Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τι είναι ο «ιστορικός συμβιβασμός»;

Τι είναι ο «ιστορικός συμβιβασμός»;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και την κατάληξη του εθνικού θέματος, όσοι αγωνιούν εάν θα συνεχίσει να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, χάνονται μέσα στις γενικόλογες ορολογίες και τα αόριστα επιχειρήματα, που ακούν από τα στόματα των υποστηρικτών της συνέχισης της χρεοκοπημένης πολιτικής 40 ολόκληρων χρόνων.

Χάνονται, προσπαθούντες να ερμηνεύσουν τα αλληλοσυγκρουόμενα και αντιφατικά μηνύματα πολιτικών, οι οποίοι δεν προχωρούν σε καθαρές εξηγήσεις των ορολογιών που επικαλούνται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για εφικτά και ευκταία, για ωφέλιμα και επιθυμητά, χωρίς ποτέ να εξηγήσει στον λαό, συγκεκριμένα και κατανοητά, τι θεωρεί ευκταίο και τι εφικτό. Τι ωφέλιμο και τι επιθυμητό.
Αίφνης, προχθές ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για την ανάγκη «ιστορικού συμβιβασμού», μόνο μέσω του οποίου, όπως ανέφερε, «θα απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και τους εθνικούς κινδύνους».
Τι είναι αυτός ο «ιστορικός συμβιβασμός»; Πώς εφαρμόζεται; Τι σημαίνει; Ποια πρακτική έννοια λαμβάνει μέσα σε μία λύση;

Άγνωστο. Είναι η διζωνική ομοσπονδία, ο «ιστορικός συμβιβασμός»; Και πώς αυτός ο συμβιβασμός, στο κυνήγι του οποίου έχει αναλωθεί για 40 ολόκληρα χρόνια η πολιτική και όλοι οι Πρόεδροι του τόπου, δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί; Τι συνιστά αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός; Αποδοχή των τετελεσμένων και των πραγματικοτήτων; Οι Τουρκοκύπριοι κυρίαρχοι απ' εκεί, υπό την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική επιρροή της Τουρκίας, και οι Ελληνοκύπριοι, μόνοι και χωρίς καμία πολιτική, στρατιωτική και οικονομική κάλυψη απ' εδώ; Ο καθένας κυρίαρχος στο συνιστών κρατίδιό του, με την Τουρκία εγγυήτρια ολόκληρης της Κύπρου; Όχι απλώς κυρίαρχη στον Βορρά και συνέταιρο στον Νότο. Αλλά πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κυρίαρχη σε όλη την Κύπρο.

Ουδείς εξηγεί πώς πρακτικά θα εφαρμοστεί αυτός ο «ιστορικός συμβιβασμός».
Αλλά, ακόμη και εάν είναι ο καλύτερος συμβιβασμός, πώς θα επιτευχθεί; Το άλλο μέρος, η Τουρκία, έχει διάθεση να τον αποδεχθεί; Διότι δεν χορεύουμε μόνοι μας το ταγκό, αλλά κυριολεκτικά με τον χορό του Ζαλόγγου φλερτάρουμε.

Δεν ακούσαμε ποτέ την Τουρκία να αποδέχεται τον ιστορικό συμβιβασμό του κ. Νεοφύτου. Αντίθετα, η Τουρκία έχει κατ' επανάληψιν τονίσει και σε συγγράμματα ηγετών της και σε δηλώσεις αξιωματούχων της και σε προτάσεις της στο τραπέζι των συνομιλιών, ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός» της είναι ένας και μοναδικός. Μέσω μίας ερμαφρόδιτης και διχοτομικής λύσης, να διαλύσει το κυπριακό κράτος και μετά να προχωρήσει σε κατάκτηση ολόκληρης της Κύπρου. Μελέτησε ο κ. Νεοφύτου το σύγγραμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου; Άκουσε να γίνεται λόγος σε αυτό για «ιστορικό συμβιβασμό» της μορφής που οραματίζεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ;

Μιλούν κάποιοι για διζωνική λύση στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Τι σχέση μπορεί να έχει η διζωνική με τις ευρωπαϊκές αξίες; Πώς θα παντρέψουν δύο εντελώς αντίθετα πράγματα και να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα;

Αποτελεί τραγωδία το γεγονός ότι μία προϊστορία 40 χρόνων, μία εισβολή και κατάκτηση της μισής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία πρόσφατη δεύτερη εισβολή στις κυπριακές θάλασσες, αναρίθμητες διχοτομικές τουρκικές προτάσεις, συνεχείς ξεκάθαρες δηλώσεις της Άγκυρας και της κατοχικής ηγεσίας, δεν έχουν οδηγήσει στον παραμικρό προβληματισμό τους κυβερνώντες, το κόμμα τους και την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Συνεχίζουν τις περιηγήσεις τους στον κόσμο των ψευδαισθήσεων, και αιθεροβατούντες ανακαλύπτουν αόριστες ορολογίες, δεν τις ερμηνεύουν και δεν τις αναλύουν στον κόσμο.
Με αυτές τις νεφελώδεις περιηγήσεις και το κυνηγητό του «ιστορικού συμβιβασμού», το εθνικό θέμα οδηγείται στην πλήρη καταβαράθρωση...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ακόμη δεν την είδαμε...

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η Κύπρος της μετά λύση εποχής», με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιστημόνων.
Ο Θεός να μας ελεήσει. Ακόμη δεν την είδαμε, ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιας μορφής λύση θα έχουμε, και προγραμματίζουμε ημερίδες, απλώς για να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε πόσο ωραία θα είναι η χώρα μας στη βάση ενός ρατσιστικού διαχωρισμού. Τέτοιο Πανεπιστήμιο να έχουμε, να το χαιρόμαστε...


Top