Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αυτοί που τα πήραν έχουν και όνομα και θέσεις

Αυτοί που τα πήραν έχουν και όνομα και θέσεις

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στο μυαλό του πολίτη δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα, ή τουλάχιστον αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αν υπάρχει κόμμα το οποίο δεν έλαβε επιχορηγήσεις, και μάλιστα ύποπτες, από διάφορες πηγές. Ιδιαιτέρως, εκείνα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο, έκαμαν «χρυσές δουλειές» μέσα από μίζες, επιχορηγήσεις και άλλες οικονομικές «χορηγίες».

Με αντίδωρα, ασφαλώς, προς όσους τα ενίσχυσαν οικονομικά. Αυτό, άλλωστε, καταφαίνεται και μέσα από τις συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν μεταξύ των κομμάτων, με επίκεντρο τη χρηματοδότηση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ από την εταιρεία Focus. Προεκλογικές εκστρατείες Προέδρων, όπως αποκαλύφθηκε, χρηματοδοτήθηκαν από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές, όπως και προεκλογικές εκστρατείες κομμάτων σε βουλευτικές εκλογές.

Σε άλλες χώρες, αρχηγοί κρατών και κομμάτων καταδικάστηκαν για τέτοιες χρηματοδοτήσεις, αλλά στην Μπανανία ουδείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο και δεν πρόκειται να οδηγηθεί. Αδιερεύνητες μένουν πολλές σκοτεινές χρηματοδοτήσεις και έτσι θα παραμείνουν, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχισθούν και τα κόμματα θα βρουν παράθυρα να καλύψουν τις ανομίες τους.

Συνεπώς: Όλοι τα πήραν, κατά διάφορους τρόπους, από διάφορες πηγές και θα συνεχίσουν να τα παίρνουν, χωρίς κανένας να αγγίζει τους δωροδοκούμενους. Όλα θα μένουν ως τροφή ειδήσεων για τα ΜΜΕ και απ' εκεί και πέρα θα ξετυλίγεται μία διελκυστίνδα με τη γνωστή επωδό: «Και εσείς τα πήρατε».

Αλλά αυτοί που τα πήραν έχουν και όνομα και κατέχουν θέσεις. Βρίσκονται όμως, πολύ ψηλά, ώστε να τολμήσει να τους αγγίξει Εισαγγελέας και Αστυνομία.

Τουλάχιστον, υπάρχει μία ειλικρινής παραδοχή, από έναν ηγέτη. Τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος και παλαιότερα και μόλις προχθές δήλωσε ευθαρσώς, ότι η διαπλοκή άγγιξε και το κόμμα του. «Φαινόμενα διαπλοκής, φαινόμενα παραγοντισμού έχουν εισχωρήσει και εντός του ΑΚΕΛ», είπε. Σωστά, αλλά δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, να παραδίδει στη δικαιοσύνη, ή τουλάχιστον να αποβάλλει από το κόμμα, στελέχη τα οποία έχουν προσβληθεί από το «φαινόμενο της διαπλοκής». Και δεν αρκεί η παραδοχή. Χρειάζονται και γενναίες, έμπρακτες χειρονομίες, ώστε στελέχη κομμάτων, τα οποία αμάρτησαν, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση κάλυψης, από το κόμμα, και από την Κυβέρνηση, ακόμη, είναι η αποκάλυψη του Χρίστου Πουργουρίδη στον «Πολίτη», στην έκδοση της εφημερίδας της 14ης Φεβρουαρίου 2015. Το άρθρο του Χρ. Πουργουρίδη αποτελεί ένα συντριπτικό κατηγορώ κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, με αφορμή την καταδίκη του Ντίνου Μιχαηλίδη σε 15 χρόνια φυλάκιση για μίζες επί υπουργίας Άκη Τζοχατζόπουλου.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν τότε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κληρίδη και ο Χρ. Πουργουρίδης τον κατηγόρησε για αθέμιτο πλουτισμό. Γράφει στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Πουργουρίδης: «Τις μεγαλύτερες πίκρες, την πολύμηνη εκείνη περίοδο, μού τις πότισε το ίδιο το κόμμα μου. Η ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του. Η ηγεσία θώπευε τον κ. Μιχαηλίδη, προσφέροντάς του πλήρη πολιτική κάλυψη... Αλλά η πιο σκληρή δοκιμασία, ήταν αυτά που λέγονταν πίσω μου στις συνεδρίες των συλλογικών οργάνων, όταν δεν ήμουν παρών, αλλά και στους συλλόγους και στα καφενεία από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος...

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού διαμόρφωσε ένα πλαίσιο με βάση το αξιακό της σύστημα, τις πολιτικές της για το κράτος και τους θεσμούς, που οδήγησε Συναγερμικούς στο να διακηρύττουν δημόσια χωρίς ίχνος ντροπής, "αφού όλοι κλέβουν, είναι ανάγκη ο Πουργουρίδης να τα βάζει με τον Ντίνο, που βοήθησε τον Κληρίδη να βγει Πρόεδρος;!"».

Ίσως χρειαστεί να επανέλθω με το άρθρο Πουργουρίδη, σε κάποιο άλλο στάδιο. Απλώς σήμερα παραθέτω κάποιες αναφορές, για να καταδείξω πόση κάλυψη παρέχεται εντός των κομμάτων σε στελέχη που αμαρτάνουν, και πόση κάλυψη προσφέρεται από θεσμούς, σε ηγέτες κομμάτων οι οποίοι καλύπτουν παρανομούντες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μην πιστεύει κανένας πολίτης πως οι χρηματοδοτήσεις ηγεσιών και κομμάτων θα τερματισθούν. Θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και ατιμώρητα και στελέχη κομμάτων, ακόμη και όταν παρανομούν, θα βρίσκουν κάλυψη και προστασία από τις ηγεσίες τους.


Top