Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Σε διάσταση βρίσκεται η Kυβέρνηση με την κοινωνία

Σε διάσταση βρίσκεται η Kυβέρνηση με την κοινωνία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.



Παραμύθια ότι η οικονομία πάει καλά, περιμένει τα χειρότερα ο κόσμος

Σε φανερή διάσταση με την κοινωνία βρίσκεται η Kυβέρνηση, με βάση τις μετρήσεις του Ευρωβαρομέτρου του φθινοπώρου του 2014, το οποίο διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ούτε οι εκτιμήσεις της Kυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, ούτε οι συνεχείς τοποθετήσεις της ότι «η Ε.Ε. είναι το σπίτι μας» πείθουν τους πολίτες. Αντιθέτως, όλα αυτά απορρίπτονται και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Και ιδιαιτέρως σημαντική είναι η διαπίστωση ότι ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα.

Συγκεκριμένα, το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι:
* Οι Κύπριοι, παρά τις συνεχείς αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, έχουν γίνει περισσότερο δύσπιστοι σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται και παρουσιάζονται αρκετά απογοητευμένοι σε σύγκριση με άλλες χρονιές, τόσο με τα κυπριακά θεσμικά όργανα, όσο και με ευρωπαϊκά. Δεν προσβλέπουν σε μεγάλη βελτίωση στη γενική κατάσταση, ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.
* Το 93% των Κυπρίων ερωτηθέντων κρίνουν πως η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία είναι κακή, ποσοστό που είναι το τέταρτο υψηλότερο στις μνημονιακές χώρες.
* Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν την ανεργία (79%) και την οικονομική κατάσταση (68%).
* Το 65% των Κυπρίων ερωτηθέντων, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη.
* Το 77% πιστεύουν ότι η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λιτότητα στην Ευρώπη, ενώ το 72% δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι με την Ε.Ε. αλλά ούτε και με την Ευρώπη (64%).
* Το 93% δήλωσαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους πιο πολύ ως την εθνικότητά τους, παρά ως Ευρωπαίους.
* Αυξημένα ποσοστά, σε σύγκριση με τον άνοιξη του 2014, καταγράφονται σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των ερωτηθέντων Κυπρίων που δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς.
* Το 91% δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, το 77% δεν εμπιστεύονται τη Βουλή, το 72% την Κυβέρνηση, το 70% τη Δικαιοσύνη, ή το κυπριακό νομικό σύστημα και το 60% την Αστυνομία.

Εδώ επισημαίνεται ότι η Δικαιοσύνη, η οποία προηγούμενες φορές απήλαυε της εμπιστοσύνης των Κυπρίων πολιτών, τώρα χάνει αυτήν την εμπιστοσύνη, ως απόρροια μάλλον του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια υποθέσεις που άπτονται εγκλημάτων διαφθοράς.

Είναι φανερό από τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου ότι η Κυβέρνηση έχασε επαφή με την κοινωνία και βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τα αιτήματα και τις πραγματικές αντιλήψεις των πολιτών, ως προς την κατάσταση των οικονομικών πραγμάτων. Όλες οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων περί ανάκαμψης της οικονομίας και περί του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρίπτονται ως χάρτινος πύργος. Όχι μόνο η κοινωνία δεν αισθάνεται ότι η οικονομία εξέρχεται της ύφεσης, αλλά αντίθετα προβλέπει ότι τα χειρότερα είναι ακόμη πίσω.

Όχι μόνο δεν πείθουν οι κυβερνητικές διαπιστώσεις ότι ασκείται ορθή οικονομική πολιτική, αλλά αντίθετα η κοινωνία κρίνει ότι η κατάσταση είναι κακή και το 55% πιστεύουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση. Κρίνει ακόμη ότι η Ε.Ε. είναι η μεγάλη υπεύθυνη για την οικτρή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, και ας λέει η Κυβέρνηση πως η Ευρώπη θα δώσει λύση στα κακώς έχοντα.

Πέραν τούτου, διατηρείται, αν δεν επαυξάνεται, η αντίδραση των πολιτών, και προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά κυρίως προς τα πολιτικά κόμματα. Ενώ έχουμε και την καθίζηση της Δικαιοσύνης, η οποία δεν απολαύει πλέον της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Φαίνεται, τελικά, ότι η Κυβέρνηση ζει σε άλλον κόσμο, ενώ οι πολιτικοί, παρά τα συνεχή μηνύματα που τους στέλλουν οι πολίτες μέσα από την κάλπη, αδυνατούν να αλλάξουν νοοτροπία και να προσεγγίσουν τον κόσμο.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Η Πύλα και τα σύνορά μας
Να, λοιπόν, που τα σύνορά μας, ούτε στην Πύλα δεν φθάνουν. Το χωριό που προβαλλόταν ως πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελεί προέκταση του ψευδοκράτους. Απ' εδώ οι Έλληνες και απ' εκεί οι Τούρκοι. Και ούτε η κυπριακή Αστυνομία, ούτε άλλη Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας τολμά να επέμβει και να εφαρμόσει τους νόμους του κράτους. Και κορδώνουμε πως τάχατες αποτελούμε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος...


Top