Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κ. Αερογραμμές: Λόγια και υποσχέσεις του αέρα

Κ. Αερογραμμές: Λόγια και υποσχέσεις του αέρα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και η Κυβέρνηση κάνει παιγνίδι, εκμεταλλευόμενη την απουσία μνήμης λαού και κομμάτων.
 
Ερωτήσαμε στο χθεσινό άρθρο μας τους αρμοδίους, σε ποιο στάδιο ευρίσκεται εκείνη η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, ότι η Κυβέρνηση θα προχωρούσε σε δημιουργία κυπριακού αερομεταφορέα για να καλύψει το κενό των διαλυθεισών Κυπριακών Αερογραμμών. Απάντηση δεν ελάβαμε, ούτε θα λάβουμε. Και η σιωπή της Κυβέρνησης σημαίνει ότι η εκείνη η υπόσχεση έγινε για τα μάτια του κόσμου και για να τερματισθούν οι αντιδράσεις των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, κατά της εγκληματικής απόφασης διάλυσης του εθνικού αερομεταφορέα.

Στο κάτω-κάτω, η δημιουργία νέου κυπριακού αερομεταφορέα δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις της Κυβέρνησης. Ο πραγματικός στόχος ήταν το ξεπούλημα ή η διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο στόχος επετεύχθη.

Δεύτερο. Εκείνη η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, να ζητήσει τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία να ερευνούσε τις ευθύνες Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων των Κυπριακών Αερογραμμών, για το πώς κατέληξε η εταιρεία στη χρεοκοπία, πού ευρίσκεται; Έμεινε πρόθεση. Και γνωρίζετε γιατί; Διότι η έρευνα -εφόσον δεν ήταν της κωμικοτραγικής μορφής εκείνης της άλλης Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία συνεστήθη για τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος, η οποία κατέληξε σε μεγαλοπρεπές φιάσκο- θα κατέληγε και στην επίρριψη βαρύτατων ευθυνών στο κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο διαχειρίστηκε τις Κυπριακές Αερογραμμές για δέκα ολόκληρα χρόνια. Και επί διαχειρίσεώς του συνέβησαν πολλά, που συνέτειναν στην αρχή του τέλους των Κυπριακών Αερογραμμών.

Τρίτο: Πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εξηγήσεις, πώς δικηγόροι του γραφείου του είχαν εμφανιστεί με πλαστά ονόματα σε συσκέψεις με ενδιαφερόμενη αεροπορική εταιρεία; Εξηγήσεις, όμως, ζητούμε και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα εξέταζε το θέμα των δύο δικηγόρων και θα ελάμβανε αποφάσεις. Ποτέ δεν ανακοίνωσε, όμως, τι προέκυψε από την εξέταση. Απαλλάγηκαν οι δύο δικηγόροι, ή τους επεβλήθησαν οποιεσδήποτε πειθαρχικές ποινές;

Ξέρετε τι γίνεται σε αυτόν τον τόπο; Οι πολίτες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, ξεχνούν πολύ γρήγορα. Είναι τόση η ταχύτητα με την οποία έρχονται στο φως το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα, ώστε μέχρι να παρέλθει ο συγκλονισμός από το τελευταίο, ξεκινούν οι συγκλονισμοί για τα επόμενα τέσσερα. Μοιραία ο λαός στρέφει την προσοχή του προς τα νέα σκάνδαλα και ξεχνά τα προηγούμενα.

Πάνω στη λειψή μνήμη του λαού και της αντιπολίτευσης ποντάρει η Κυβέρνηση και παίζει αυτό το παιγνίδι της εξαπάτησης. Ρίχνει κάμποσες δεσμεύσεις για να δείξει δήθεν προσήλωση στη διαφάνεια και στη βούλησή της να εξιχνιάσει σκάνδαλα, και στο τέλος τα κρύβει κάτω από το χαλί.

Αν φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, θα δούμε πόσες και πόσες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έμειναν στο συρτάρι και ξεχάστηκαν.

Να θυμηθούμε την κατηγορηματική δήλωση του Προέδρου προς τον κ. Πική, να διερευνήσει τις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου και συγγενών του πριν από το κούρεμα; Τη στιγμή, μάλιστα, που γνώριζε ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής, τους οποίους ετοίμασε το Υπουργικό του, δεν περιλαμβανόταν τέτοιο θέμα προς διερεύνηση; Πότε έγινε τέτοια διερεύνηση; Ουδέποτε.

Να θυμηθούμε πόσες εξαγγελίες έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προεκλογικά και μετεκλογικά, και πόσα σχέδια εξήγγειλε για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση;

Πόσες και πόσες εξαγγελίες παραπλάνησης έγιναν, και πόσα και πόσα σκάνδαλα βρίσκονται μέσα στο συρτάρι αδιερεύνητα και χωρίς να γνωρίζει ο λαός ποιοι είναι οι ένοχοι και εάν τιμωρήθηκαν. Για όλα αυτά τα σκάνδαλα, θα χρειαστεί να ασχοληθεί μία άλλη ερευνητική επιτροπή το 2018...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Kαι με τους δύο


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του, έδωσε σαφείς ενδείξεις ότι προσανατολίζεται θετικά στην παροχή χάριτος στον Κώστα Παπακώστα. Την ίδια στιγμή, και υπό την πίεση των συγγενών των θυμάτων του Μαρί, δεν «απογοήτευσε» ούτε τους συγγενείς. Έτσι λειτουργεί ένας ηγέτης; Όποιον δέχεται, λέει στον συνομιλητή του αυτά που θωπεύουν τα αφτιά του; Κατά τα άλλα, φόρτωσε την ευθύνη στον Γενικό Εισαγγελέα, και αύριο ο Κώστας Κληρίδης θα δέχεται βολές, είτε από το ένα μέρος είτε από το άλλο, για την απόφασή του. - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/216959/k-aerogrammes-logia-kai-yposxeseis-tou-aera#sthash.tLQgHgl7.dpuf

Top