Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η Αστυνομία στον σωστό δρόμο

Η Αστυνομία στον σωστό δρόμο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Υπάρχουν υπουργεία και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, στις απαιτήσεις των καιρών.

Η Αστυνομία, δρώσα κάτω από την πίεση μεγάλης έλλειψης προσωπικού και κύματος αφυπηρετήσεων, παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό σαφή δείγματα των δυνατοτήτων της, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Η εξάρθρωση μεγάλου δικτύου ναρκωτικών από την ΥΚΑΝ και ο εντοπισμός της πυριδιταποθήκης στα Πολεμίδια αποτελούν σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες πρέπει να επισημανθούν.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η έξαρση της εγκληματικότητας, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, αλλά και της εμφάνισης νέων μορφών εγκλήματος, και του εκσυγχρονισμού δράσης των εγκληματικών ομάδων, δημιουργεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας μέσα στην κοινωνία.

Χρειάζεται το Αστυνομικό Σώμα την ηθική επιβράβευση, των επιτυχιών του, από την κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία, εξαιτίας και παλαιότερων, αλλά και νεότερων συμπτωμάτων διαφθοράς, ή αδράνειας και λαθών είχε αρχίσει να καταλαμβάνεται από αρνητικά έως και εχθρικά αισθήματα έναντι της Αστυνομίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, όχι αδικαιολόγητα. Όμως, ενώ συχνότατες ήταν οι μεμψιμοιρίες, οι απογοητεύσεις και οι επικρίσεις κατά του Αστυνομικού Σώματος, σπανιότερες και σχεδόν μηδαμινές ήταν οι περιπτώσεις που η Αστυνομία ελάμβανε επαίνους για τις επιτυχίες της.

Η Αστυνομία είχε, ουσιαστικά, ξεδοντιαστεί από τις επιθέσεις, τις επικρίσεις, τις διαμαρτυρίες των κομμάτων, των πολιτών και των ΜΜΕ. Ο αστυνομικός βρέθηκε κάτω από πρωτοφανή πίεση και αμείλικτα διλήμματα: Να κάνει το καθήκον του και να δεχθεί την επίθεση του συνόλου της κοινωνίας, με κίνδυνο ακόμη και να υποστεί πειθαρχικές διώξεις, ή να κάνει τα στραβά μάτια, να αφήσει την παρανομία να περάσει και να έχει ήσυχη την κεφαλή του;

Αισθανόμαστε ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, χωρίς να λέγουμε ότι αγγίζουμε το επιθυμητό. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, ώστε το Αστυνομικό Σώμα να καταστεί σύγχρονο και αποτελεσματικό όργανο πάταξης του εγκλήματος και της παρανομίας. Όμως προσπαθεί. Και στην προσπάθεια του, επιτυγχάνει. Τα «σάπια μήλα» και οι «πέμπτες φάλαγγες» φαίνεται σταδιακά να αποβάλλονται, η διαφθορά να ελαχιστοποιείται, η συμπεριφορά προς τους πολίτες να βελτιώνεται σημαντικά και οι επιτυχίες να έρχονται.

Δεν είμαι εξ εκείνων οι οποίοι αρέσκονται σε απόδοση επαίνων. Ούτε και γνωρίζω τον Αρχηγό Αστυνομίας και αξιωματικούς της Δύναμης. Οφείλω όμως να τους αποδώσω τα εύσημα, διότι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με μειωμένο προσωπικό και υπό συνθήκες έξαρσης της εγκληματικότητας, δίνουν καθημερινά αγώνα με τους άνδρες τους, να εξασφαλίσουν ηρεμία και ασφάλεια στον πολίτη. Δεν υποτιμώ το έργο που επιτέλεσαν οι προηγούμενοι αρχηγοί του Σώματος, αλλά οφείλω να επισημάνω μία συμπεριφορά του Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Δεν μιλά, δεν κάνει επίδειξη μπροστά στις κάμερες, δεν επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιγνίδια, δεν περιαυτολογεί και δεν υπόσχεται. Προτέρημα σπάνιο για σημερινούς κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ενεργούν διαφορετικά και επιδιώκουν να κερδίσουν βαθμούς μέσα στην κοινωνία, με τρόπο που δεν αντιλαμβάνονται ότι απωθεί τους πολίτες.

Είναι αξίωμα πως όσοι μιλούν λίγο, εργάζονται πολύ. Και σήμερα, ο τόπος δεν χρειάζεται λόγια. Χρειάζεται έργα.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, η Αστυνομία χρειάζεται στήριξη και βοήθεια από τους πολίτες. Για να την έχει, επιβάλλεται η ίδια να δημιουργήσει συνθήκες προσέγγισης του πολίτη, και να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη και αξίζει να την εμπιστευθεί ο πολίτης. Να διασφαλίσει την ασφάλεια και την εφαρμογή του νόμου, και να συμπεριφέρεται ως Αστυνομικό Σώμα όλων των Κυπρίων, και όχι ως κομματικό όργανο.

Υπάρχει ευρύ πεδίο βελτίωσης της Αστυνομίας, σε όλους τους τομείς που αναφερόμαστε. Υπάρχουν και ελλείψεις και αδυναμίες, και κάποιες κομματικές συμπεριφορές, και πιθανότατα και σάπια μήλα. Είναι συνεχής ο αγώνας βελτίωσης και θα υπάρξουν ασφαλώς και λάθη και επικριτέες ενέργειες. Αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι η Αστυνομία φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή ενός σωστού δρόμου. Οφείλουν όλοι όσοι την αποτελούν, από το Αρχηγείο μέχρι τους αξιωματικούς και τα απλά μέλη, να τον συνεχίσουν. Να κρατηθούν μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές παρεμβάσεις, και να ενεργούν αντικειμενικά και δίκαια. Σε αυτήν την προσπάθεια, κόμματα και κοινωνία οφείλουν να συνδράμουν εποικοδομητικά...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Υπάρχει Υπουργείο Εμπορίου;


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας(FAO), των Ηνωμένων Εθνών, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως υποχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα οι τιμές των δημητριακών, των σπορέλαιων, των γαλακτοκομικών, του κρέατος και της ζάχαρης μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,6%, σε σύγκριση με τις τιμές του Φεβρουαρίου.

Είδε κανείς να μειώνονται οι τιμές των προϊόντων αυτών στην Κύπρο; Υπάρχει Υπουργείο Εμπορίου και Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών; Πήραν είδηση και έλαβαν οποιαδήποτε μέτρα μείωσης των τιμών αυτών των προϊόντων; Αν ναι, μπράβο. Αν όχι, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και αυτός έλαβε γνώση, να τους στείλει σπίτι τους. Έτσι στήνεται κράτος...

 


Top