Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προς θεματοφύλακα του Συντάγματος...

Προς θεματοφύλακα του Συντάγματος...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε να εξέλθει από το χάος και να δημιουργήσει συνθήκες δίκαιου κράτους.

Εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί εαυτόν «θεματοφύλακα του Συντάγματος», οφείλει να αναλάβει και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ενός τέτοιου βαρύτατου ρόλου. Και ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, οφείλει να σέβεται και να αποδέχεται τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών, τους οποίους ο ίδιος διόρισε, οφείλει να σέβεται τη διάκριση εξουσιών την οποία προνοεί το Σύνταγμα, οφείλει να σέβεται τον Γενικό Εισαγγελέα ως άλλο πυλώνα της διαφύλαξης του Συντάγματος και οφείλει επίσης να μην επιχειρεί άλωση ανεξάρτητων θεσμών.

Μέσα στο πλαίσιο, λοιπόν, που οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του θεματοφύλακα του Συντάγματος επιβάλλουν, έχουμε να εισηγηθούμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορισμένα βασικά πράγματα, αν και η αίσθησή μας είναι ότι και πάλι δεν θα μας ακούσει. Άλλους συνηθίζει να ακούει και ιδού πού τον οδήγησαν...

Πρώτο: Αντί να επιδίδεται σε χαρτοπόλεμο με τον Γενικό Εισαγγελέα, χρησιμότερο θα ήταν, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, να καλέσει τον Κώστα Κληρίδη σε μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση και εκεί να προσπαθήσει να αναζητήσει διεξόδους από τη θεσμική κρίση, την οποία η δική του συμπεριφορά προκάλεσε.

Δεύτερο: Οφείλει να μείνει μακριά από κάθε προσπάθεια άλωσης της ανεξάρτητης Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει και αυτή να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη του Συντάγματος.

Τρίτο: Το Σύνταγμα σαφώς διαλαμβάνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Δεν αφήνει στον εκάστοτε Πρόεδρο επιλογή παραβίασης και ανάδειξής του ως Προέδρου, μόνο του κόμματός του και μόνο των πολιτικών φίλων του. Την αρχή αυτή παραβίασε επανειλημμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και από Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, κατέστη Πρόεδρος ενός μόνο τμήματος των Κύπριων πολιτών.

*Τέταρτο: Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, οφείλει να σεβαστεί τη διάκριση εξουσιών και να μην παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν ανεξάρτητους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ΄ επανάληψη εμπλακεί σε θέματα και ζητήματα που αφορούν άλλους θεσμούς. Έχει έλθει σε αντιδικία με όλους σχεδόν τους εκπροσώπους θεσμών. Έχει παρέμβει σε διαδικασίες της Βουλής, βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, έχει απολύσει εν μιά νυκτί τον Αρχηγό Αστυνομίας, βρίσκεται τώρα σε ολοκληρωτική ρήξη με τον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται σε ρήξη με όλους, να έχει δίκαιο σε όλα. Δείχνει μία εριστική διάθεση και σαφή πρόθεση να ποδηγετήσει θεσμούς και να επιβάλει, επί των εκπροσώπων τους, τις δικές του θελήσεις και πρακτικές.

Πέμπτο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εμφορείται από αισθήματα δικαιοσύνης και αμεροληψίας, έναντι όλων. Δεν αρκεί να μιλά για αποφασιστικότητα πάταξης σκανδάλων, οποθενδήποτε προερχομένων, και την ίδια στιγμή όλη η αποφασιστικότητά του να εξαντλείται σε τιμωρίες πολιτικών αντιπάλων και διαφύλαξη όσων δικών του εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Απαιτούσε από τον Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθεί μετά την έκδοση του πορίσματος Πολυβίου, για το Μαρί. Και δικαίως είχε αυτή την απαίτηση. Γιατί δεν πράττει το ίδιο και για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα;

Το εκλογικό σώμα επένδυσε μεγάλες ελπίδες στον Νίκο Αναστασιάδη. Βασίστηκε στις δικές του εξαγγελίες και δεσμεύσεις και κυρίως στη δέσμευσή του ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε νέα εποχή, έξω από το χάος που κληρονόμησε. Διέψευσε πλήρως τις ελπίδες και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε χάος, μεγαλύτερο εκείνου που παρέλαβε. Αντί να μας οδηγήσει σε ένα σύγχρονο, μεταρρυθμισμένο κράτος, οδηγούμαστε σε ένα κράτος πλήρως αποδομημένο, με όλους τους θεσμούς του υπό κατάρρευση. Η εντύπωση, η οποία δημιουργείται στους πολίτες, είναι ότι βρίσκονται σε ένα κράτος υπό διάλυση, αποτελούν υπηκόους ψευδοκράτους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, έχει και τα μέσα και την εξουσία να επαναφέρει αυτό το κράτος σε θέση πραγματικού κράτους. Βούληση χρειάζεται, απαλλαγή από τα προπατορικά παλαιοκομματικά σύνδρομα, εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας να καταστήσει το κράτος κομματικό, απελευθέρωση από προκαταλήψεις και ασφυκτικό κλοιό «φίλων», επανίδρυση σχέσεων με φορείς των ανεξάρτητων θεσμών, στη βάση μη επέμβασης και του αμοιβαίου σεβασμού και επανάκτηση της άμεσης επαφής με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Του απομένει μια τριετία σχεδόν, για τη λήξη της θητείας του. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, και εφόσον διαφοροποιήσει προθέσεις και απαλλαγή συνδρόμων που δεν του επιτρέπουν να ενεργεί ορθά, ανυστερόβουλα, αντικειμενικά, ακομμάτιστα, μπορεί να επιτύχει πολλά. Και να διαγράψει από το μυαλό των πολιτών όσα κακά επέφερε στον τόπο, στο κράτος και στην κοινωνία, η μέχρι τώρα διετής διακυβέρνησή του...


Top