεύτερο αγωγό υδροδότησης, ενώ ήξερε ότι σε κάποια στιγμή το σύστημα θα κατέρρεε, ουδέν έπραξε έγκαιρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Δεν μπορεί οι πολίτες να παραμένουν όμηροι ανθρώπων, οι οποίοι αδυνατούν να συλλάβουν τα προβλήματα και να τα επιλύουν έγκαιρα, προτού υποστούν τις συνέπειες της κωλυσιεργίας ή της ανικανότητάς τους, οι πολίτες. Δεν μπορεί ο Υπουργός Γεωργίας να δηλώνει πως «το πρόβλημα το κληρονομήσαμε». Αυτή η επωδός «φταίνε οι προηγούμενοι» έχει ξεθωριάσει προ πολλού. Ο Νίκος Κουγιάλης δεν διορίστηκε εκεί για να λέει πως κληρονόμησε προβλήματα. Το καθήκον του ήταν και είναι να επιλύει τα προβλήματα που κληρονόμησε.

Εδώ και μία εβδομάδα, ούτε ο Υπουργός, ούτε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ούτε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας είναι σε θέση να δώσουν ακριβή ημερομηνία επιστροφής στην ομαλή υδροδότηση. Απλώς ερίζουν, φορτώνοντας ευθύνες ο ένας τον άλλο. Ο ένας λέει σε δύο μέρες, ο άλλος σε τρεις ημέρες, ο άλλος σε μία εβδομάδα. Και ενώ τα φράγματα είναι γεμάτα και οι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν, ολόκληρη πρωτεύουσα διψά και τα σπίτια είναι παραδομένα στη βρομιά. Ούτε καν μίαν προειδοποίηση δεν μπόρεσαν να δώσουν προς τους επηρεαζόμενους πολίτες.

Για άλλη μία φορά, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγουμε εδώ και καιρό. Αυτή η Κυβέρνηση είναι της διάλυσης. Αδυνατεί να ιεραρχήσει προβλήματα και συμπεριφέρεται με απίστευτη εχθρικότητα έναντι της κοινωνίας.

Όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», το Υπουργείο Οικονομικών «έκοψε» το έργο αγωγού μεταφοράς νερού από την αφαλάτωση Βασιλικού, διότι έκρινε ότι προέχουν άλλα έργα! Η κατασκευή του αγωγού θα στοίχιζε μόνο 50-60 εκ. ευρώ, και αν το έργο ξεκινούσε όπως υπολογίστηκε, θα είχε ολοκληρωθεί, και τα νοικοκυριά της Λευκωσίας δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.

Όμως ο Χάρης Γεωργιάδης έχει άλλες προτεραιότητες. Προτιμά να χύνει δισ. στη μαύρη τρύπα των τραπεζών, παρά να προσφέρει πολύ λιγότερα για την ανάκαμψη της στοιχειώδους ποιότητας ζωής της κοινωνίας. Σήμερα, οδηγηθήκαμε στο κατάντημα οι πολίτες της Λευκωσίας να γίνονται θύματα μαυραγοριτών, οι οποίοι πουλούν το νερό 25 ευρώ τον τόνο και άλλοι 50 ευρώ.

Και όμως, αυτή η Κυβέρνηση που δεν είναι ικανή να προσφέρει νερό στα νοικοκυριά, θα κάμει, λέει, σχέδια εκσυγχρονισμού του κράτους! Μα για τα στοιχειώδη και τα εύκολα είναι ανίκανη και για τα μεγάλα και τα δύσκολα είναι ικανή;

Πανηγυρίζουν για εξόδους στις αγορές και είναι βέβαιοι και αισιόδοξοι για το μέλλον οι κυβερνήτες. Αλλά ποιο μέλλον; Το μέλλον της διάλυσης; Σε αυτόν τον τομέα, ναι, υπάρχει μέλλον. Δεν θα αφήσουν πέτρα στην πέτρα σε αυτό το κράτος.

Αυτή είναι η ώρα των ευθυνών και των παραιτήσεων. Αν διαθέτουν ευθιξία ο Υπουργός Γεωργίας, οι υπεύθυνοι του υπουργείου για την υδατοπρομήθεια, και τα μέλη του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους. Τώρα είναι η ώρα των ευθυνών. Όχι αύριο. Την ώρα που το ψευδοκράτος αποκτά σύγχρονους αγωγούς μεταφοράς νερού από την Τουρκία, το λεγόμενο κράτος εδώ συντηρείται από ένα σκουριασμένο αγωγό. Ποιο είναι το ψευδοκράτος;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Η γειτονιά των αγγέλων

Πριν από μερικούς μήνες, λόγω της απρονοησίας των δημοτικών Αρχών και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, εκατοντάδες νοικοκυριά στη Λάρνακα πλημμύρισαν από τις ραγδαίες βροχές που έπληξαν περιοχές της πόλης. Το Δημόσιο επιβαρύνθηκε με αποζημιώσεις. Ούτε και τότε ανέλαβε κανένας ευθύνη, ούτε παραιτήσεις ακούσαμε στον Δήμο και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ξέρουν καλά να κρύβουν και να αποσιωπούν τις ευθύνες τους οι κυβερνώντες. Γειτονιά των αγγέλων αποτελούν...


Top