Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου E. Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος» (6.11.2014)

E. Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος» (6.11.2014)

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Με ημερομηνίες, δηλώσεις και αντιφάσεις, καταγράφουμε την αχαπαροσύνη των Αθηνών και τα πολιτικά παιγνίδια της

Για να λάβει ο αναγνώστης ακριβή περιγραφή του βαθμού που η Αθήνα συνειδητοποιεί πόσο μεγάλος είναι ο εξ Ανατολών κίνδυνος και με πόση κομματική εξάρτηση δρουν και αποφασίζουν τα ελλαδικά κόμματα, είναι σημαντική η παράθεση των γεγονότων και των δηλώσεων που παραθέτω στη συνέχεια, για να γίνει αντιληπτό το ερασιτεχνικό παιγνίδι που παίζεται στην Αθήνα.

Στις 6 περασμένου Νοεμβρίου, και με αφορμή την τουρκική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αρχηγοί της τότε αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, ζήτησαν όπως συνέλθει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου Παπούλια, για να ενημερωθεί και να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Τι τους απάντησε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος; «Δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει απόφαση για εθνικό θέμα, την οποία καλούμαστε να λάβουμε».

Προσέξτε: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν μπορούσε καν να ψηλαφήσει ότι υπάρχει εθνικός κίνδυνος προερχόμενος από την Τουρκία και δεν χρειαζόταν σύγκληση Συμβουλίων για μελέτη της κατάστασης. Φυσικά, προχθές με την τουρκική ΝΟΤΑΜ, ίσως να αντελήφθη πως υπάρχει κίνδυνος και πως μετά την Κύπρο, έρχεται σειρά της Ελλάδας.

Αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε στην Άγκυρα, αν παρόμοια κατάσταση αντιμετώπιζε η Τουρκία. Θα συγκαλείτο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, θα συνέρχετο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα αποφάσιζε κήρυξη πολέμου.

Το αντίστροφο συνέβη προχθές, με την τουρκική επιδρομική κίνηση στο Αιγαίο. Οι όροι αντεστράφησαν. Ο Αντώνης Σαμαράς που δεν είχε κρίνει προηγουμένως την ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για συζήτηση της κατάστασης, προχθές ζήτησε από την κυβέρνηση Τσίπρα να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να συζητήσει την κατάσταση. Και τι του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης; «Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει».

Αυτή η συμπεριφορά και των δύο κυβερνήσεων παρουσιάζει ανάγλυφη την εικόνα μίας αχάπαρης Αθήνας, η οποία αναλίσκεται σε κομματικά παιγνίδια και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία εκδηλώνετο τουρκική επίθεση κατά της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου, οι κυβερνήτες στην Αθήνα, όχι μόνο δεν διέβλεπαν εθνικό κίνδυνο, όχι μόνο δεν αισθάνοντο την ανάγκη μίας πανεθνικής αντιμετώπισης, αλλά επιδίδοντο σε κομματικά παίγνια.

Αλλά προχωρούμε: Στις 13 Οκτωβρίου 2014 οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκαν στην Αθήνα και μετά τη συνάντηση ανακοίνωσαν υπογραφή διμερούς διακρατικής συμφωνίας, διά της οποίας ενοποιείτο ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Σε δηλώσεις τους, μάλιστα, ανέφεραν ότι «η συμφωνία στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από επιθετικές ενέργειες, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου, από την Τουρκία».

Είδε κανείς, πώς η Ελλάδα, έστω και κατόπιν εορτής, θωράκισε την κυπριακή ΑΟΖ; Και είδε κανείς πώς η Κύπρος θωράκισε το Αιγαίο, μετά την ανακοίνωση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ;
Παίζονται επικοινωνιακά παιγνίδια, προς εντυπωσιασμό των αφελών, ακόμη και στα εθνικά θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, για την εθνική ασφάλεια. Πώς μπορεί ο Ελληνισμός να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή με τέτοιες συμπεριφορές και με τέτοιους φραστικούς δονκιχωτισμούς;

Χαιρετίζουμε την έγκαιρη κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία οδήγησε σε αναδίπλωση της τουρκικής επιθετικότητας και την απόσυρση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ. Αλλά ας μην έχει κανείς την αφελή εντύπωση, ότι η Τουρκία εγκατέλειψε τους επιδρομικούς σχεδιασμούς της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα επανέλθει και με νέες προκλήσεις και με νέες διεκδικήσεις επί της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συνεπώς, ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία μπορούν να αντιμετωπίζουν τους μεγάλους κινδύνους, είτε αγνοώντας τους, είτε αναλισκόμενες σε επικοινωνιακά και κομματικά παιγνίδια. Καλούνται να χαράξουν, από κοινού, πανεθνικές πολιτικές, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακρόπνοες, διαφορετικά ο Ελληνισμός δεν έχει τύχη. Σώζεται μόνο με συνειδητοποίηση των κινδύνων και λήψη πανεθνικών πολυδιάστατων αποφάσεων.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ξεκάθαροι οι Τούρκοι
Κάθε φορά που αναλαμβάνει ελληνική κυβέρνηση και η Τουρκία θέλει να ανιχνεύσει τους μηχανισμούς αντίστασής της, ή να εκμεταλλευθεί την απροετοιμασία των νέων κυβερνητών των Αθηνών, προκαλεί κρίση. Αυτό έκαμε το 1996, μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Σημίτη, προκαλώντας την κρίση στα Ίμια, αυτό πράττει και τώρα ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Τσίπρα. Και όταν η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των εταίρων της. Οι προθέσεις των Τούρκων δεν είναι αδιευκρίνιστες, όπως εκτιμούσε ο Ιωάννης Κασουλίδης. Κάποιος που μελετά τους Τούρκους, γνωρίζει ότι και προθέσεις πολύ ξεκάθαρες έχουν και σχέδια ολοκληρωμένα διαθέτουν και γνωρίζουν πότε θα τα θέσουν σε εφαρμογή.


Top