Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ψευδομάγκες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Ψευδομάγκες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Διερωτώμαστε τι ώθησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, να προχωρήσει στην προχθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψή του, για να αιτιολογήσει τη συνοδοιπορία του με την κυβερνητική παράταξη, στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, διά του οποίου προσφέρεται το κλειδί στις τράπεζες και στα επενδυτικά ταμεία, μη εξαιρουμένων και των τουρκικών, να ανοίξουν την πόρτα αρπαγής των σπιτιών του κόσμου.

Όσα είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιβεβαιώνουν μία και μόνη πραγματικότητα: Ότι τόσο το ΔΗΚΟ, όσο και η ΕΔΕΚ κατέστησαν συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στην αρπαγή των σπιτιών και θα είναι υπόλογοι αύριο στους αστέγους, για συνέργεια σε μία καταστροφική εξέλιξη που θα διαλύσει, όχι μόνο οικονομικά, εκατοντάδες οικογένειες, αλλά θα προκαλέσει και τεράστια κοινωνική αναταραχή.

Η φιλοσοφία του πλαισίου αφερεγγυότητας έπρεπε να ήταν, και αυτό όφειλαν να διεκδικήσουν τα δύο κόμματα, η προστασία και η διασφάλιση των δανειοληπτών. Αντίθετα, ψήφισαν το πλαίσιο, η φιλοσοφία του οποίου προσφέρει, πρωτίστως, προστασία και διασφάλιση των τραπεζών.

Έχουν εγκρίνει ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και ασαφές πλαίσιο, το οποίο παραπέμπει σε ένα σωρό διαδικασίες, μέχρις ότου ο δανειολήπτης αναζητήσει το δίκαιό του. Υποβάλλει και σε μεγάλα έξοδα, δικηγορικά και άλλα, και σε αφάνταστη ταλαιπωρία τον φτωχό κοσμάκη, μέχρι να φθάσει, αν φθάσει ποτέ, στη δικαίωση. Είναι υποχρεωμένος να κινηθεί σε ένα λαβύρινθο, και εκεί που καραδοκεί ο Μινώταυρος. Δεν υπάρχουν διέξοδοι.

Αλλά ίσως αυτό να αποτελεί το τελευταίο. Η ουσία είναι ότι το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες. Aυτό μαρτυρεί και η ανακοίνωσή τους, διά της οποίας χαιρετίζουν την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Οι λεγόμενες τροποποιήσεις, τις οποίες προσέφερε σαν αντιπαροχή ο ΔΗΣΥ, στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, για να συνταχθούν μαζί του, αποτελούν επιταγές χωρίς αντίκρισμα για τον δανειολήπτη.

Άκουσαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, τι συμβαίνει; Ένα στα τρία δάνεια, τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί, επανέρχονται στη λίστα των «κόκκινων δανείων», αφού οι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν. Και πώς μπορεί ένας άνεργος, ένας κουρεμένος και ένας πεινασμένος δανειολήπτης να ανταποκριθούν στα αναδιαρθρωμένα δάνειά τους, όταν δεν έχουν εισόδημα; Το αποτέλεσμα θα είναι η αρπαγή του σπιτιού τους.

«Καταστήσαμε παράνομους, ακόμη και αναδρομικά, τους υπερβολικούς τόκους υπερημερίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Παραπλάνηση. Αναδιαρθρωμένα δάνεια καπελώνονται και με τόκους και με υπερημερίες. Έχουμε ιδία πείρα.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ έσχιζαν τα ιμάτιά τους ότι οι τράπεζες εκβιάζουν δανειολήπτες και απαιτούν νέες διασφαλίσεις προκειμένου να αναδιαρθρώσουν δάνειά τους; Αφού τώρα έδωσαν στις τράπεζες και το μαχαίρι και το κρέας, πώς είναι βέβαιοι πως θα προχωρήσουν σε δίκαιες αναδιαρθρώσεις;

Πώς είναι δυνατόν, να δίδουν πίστη σε δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι θα ανακόψει προσπάθειες των τραπεζών να απευθυνθούν σε επενδυτικά ταμεία; Μα ο βίος και η πολιτεία του Προέδρου είναι γεμάτα από ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις. Τι θα πουν αύριο στον κόσμο ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, όταν τα επενδυτικά ταμεία θα ξεκινήσουν να αρπάζουν τα σπίτια του κόσμου σε εξευτελιστικές τιμές; Θα πουν ότι «ο Πρόεδρος μάς ηπάτησε»;

Αλλά είναι εκπληκτική και η ομολογία του Νικόλα Παπαδόπουλου: «Οι εκποιήσεις δεν θα σώσουν τις τράπεζες», δηλώνει. Αλλά αφού δεν θα σώσουν τις τράπεζες ποιους θα θάψουν; Τους δανειολήπτες. Γιατί να γίνουν; Γιατί οι τράπεζες δεν κινήθηκαν μέχρι τώρα κατά των μεγαλοφειλετών, που χρωστούν δις, και έχουν στο στόχαστρό τους τούς φτωχούς και τους μικρομεσαίους;

Αν ανατρέξει κάποιος στις οργισμένες δηλώσεις που έκαμναν, σε όλη τη διάρκεια αυτής της ιστορίας των εκποιήσεων, οι ηγεσίες και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και των τραπεζών, για τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυναν, τύπου «για πρώτη φορά θα δούμε αστέγους στην Κύπρο», θα εκπλαγεί από την τελική τοποθέτηση των δύο κομμάτων.

Αποδείχθηκαν, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τζάμπα μάγκες. Με φαρισαϊκές δηλώσεις προσπαθούσαν να αποσπάσουν τα χειροκροτήματα των δανειοληπτών, και με τις πράξεις τους αποδείχθηκαν συνοδοιπόροι των τραπεζών και της Κυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ αρίστευσαν στα λόγια και μηδενίστηκαν στις πράξεις.

Οι τράπεζες πρώτες όφειλαν να καταβάλουν το τίμημα του εγκλήματος, το οποίο διέπραξαν εις βάρος του λαού. Και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ τούς προσέφεραν στην πράξη δικαίωση και τρόπους να θυματοποιήσουν για δεύτερη φορά τα θύματά τους. Καθίστανται πλέον υπόλογοι έναντι του λαού και θα κληθούν να δώσουν λόγο αύριο στα ξεσπιτωμένα νοικοκυριά.

 


Top