Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εμείς οι μαντρισμένοι και οι πολιτικά ώριμοι Τουρκοκύπριοι

Εμείς οι μαντρισμένοι και οι πολιτικά ώριμοι Τουρκοκύπριοι

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σε παλαιότερα άρθρα μου είχα ασχοληθεί με το πολιτικό κριτήριο των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς τους, σε σύγκριση με την πολιτική ωριμότητα, για να μην πω ανωριμότητα των Ελληνοκυπρίων, και εξήρα το γεγονός ότι:

Κάτω από ένα καθεστώς κατοχής, όπου οι πολιτικές ελευθερίες καταργούνται και η ελεύθερη άποψη φιμώνεται και δεν αφήνεται να εκφρασθεί, οι Τουρκοκύπριοι επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη πολιτική ωριμότητα. Έστω και αν οι εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έποικοι τη σκιάζουν με τις διατεταγμένες επιλογές τους.

Οι προχθεσινές παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ανέδειξαν, όχι μόνο το πολιτικό κριτήριο των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων, αλλά και την πολιτική ηθική ορισμένων νέων πολιτικών.

Συγκρίνατε, για παράδειγμα, την προέλαση του Μουσταφά Ακιντζί με το τι θα συνέβαινε εδώ, αν υπήρχαν οι ίδιοι συσχετισμοί. Ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστηριζόμενος μόνο από δύο μικρής κομματικής εμβέλειας πολιτικά κόμματα, επέτυχε να συναγωνιστεί με οριακή μόνο διαφορά τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος πέραν της ισχύος που του προσέφερε η δύναμη της εξουσίας, υποστηριζόταν από το "κυβερνών" κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

Εάν εδώ, σε προεδρικές εκλογές, είχαμε υποψήφιο υποστηριζόμενο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΔΗΚΟ, ή από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, και απέναντί του έναν άλλο υποψήφιο υποστηριζόμενο από τη Συμμαχία και τους Οικολόγους, υπήρχε περίπτωση να μην εκλεγεί ο πρώτος και να μη βυθιστεί ο δεύτερος; Οι μαντρισμένοι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων και οι ψηφίζοντες συνήθως, ανάλογα με το ρουσφέτι που θα τους προσφερθεί, ψηφοφόροι, δεν θα επέτρεπαν σε άλλους υποψηφίους να έχουν έστω και την παραμικρή προοπτική.

Οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ανέτρεψαν αυτήν τη μίζερη παράδοση των δικών μας. Αψήφησαν το κατοχικό καθεστώς του Έρογλου και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε και έστειλαν τον Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο. Κανένας δεν γνωρίζει εάν ο Ακιντζί θα επιτύχει να εκλεγεί. Υπάρχει και η Τουρκία με τις δικές της μεθοδεύσεις και τα δικά της σχέδια, που ασφαλώς θα επηρεάσουν την έκβαση των παράνομων εκλογών.

Ούτε κανένας είναι βέβαιος, εάν ο Ακιντζί εκλεγεί, πως δεν θα εξελιχθεί σε άλλον Ταλάτ. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που συζητούμε. Επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων. Οι οποίοι έκαμαν την υπέρβασή τους. Έδειξαν πολιτική ωριμότητα, έδειξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να στραφούν προς νέους πολιτικούς (Κουντρέτ Οζερσάι) και απέδειξαν ότι δεν είναι ούτε μαντρισμένοι, ούτε δεδομένοι για κανένα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που έχει να κάμει με την πολιτική ηθική ορισμένων νέων πολιτικών, όπως ο Κουντρέτ Οζερσάι. Τόνισε μετά την αποτυχία του να εισέλθει στον δεύτερο γύρο, ότι δεν πρόκειται να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, προς κανένα υποψήφιο. Συγκρίνετε τι πράττουν στη δική μας πλευρά, οι πολιτικοί και τα κόμματα που μένουν έξω από τη δεύτερη αναμέτρηση.

Εμπλέκονται με τους νικητές σε ένα ανατολίτικο παζάρι, όχι στη βάση αρχών, όχι στη βάση κοινών θέσεων και κοινής πολιτικής, αλλά στη βάση ποιος θα τους προσφέρει περισσότερες υπουργικές θέσεις και περισσότερα δημόσια αξιώματα. Θυμηθείτε τι έκαμε το ΔΗΚΟ του Μάριου Καρογιάν. Εστράφη το 2008 προς το ΑΚΕΛ και, αφού έλαβε τα ανταλλάγματα που ήθελε, τον ανέβασε στην εξουσία. Το 2013 δεν είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου πόλου, Νίκο Αναστασιάδη, με κριτήριο μόνο τα δημόσια αξιώματα που θα ελάμβανε.

Ας μη μακρυγορούμε. Η πολιτική ποιότητα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων και των Τουρκοκύπριων πολιτικών είναι σαφώς δεδομένη έναντι των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων και των Ελληνοκυπρίων πολιτικών. Πέραν τούτου, οι Τουρκοκύπριοι, κάτω από ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές συνθήκες, αναδεικνύουν συνεχώς νέους πολιτικούς, μορφωμένους, ικανούς και έτοιμους να δώσουν άλλο στίγμα, διαφορετικό από εκείνο των παλαιοπολιτικών.

Εμείς ποιον νέο πολιτικό, ικανό, οραματιστή και έξω από τις παραδόσεις και τις μεθόδους του πολιτικού του πατέρα, αναδείξαμε; Ελάχιστους ή κανέναν. Αναδεικνύονται χειρότεροι από τους παλαιοκομματικούς και έχουν όλοι σχεδόν εκπέσει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ας κάμουμε τις συγκρίσεις. Και ας παραδεχθούμε ότι εδώ έχουμε ένα μαντρισμένο και πολιτικά ανώριμο εκλογικό σώμα με κόμματα και πολιτικούς της παλαιοκομματικής σχολής, που κουβαλούν μαζί τους πολλά χειρότερα σύνδρομα των πολιτικών πατέρων τους. Και με τέτοιους μαντρισμένους πολίτες και τέτοιους πολιτικούς, δεν έχουμε υπόθεση...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Άκουσε κανείς;

Έχει ακούσει κανείς Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό κράτους να αντιδικεί με τον Γενικό Εισαγγελέα του κράτους του, ή με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες του; Έχετε ακούσει ηγέτη κράτους να παρεμβαίνει στα καθήκοντα τού Εισαγγελέα και του Κεντρικού Τραπεζίτη; Αν όχι, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είναι παγκόσμιο φαινόμενο...


Top