Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Όχι πότε θα βγούμε, αλλά πώς θα βγούμε...

Όχι πότε θα βγούμε, αλλά πώς θα βγούμε...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν ο Αρχηγός Αστυνομίας, σε μίαν απεγνωσμένη προσπάθειά του να προειδοποιήσει για τους κινδύνους παράλυσης του σώματος και τις συνέπειες που θα έχει τέτοια εξέλιξη στην κοινωνία και στην πάταξη της εγκληματικότητας, υποχρεώνεται να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του υποδείξει ότι, λόγω των συνεχών αφυπηρετήσεων, η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από της εποχής της δημιουργίας της, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο δύσκολο γίνεται το έργο της και πόσος ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί ο πολίτης πλήρως εκτεθειμένος στο έγκλημα.

Και δεν νομίζουμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στους 103 περίπου αστυνομικούς οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στις φρουρές των πολιτικών. Ακόμη και αυτοί να επέστρεφαν στην ενεργό δράση, και πάλιν δεν θα ελύετο το πρόβλημα.

Βεβαίως, πάντοτε παραμένει στην αναγκαιότητα, η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, ώστε πλέον τα γραφεία να αδειάσουν από γραφιάδες και οι αστυνομικοί να βγουν στους δρόμους και στο κυνήγι των εγκληματιών και των παρανομούντων. Αποτελεί τούτο ένα διαχρονικό ζητούμενο, το οποίο όμως, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε Υπουργών Δημόσιας Τάξης και των Αρχηγών Αστυνομίας, ελάχιστα απέδωσε.
Η αποσκελέτωση της Αστυνομίας είναι αποτέλεσμα των περικοπών που επέβαλε η Κυβέρνηση στη βάση των μνημονιακών της υποχρεώσεων, αλλά και της δικής της αγωνιώδους προσπάθειας να επιτύχει στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Την ίδια στιγμή, η απειλή και οι ψίθυροι περί φορολόγησης του εφάπαξ ώθησαν πολλά μέλη της Δύναμης να ζητήσουν πρόωρες αφυπηρετήσεις. Έτσι δημιουργήθηκε μέγα κενό, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των υπολοίπων μελών, αλλά και την αδυναμία να ανταποκριθεί η Αστυνομία σε μία περίοδο που το έγκλημα βρίσκεται σε έξαρση και οι ληστείες, οι κλοπές, οι βομβιστικές επιθέσεις κατά περιουσιών κατήντησαν καθημερινό φαινόμενο. Αποτέλεσμα: Το αίσθημα ανασφάλειας είναι διάχυτο στους πολίτες.

Τα μνημονιακά μέτρα τα οποία επιβάλλει η Κυβέρνηση έχουν εξαντλήσει κάθε τομέα της κρατικής μηχανής. Σε κάθε Υπηρεσία του Δημοσίου διακρίνεται η αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πολίτη και όλα φαίνονται είτε να βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης είτε να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η Αστυνομία απογυμνώνεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, τα Υπουργεία αδυνατούν να ανταποκριθούν σε επείγοντα προβλήματα των πολιτών.

Είναι ενδεικτική η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπως αποκαλύφθηκε από επίσκεψη εκεί της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα, φάρμακα, εξοπλισμό, ενώ το προσωπικό ξεπέρασε τα όριά του λόγω κούρασης. Ακόμη και οι γιατροί δηλώνουν ότι «έχουμε γίνει επικίνδυνοι για τους ίδιους τους ασθενείς μας».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Αδάμου Αδάμου, ο οποίος ανέφερε ότι κινδυνεύει η ασφάλεια και η θεραπεία των ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφού δεν λειτουργεί το ένα από τα εξωτερικά ιατρεία, λόγω υποστελέχωσης. «Ο κόσμος κάθεται εκεί έξω και περιμένει τους γιατρούς, αλλά γιατροί δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Αθηνά Κυριακίδου ζήτησε όπως ο τομέας της υγείας εξαιρεθεί από το Μνημόνιο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί.

Είναι φανερό πως ακόμη και όταν βγούμε από το Μνημόνιο θα αντιμετωπίσουμε τόσα ερείπια, που θα χρειαστούν χρόνια να επανασυγκολλήσουμε τόσους διαλυμένους τομείς. Πέραν, φυσικά, του κόστους που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Τώρα η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα αποτελέσματα της πολιτικής της, ή προτιμά να τα προσπερνά, αλλά το διακύβευμα είναι τούτο: Όχι πότε θα βγούμε από το Μνημόνιο, αλλά πώς θα βγούμε.

Η Κυβέρνηση καλείται να προετοιμαστεί να δώσει λόγο. Είναι υπόλογη σε μια γενιά νέων ανθρώπων που χάθηκε και στους πολίτες που καταβάλλουν το κόστος μίας πολιτικής που επισωρεύει ερείπια στις ψυχές και στην ποιότητα ζωής τους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Οι δεσμεύσεις και το ΑΚΕΛ

Χθες, σε συζήτηση στην κρατική τηλεόραση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παραπονέθηκε ότι αναφορές που έκανε στη Βουλή, όσον αφορά τις δεσμεύσεις Αναστασιάδη για το κούρεμα, δεν δημοσιεύθηκαν σε κανένα ΜΜΕ. Πρόκειται για αναφορές και δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του πριν και μετά την εκλογή του, και οι οποίες για πρώτη φορά ήλθαν στον φως σε δύο ρεπορτάζ του υπογράφοντος, στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου 2013. Από αυτές αντλεί το ΑΚΕΛ και άλλοι, σήμερα, την επιχειρηματολογία τους και, συνεπώς, δεν είναι τα ΜΜΕ που δεν έκαναν το καθήκον τους, αλλά μάλλον τα πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν είχαν την πρόνοια και τη διορατικότητα να αρχειοθετήσουν εκείνες τις δεσμεύσεις για να τις υπενθυμίζουν σήμερα στον ΔΗΣΥ.


Top