Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Nα συνεχίσει ανθιστάμενος ο Γενικός Εισαγγελέας

Nα συνεχίσει ανθιστάμενος ο Γενικός Εισαγγελέας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Κώστας Κληρίδης κατέστη στόχος ανηλεούς υπονόμευσης

Ο Κώστας Κληρίδης, δικαστικός εγνωσμένου κύρους, άνθρωπος χαμηλών τόνων, διαλεκτικός, έχων πλήρη άγνοια των πολιτικών παιγνιδιών και των υστερόβουλων κινήσεων, προσόντα τα οποία εξέλαβαν διάφοροι ως αδυναμία, ύψωσε φωνή, ανθιστάμενος στις προσπάθειες άλωσης της Νομικής Υπηρεσίας και στις συνεχείς προσπάθειες υπονόμευσης του κύρους του και υπόσκαψης του έργου του.

Σημειώνουμε: Πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γενικός Εισαγγελέας τολμά να καταγγείλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις απαράδεκτες πρακτικές που χρησιμοποιεί και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στο έργο της ανεξάρτητης Νομικής Υπηρεσίας. Και τον καλούμε, να συνεχίσει ανθιστάμενος και προασπιζόμενος αρχές και την ανεξαρτησία του θεσμού, σε μία περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η άλωσή της.

Ο Κώστας Κληρίδης στοχοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, και έγινε αντικείμενο συνεχούς υπονόμευσης του έργου του. Δυστυχώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους ανθρώπους του.

Πρώτο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλούσε επανειλημμένως ευρείες συσκέψεις, στην παρουσία ακόμη και εκπροσώπων κομμάτων, ανακριτών της Αστυνομίας και του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με αντικείμενο τις έρευνες για εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος. Παραπονείτο για καθυστερήσεις, έδιδε οδηγίες και, εμμέσως αλλά σαφώς, υπονόμευε το κύρος του Γενικού Εισαγγελέα, ως αδύναμου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Ουδέποτε στο παρελθόν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβαινε σε τέτοιες παρεμβάσεις. Ακόμη και αν κατανοητή ήταν η επιθυμία του Προέδρου να ενημερωθεί για το επιτελούμενο έργο, αυτό μπορούσε να γίνει σε μία κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά την οποία θα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, να εκφράσει απόψεις και να καταθέσει εισηγήσεις. Η πρακτική όμως που επέλεγε, για οργάνωση πολυάνθρωπων συσκέψεων, αποτελούσε καίρια υπόσκαψη του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Δεύτερο: Σε μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αφήνοντο, κατά καιρούς, να διαρρεύσουν πληροφορίες, ότι δήθεν ο Κώστας Κληρίδης θα αποχωρούσε από τη Γενική Εισαγγελία και θα ανελάμβανε θέση δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ουδέποτε υπήρξε τέτοια πρόθεση.

Τρίτο: Επανειλημμένα, ετέθησαν σε κυκλοφορία μειωτικοί ισχυρισμοί, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επιδεικνύει τη δέουσα αποφασιστικότητα για την προώθηση υποθέσεων, που είχαν σχέση με το οικονομικό έγκλημα. Ένα έγκλημα, το οποίο ξεκίνησε από το 2006 και αφέθη, εγκληματικά, αδιερεύνητο για οκτώ χρόνια, φορτώθηκε στους ώμους του Κώστα Κληρίδη, και απαιτούσαν να το εξυγιάνει μέσα σε ένα χρόνο. Επεδίωκαν περισσότερο τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, με συλλήψεις και δίκες, και δεν ενδιαφέροντο για την ουσία και την τελική κατάληξη. Εάν «έπεφταν» οι υποθέσεις, αυτός που θα στηνόταν στον τοίχο θα ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας.

Τέταρτο: Τις τελευταίες ημέρες και ενόψει του πορίσματος Καλλή, οι παρεμβάσεις αυξάνοντο. Δύο μέρες πριν από την έκδοση του πορίσματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα, δηλώνοντας πως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν αδέκαστος.

Πέμπτο: Μετά την έκδοση του πορίσματος παρενέβη προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να τον ενημερώσει για το περιεχόμενό του. Τι δουλειά είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή την υπόθεση; Γιατί ήθελε να ενημερωθεί; Γιατί παρενέβη σε έναν ανεξάρτητο θεσμό; Δικαίως ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να του γνωστοποιήσει το πόρισμα.

Έκτο: Μετά τη δημόσια γνωστοποίηση του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεχείρησε να ακυρώσει το πόρισμα Καλλή. Ουδεμία αναφορά έκαμε στο πόρισμα, αλλά προσπάθησε να παρέμβει και πάλιν, ανακοινώνοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρούσε σε διορισμό ποινικών ανακριτών, για να διερευνούσαν όσα συνέβαιναν στη Νομική Υπηρεσία, προφανέστατα, για να προσαγάγει τον Γενικό Εισαγγελέα ενώπιον ερευνητικής επιτροπής, ώστε να δώσει εξηγήσεις για όσα του προσήπτε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Προσπάθησε, για άλλη μία φορά, να υπονομεύσει την ακεραιότητα του Κώστα Κληρίδη, να δημιουργήσει νέα ερευνητική επιτροπή, πράγμα που θα δυσχέραινε τη δικαστική διαδικασία σε περίπτωση παραπομπής του Ρίκκου Ερωτοκρίτου σε δίκη. Αντί να δώσει έμφαση στο πόρισμα ενός καταξιωμένου πρώην δικαστικού, προσπάθησε να το υποβαθμίσει και να το φέρει στα μέτρα των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου.

Όπως τόνισε ο Πόλυς Πολυβίου, σε παρέμβασή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Focus, προχθές το βράδυ, διορισμός ποινικού ανακριτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανάμιξη της Κυβέρνησης σε υποθέσεις ποινικών διώξεων, θα είχε ως αποτέλεσμα το τέλος του κράτους δικαίου. Ευτυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέστειλε τις προθέσεις του, προσπάθησε να ρίξει την μπάλα στον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και πάλιν έλαβε θαρραλέα απάντηση.

Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα, να μην υποχωρήσει και να παραμείνει προασπιστής των θεσμών, της ανεξαρτησίας και των αρχών τους. Μόνο θαρραλέοι άνδρες μπορούν πλέον να ανακόψουν την επιχειρούμενη διάλυση του κράτους.


Top