Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επανεκκινεί στο σκοτάδι... η οικονομία

Επανεκκινεί στο σκοτάδι... η οικονομία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι παραγγελίες φαρμάκων γίνονται με το σταγονόμετρο, καθώς υπάρχει τεράστια οικονομική στενότητα.

Την ίδια στιγμή, πολίτες καταγγέλλουν ότι διογκώνεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στα κυβερνητικά νοσηλευτήρια και παραθέτουν ονόματα συγκεκριμένων φαρμάκων τα οποία έχουν εξαφανιστεί. Κάνουν λόγο για τεράστιες ουρές έξω από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με τους επί καθήκοντι φαρμακοποιούς να τους ενημερώνουν περί ελλείψεων οι οποίες εντοπίζονται στις κεντρικές αποθήκες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να παραπλανούν. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει πειστική η απάντηση των Υπηρεσιών, ότι υπάρχει αφθονία φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, για λόγους οικονομίας, ο οδικός φωτισμός σβήνει 50 περίπου λεπτά πριν από το πρώτο φως της ημέρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφενός σοβαρό πρόβλημα για την ασφαλή διακίνηση των πολιτών στους δρόμους, και να διευκολύνονται οι ληστές και οι διαρρήκτες. Εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού, Κώστας Γαβριηλίδης, δήλωσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι Δήμοι ή Κοινότητες να προχωρούν από μόνοι τους στην αφαίρεση λαμπτήρων του οδικού δικτύου, για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας και χρήματος.

Προχωρούμε: Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ καταγγέλλουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική για χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα για τρεις έως τέσσερεις μήνες, αφού δεν τους καταβάλλεται ανεργιακό επίδομα. Ολόκληρες οικογένειες, αναφέρουν, οι οποίες εξαρτώνται απόλυτα από το ανεργιακό επίδομα, στερούνται τα πάντα και κινδυνεύουν να τους κοπεί το ρεύμα και το νερό. Σε απάντηση των καταγγελιών αυτών, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν αδυναμία ανταπόκρισης στον όγκο εργασίας που έχουν, λόγω υποστελέχωσης, πράγμα που σημαίνει ότι το δράμα των ανέργων θα συνεχιστεί.
Όλα αυτά, ούτε την κορυφή του παγόβουνου δεν αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν αναρίθμητα άλλα, μεγαλύτερα δράματα που βιώνει ο κόσμος, μέσα στη βάρβαρη μνημονιακή εποχή που βιώνουμε και αυτά που ακούμε από τους κυβερνώντες, ότι η οικονομία ανακάμπτει και επανεκκινεί, μόνο με παραμύθια της Χαλιμάς μοιάζουν.

Η αλήθεια είναι άλλη: Κάθε χρόνος που περνά, τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η ύφεση βαθαίνει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βυθίζονται στη δυστυχία και στην απόγνωση. Η κυβερνητική υπηρεσία έχει αποσκελετωθεί από τη φυγή και την υποστελέχωση, και δεν είναι σε θέση πλέον να βοηθήσει τους πολίτες. Ποια μεταρρύθμιση μπορεί να επιχειρηθεί και να επιτύχει, όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι; Στα χαρτιά μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Και στην πράξη, θα κριθούν ανεφάρμοστες.

Δεν τελειώνουμε, τελικά, με τα Μνημόνια, ούτε γλιτώνουμε από την Τρόικα. Αντίθετα, τώρα έρχονται τα χειρότερα. Με πρώτο τις εκποιήσεις σπιτιών. Τα νέα που ακούμε είναι εφιαλτικά. Οι εκποιήσεις θα ξεκινήσουν, και οι εγγυητές δεν αποδεσμεύονται. Εδώ είναι που θα κλάψουν μάνες και παιδιά. Χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν ήδη και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, θα βρεθούν με επιπλέον χρέη στην πλάτη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν υποχρεώσεις συγγενών και φίλων, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν ανταποκρίθηκαν.

Από την Κυβέρνηση να μην ελπίζει κανένας για βοήθεια. Αλλά ούτε και από τη Βουλή. Κόμματα, απλώς φωνασκούν και λαϊκίζουν. Όταν έλθει η στιγμή να ρίξουν το βάρος τους υπέρ των ευπαθών ομάδων, συντάσσονται με το κυβερνητικό κόμμα. Είναι γνωστό τι έγινε την Πέμπτη στη Βουλή. Συνετάχθησαν με τον ΔΗΣΥ για μίαν αναστολή ενός μηνός του νόμου για τις εκποιήσεις. Αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να τύχουν του ευεργετήματος της αξιοπιστίας. Δεν είναι συνεπή προς όσα διακηρύσσουν και ο πολίτης νομιμοποιείται να μην τα εμπιστεύεται.

Έχει πολλά να υποστεί ακόμη ο κοσμάκης από την αυθαίρετη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και από την ανεμομυλική στάση ορισμένων κομμάτων, που άλλα λένε και άλλα πράττουν.
Να θυμάται ο ψηφοφόρος και ανάλογα να τοποθετηθεί, όταν του χρόνου κληθεί στις κάλπες. Ας συμπεριφερθεί όχι με κριτήριο το κόμμαν τζιαι τ' αμμάδκια μας, αλλά πόσο τα κόμματα στάθηκαν θεματοφύλακες των συμφερόντων του, ή συνήργησαν στις κυβερνητικές πρακτικές. Κάποια κόμματα πρέπει να μπουν στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας, αντί να τα διατηρούν στη ζωή τα θύματά τους.


Top