Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει..

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει..

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Χάρης Γεωργιάδης ούτε Ηρακλής είναι, ούτε Ιάσονας για να μπορέσει να φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας στην Κύπρο...
 
Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή παρουσιάζεται πάντα στις δημόσιες εμφανίσεις της καλά διαβασμένη, μελετημένη για τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, την περιοχή μας και τον διεθνή χώρο, και πάντοτε τεκμηριωμένη. Έχει θητεύσει με επιτυχία στο Υπουργείο Εξωτερικών και διατηρεί στέρεη και αντικειμενική την κρίση της για τα συμβαίνοντα.
 
Προχθές το βράδυ παρουσιάστηκε στις «Τομές στα Γεγονότα» και έριξε φως στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Επανέλαβε ότι, όταν βρισκόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, πήρε εντολή από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, να δώσει οδηγίες στον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι, να υποβάλει αίτηση ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση η λίστα Λαγκάρντ. Βρισκόμασταν, τότε, στις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Χριστόφια, και εν τω μεταξύ επήλθε η αλλαγή στην εξουσία.
 
Η νέα κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, είτε λόγω αδιαφορίας είτε διότι δεν ήθελαν να εμπλακούν σε δύσκολες περιπτώσεις, απέφυγαν να δώσουν συνέχεια στο όλο θέμα. Και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κυβερνητικής πλευράς και την αδιαφορία και την ολιγωρία της να ασχοληθεί με ένα καυτό θέμα φοροδιαφυγής, η κ. Μαρκουλλή απάντησε ενδεικτικά: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
 
Ακριβώς αυτό συνέβη και με τη σημερινή κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στη συνέντευξή του στον συντάκτη μας Χρίστο Χαραλάμπους, όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Η λίστα Λαγκάρντ ζητήθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν εξασφαλίστηκε». Όταν ρωτήθηκε, «θα ξαναπροσπαθήσετε;», απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει πλέον η δυνατότητα. Αλλά μέσω της διπλωματικής οδού έγινε η προσπάθεια, χωρίς αποτέλεσμα, επί προηγούμενης μάλιστα κυβέρνησης».
 
Προχθές στην Επιτροπή Ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια όντως έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προς το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. «Έκτοτε, έγιναν υπενθυμίσεις, παρόλ' αυτά δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από πλευράς των γαλλικών Αρχών», είπε. Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μέσω της επανάληψης της διαδικασίας θα εξασφαλίσουμε κάτι. Έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση της λίστας», ανέφερε.
 
Εάν, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αυτή η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτε, απλώς προέβη σε «υπενθυμίσεις», και το Υπουργείο Οικονομικών κινείται τόσο ράθυμα, νωχελικά και δεν πιέζει να εξασφαλίσει τη λίστα, όταν άλλες χώρες την έχουν ήδη στα χέρια τους, μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόση σημασία δίνει σε θέματα φοροδιαφυγής και πόσο αποφασισμένο είναι να διεκδικήσει ορισμένα στοιχειώδη πράγματα.
 
«Είμαι απαισιόδοξος», δηλώνει με πάσα ειλικρίνεια ο Χάρης Γεωργιάδης. Εκεί όπου χρειάζεται να διεκδικήσει, υψώνει τα χέρια, τα παρατά και ασχολείται με τα εύκολα. Τι να περιμένει ο απλός πολίτης από έναν Υπουργό, ο οποίος δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί και να επιχειρήσει να σηκώσει λίγο πιο ψηλά τον πήχη από τις καθημερινές ρουτινιάρικες ενασχολήσεις του;
Εδώ ταιριάζει απόλυτα η ρήση της κ. Μαρκουλλή, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
 
Να επισημάνουμε ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως όσες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ζητήσει τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, τα έχουν πάρει και έχουν εισπράξει πολλά δισεκατομμύρια. Η Βρετανία πήρε 12 δις, η Ισπανία δύο δις και η Γαλλία ένα δις ευρώ, μόνο από τους χίλιους μεγαλύτερους καταθέτες. Η καταχρεωμένη Κύπρος, πού να καταδεχθεί να πάρει έστω και μερικά εκατομμύρια...
 
Ακόμη και η Ελλάδα κατάφερε να πάρει τη λίστα. Για τον Χάρη Γεωργιάδη, αυτό αποτελεί συνώνυμο των δώδεκα άθλων του Ηρακλέους. Και ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι Ηρακλής για να επιχειρήσει άθλο, ούτε Ιάσονας για να φέρει στην Κύπρο το Χρυσόμαλλο Δέρας...
 
Εν ολίγοις
 
Καντάφι-Άσαντ-Τζιχαντιστές
Μα έχουν φοβερή διορατικότητα και σχεδιάζουν τα πάντα στην εντέλεια αυτοί οι δυτικοί μας σύμμαχοι. Ιδού: Ανέτρεψαν τον Καντάφι στη Λιβύη για να εγκαθιδρύσουν δημοκρατία και τελικά έφεραν εκεί τους τζιχαντιστές. Και σκαρφίστηκαν χίλιες δυο συνωμοσίες και επεμβάσεις για να ανατρέψουν τον Άσαντ στη Συρία και κατέστησαν τη Συρία προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Είναι να τους θαυμάζει κανείς για την αποτελεσματικότητα και για τους μακρόπνοους σχεδιασμούς τους.

Top