Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μας τύφλωσαν τα «φωτεινά μυαλά» που διόρισε ο Πρόεδρος...

Μας τύφλωσαν τα «φωτεινά μυαλά» που διόρισε ο Πρόεδρος...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όσοι έχουν διαβάσει το χθεσινό άρθρο μου, «Πρόεδρε, κυβερνάς ψευδοκράτος», και είναι ενημερωμένοι για όσα φοβερά, αποκαλυπτικά και ανήκουστα ακούστηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, θα αντελήφθησαν πόσο δίκαιο είχαμε, όταν αποκαλούσαμε αυτό το κράτος ψευδοκράτος και καθιστούσαμε υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την ανυπόφορη πλέον κατάσταση σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής που βιώνει η κοινωνία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μία διεφθαρμένη Μπανανία.

Χθες οι εκτιμήσεις μας αποδείχθηκαν ορθές. Δωροδοκίες, μαφίες, συνωμοσίες, συναλλαγές, εκβιασμοί, εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και πολλά άλλα ήλθαν να προστεθούν στη μαύρη εικόνα των ταγών, για να καταδείξουν σε ποιο κατάντημα περιήλθε αυτό το κράτος και ποιοι καθορίζουν την τύχη του. Δεν υπάρχει χειρότερος ξεπεσμός του κυπριακού κράτους, από της εποχής της δημιουργίας του. Δεν υπάρχει άλλο σκαλί να κατέβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έφθασε στον πάτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη πίστωση χρόνου. Οφείλει να παρέμβει δραστικά, αποφασιστικά και χωρίς οίκτο, και να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγείου, διαφορετικά το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, για τους ανεπιτυχείς διορισμούς ανθρώπων σε καίρια πόστα, θα καταστεί συνενοχή. Αμέσως και χωρίς άλλη χρονοτριβή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να απαλλάξει τον τόπο από ανθρώπους που διόρισε και να τους στείλει σπίτι τους.

Και ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να ξεκινήσει έρευνες και ποινικές διώξεις εναντίον όσων αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε αδικήματα για τα οποία καταγγέλλονται. Ο Κώστας Κληρίδης δεν άντεξε σε όσα φοβερά ελέγοντο στην αίθουσα και σηκώθηκε και έφυγε. Με όλο τον σεβασμό, όμως, δεν συμφωνούμε με την άποψή του, ότι όσα ακούστηκαν συνιστούν περιπτώσεις ηθικής μορφής. Εάν αποδειχθούν, συνιστούν ποινικά αδικήματα. Είναι απαραίτητος, πλέον, ο διορισμός ποινικών ανακριτών. Και είναι καιρός οι πολίτες να δουν υψηλά ιστάμενους στο εδώλιο. Διότι, μέχρι τώρα, κανένας από αυτούς δεν τιμωρήθηκε.

Όταν έρχεται το Εκτελεστικό μέλος της Κεντρικής Τράπεζας και παραδέχεται ότι είχε πάρε-δώσε με τη μαφία, ποια διερεύνηση έγινε προτού διορισθεί σε τόσο σημαντική θέση, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας; Όταν ακούγονται τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τότε, ακόμη και αν οι καταγγελίες δεν ευσταθούν, πώς μπορούν να λειτουργήσουν, και με ποία αξιοπιστία, αυτοί οι θεσμοί; Δεν θα πρέπει οι ίδιοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους; Δεν πρέπει εσείς να κινηθείτε, να προστατεύσετε τους θεσμούς; Δεν πρέπει να τολμήσετε ένα γενναίο mea culpa για τις λανθασμένες επιλογές σας;

Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια του Νίκου Αναστασιάδη και κανενός άλλου. Πρέπει να κινηθεί αμέσως και να πάρει μαστίγιο. Η στάση αναμονής και η κάλυψη ανθρώπων που διόρισε, και όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά φέρονται εμπλεγμένοι σε διάφορα ανεπίτρεπτα, πρέπει να τερματισθεί. Το κράτος του οποίου ηγείται καταβυθίζεται στη σήψη και στη διαφθορά. Και το κόστος το πληρώνει, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, και ο ίδιος. Αυτός θα φορτωθεί -και όχι αδίκως- όσα ανεπίτρεπτα συμβαίνουν επί δικής του διακυβέρνησης.

Δεν έχει καιρό ούτε να καθυστερήσει ούτε να σκεφθεί. Ούτε σε Ερευνητικές Επιτροπές, ούτε σε οτιδήποτε άλλο πρέπει να ανατρέξει. Να δράσει αμέσως. Διότι, σε αυτήν την περίπτωση, δεν αρκούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι στερεότυπες δικαιολογίες «φταίνε οι προηγούμενοι». Τα σκάνδαλα και η διαφθορά που αποκαλύπτονται δεν έγιναν επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Εκδηλώνονται επί σημερινής Κυβέρνησης. Και η ανεπάρκεια -το ολιγότερον- των εκπροσώπων των θεσμών που αποκαλύπτεται δεν αφορά ανθρώπους που διόρισαν προηγούμενοι Πρόεδροι. Είναι άνθρωποι που διόρισε ο Νίκος Αναστασιάδης...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ο Βότσης δεν κατάλαβε τι έφερε η Τρόικα

Ακούσαμε χθες τον Άγγελο Βότση να λέγει, περίπου, πως καλά ήλθε η Τρόικα ώστε να μας διορθώσει και να μας βάλει μυαλά. Αλλά η Τρόικα δεν ήλθε για να καταστήσει επαρκείς τους ανεπαρκείς ηγέτες, ούτε μπορεί να διορθώσει διεφθαρμένους και να τους καταστήσει αγνούς και αμόλυντους. Αντίθετα, με όσα έφερε, καλλιεργεί το έδαφος ώστε τα κατεστημένα να τσιμεντωθούν περισσότερο και οι διεφθαρμένοι να γίνουν παντοδύναμοι και περισσότερο διεφθαρμένοι. Αντελήφθης, κ. Βότση;


Top