Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Θυσία οι Αρμένιοι στην επανέναρξη των συνομιλιών;

Θυσία οι Αρμένιοι στην επανέναρξη των συνομιλιών;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία ανεξάρτητου θεσμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση και, κυρίως, το Προεδρικό, παρεμβαίνουν σε υποθέσεις που αφορούν ανεξάρτητους θεσμούς και ανατρέπουν, ή προσπαθούν να επηρεάσουν, την ανεξάρτητη λειτουργία τους. Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ακούονται απ' όλους φωνές, ν' αφεθούν απερίσπαστοι και ανενόχλητοι οι θεσμοί να λειτουργήσουν σωστά και προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας.

Η τελευταία παρέμβαση του Προεδρικού σε θέματα λειτουργίας της Βουλής και η ανατροπή της απόφασης του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, να υποβάλει πρόταση νόμου, διά της οποίας θα ποινικοποιείται η άρνηση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια. Και ως προς την πτυχή της παρέμβασης στη λειτουργία και στις αποφάσεις ενός ανεξάρτητου θεσμού και ως προσπάθεια διεμβολισμού μιας εθνικής προσπάθειας συμπαράστασης προς τον φίλο Αρμενικό λαό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνάδελφου Χρίστου Χαραλάμπους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας το περασμένο Σάββατο, βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, προφανώς "κουρδισθέντες" από την Κυβέρνηση, έθεσαν θέμα "πιθανής αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων", εναντίον ενδεχόμενης έγκρισης τέτοιας πρότασης. Ποιων Τουρκοκυπρίων; Διότι δεν νομίζουμε ότι οι μάζες των Τουρκοκυπρίων θα εκδηλώσουν οποιαδήποτε αντίδραση σε τέτοια απόφαση. Μάλλον, όταν μιλούν για "Τουρκοκυπρίους", θα εννοούν την κατοχική ηγεσία. Αλλά από πότε η νόμιμη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνει αποφάσεις, υπό την αίρεση της έγκρισης, ή της αποδοκιμασίας, του ψευδοκράτους; Οποίο κατάντημα...

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι, "παρασκηνιακά, ακούστηκε ότι έγιναν προς το Προεδρικό τηλεφωνήματα από συγκεκριμένες πρεσβείες", προφανώς για να παρέμβει, ώστε να μην προχωρήσει η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής.

Είναι εξόφθαλμο ότι ορισμένες πρεσβείες, αλλά και η Κυβέρνηση, κινούνται πλέον στη λογική της διατήρησης του "ηπίου κλίματος", ενόψει της προαποφασισθείσας επανέναρξης των συνομιλιών και δεν επιθυμούν να υπάρξει οτιδήποτε που να παρεμποδίζει την επανέναρξη. Φοβούνται πως ενδεχόμενη απόφαση για ποινικοποίηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και θα δυσχεράνει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το άλλο απαράδεκτο, είναι ότι η Κυβέρνηση επικαλείται "θέμα διάκρισης εξουσιών" και υποστηρίζει ότι έπρεπε να ενημερωθεί εκ των προτέρων για θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής! Μα, είμαστε καλά; Θα καλύπτουμε τώρα τις γενοκτονίες της Τουρκίας, και θα τις εντάσσουμε στα θέματα "εξωτερικής πολιτικής"; Η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα έχουν περάσει τη σχετική νομοθεσία και σχετικό ψήφισμα υιοθέτησε εσχάτως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Κύπρος, η οποία έχει υποστεί το 1974 εθνοκάθαρση, επικαλείται διάκριση εξουσιών και θέμα εξωτερικής πολιτικής;

Πρωτίστως τη διάκριση εξουσιών όφειλε να τη σεβαστεί η Κυβέρνηση, και να μην εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν τον ανεξάρτητο θεσμό της Βουλής. Αλλά είπαμε. Τώρα η έγνοια είναι πώς θα διατηρηθεί "ήπιο κλίμα", μέχρι να ξαναρχίσει ο διάλογος κωφών με στόχο τη λύση δύο κρατών. Σε αυτόν τον βωμό θυσιάζεται και ο φίλος Αρμενικός λαός και απο-ενοχοποιείται για άλλη μια φορά η Τουρκία.
Αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε πάντοτε δεκτική σε υποδείξεις και πιέσεις ξένων. Δεν εκπλήττουν, συνεπώς, τα τηλεφωνήματα προς το Προεδρικό...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Χάμμοντ-Στρο
Το αν θα έλθει εδώ την 31η Μαρτίου ή την 1η Απριλίου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι ότι θα δει τον Έρογλου στο "προεδρικό" του και ακολούθως θα συναντηθεί με τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση; Αλλά, γιατί να την ενοχλήσει; Εδώ ο ΔΗΣΥ υπήρξε ο φανατικότερος υποστηρικτής του Τζακ Στρο, όταν, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη στο "προεδρικό". Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί και η ηγεσία του ΔΗΣΥ εξεμάνη και έβαλλε κατά του τότε Προέδρου, ότι "εξόργισε φίλους και δημιουργεί εχθρούς". Πόσο "φίλος" αποδείχθηκε αργότερα ο Στρο, φαίνεται και από τη φιλοτουρκική πορεία του και τη στήριξη των τουρκικών θέσεων...


Top