Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποιος κυβερνά, η Κυβέρνηση ή οι τραπεζίτες;

Ποιος κυβερνά, η Κυβέρνηση ή οι τραπεζίτες;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Εδώ και δύο χρόνια κυβερνώντες και κεντρικοί τραπεζίτες δουλεύουν αναισχύντως τον κόσμο

Αν αυτή η Κυβέρνηση, η οποία ελέγχει απόλυτα το τραπεζικό σύστημα, και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι ταγμένη να το εποπτεύει, δεν μπορούν να επιβάλουν στις τράπεζες τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, είναι ανίκανες και οι ταγοί τους πρέπει αυτοβούλως να πάνε σπίτι τους. Αν όμως, που είναι και το πιθανότερο, σκοπίμως αφήνουν τις τράπεζες να κερδοσκοπούν εις βάρος των απλών ανθρώπων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τότε διαπράττουν έγκλημα κατά της κοινωνίας και κατά της οικονομίας.

Εδώ και δύο χρόνια αυτή η Κυβέρνηση, η προεδρία και το αρμόδιο Υπουργείο της εμπαίζουν τον λαό με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα ενεργήσουν για τη μείωση των επιτοκίων. Αρκούνται σε εκκλήσεις, ενώ θα μπορούσαν να ασκήσουν, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, πίεση και να επιβάλουν μείωση επιτοκίων.

Αυτή η ανοχή κυβέρνησης-Κεντρικής Τράπεζας, και η σκόπιμη συγκάλυψη που επιχειρούν, επιτρέπει στις τράπεζες, σε ώρα μάλιστα οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης της κοινωνίας, όχι μόνο να μη μειώνουν δραστικά τα επιτόκια, αλλά και να τα αυξάνουν. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια σε όλες οι κατηγορίες δανείων προς τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα:
* Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια ανήλθε στο 5,61%, σε σύγκριση με 5,30% τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 31 μονάδων βάσης.
*Το επιτόκιο που αφορά δάνεια αγοράς κατοικίας ανήλθε στο 4,43%, σε σύγκριση με 4,19% τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση 24 μονάδων βάσης.

Σε μία προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών συνήλθαν σε σύσκεψη, για να μελετήσουν θέμα επιτοκίων.
Εδώ και δύο χρόνια εμπαίζουν τον κόσμο, συναντήθηκαν πάμπολλες φορές, έδωσαν όλοι αυτοί αναρίθμητες υποσχέσεις, προέβησαν σε χιλιάδες εικονικές ευχές προς τις τράπεζες, τις δικές τους πλέον τράπεζες, και ουδέν επέτυχαν. Και αποφάσισαν εκ νέου προχθές να συσκεφθούν.

Πριν από μήνες, όταν οι τράπεζες πέρασαν τα λεγόμενα στρες αντοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι η προτεραιότητα πλέον είναι η μείωση των επιτοκίων και η αναδιάρθρωση δανείων. Όχι μόνο δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους, αλλά τα δανειστικά επιτόκια αυξήθηκαν και οι αναδιαρθρώσεις προχωρούν με βήμα χελώνας.

Ενώ οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιωθεί πλήρως, ενώ πέρασαν τα στρες αντοχής, ενώ η Κυβέρνηση διαλαλεί πως το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συμβάλει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ τροφοδοτεί συνεχώς τις τράπεζες με νέο χρήμα, τελικά οι τράπεζες μόνο τράπεζες δεν είναι. Εισπράκτορες κατάντησαν, και υπονομευτές της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Και προσέξτε τούτο. Ο Τζον Χούρικαν δηλώνει ότι έχει αναδιαρθρωθεί το 51% των ανέργων δανειοληπτών, αλλά κανένα των μεγαλοφειλετών, «λόγω του ότι εκμεταλλεύονται την εκκρεμότητα στο θέμα των εκποιήσεων». Οι άνεργοι, δηλαδή, τρέχουν να καταβάλουν από το μη υπάρχον εισόδημά τους, ενώ οι μεγαλοφειλέτες δεν ανταποκρίνονται. Και τι κάνουν οι τράπεζες; Γιατί δεν προχώρησαν εδώ και χρόνια σε μέτρα; Γιατί δεν κίνησαν διαδικασίες δέσμευσης περιουσιών; Γιατί δεν προχώρησαν σε δικαστικά μέτρα; Το θέμα δεν είναι σημερινό. Είναι παλαιότερο. Τι έκαναν οι τράπεζες, πόσο πίεσαν κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες;

Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Έχουμε Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα απόλυτα προσηλωμένες στην προστασία των τραπεζών. Οι τραπεζίτες καθοδηγούν και υπαγορεύουν στην Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση στους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει δημιουργήσει ένα υδροκέφαλο τέρας μέσα σε μία χρεοκοπημένη οικονομία και καθημαγμένη κοινωνία, ένα τέρας το οποίο ενεργεί ως υπονομευτής της επανεκκίνησης της οικονομίας και ως εκθεμελιωτής της κοινωνικής συνοχής.

Με αυτήν τη νοοτροπία και με την εθελούσια και ενσυνείδητη υποταγή της Κυβέρνησης στους τραπεζίτες, πολλά κακά να περιμένουν οι πολίτες. Εδώ, το τραπεζικό σύστημα αποφασίζει και η Κυβέρνηση εφαρμόζει.

EN OΛΙΓΟΙΣ
Ανθρωποθυσίες
Σύμφωνα με έρευνα Ελλαδιτών και Αμερικανών ερευνητών, τα ενισχυμένα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα, ως απάντηση στην κρίση του δημόσιου χρέους, μεταφράστηκαν σε μίαν άνοδο κατά το ένα τρίτο των αυτοκτονιών στη χώρα.

Μπορεί οποιοδήποτε τμήμα της Κυβέρνησης, ή της Αστυνομίας, να μας διαφωτίσει πόσες ανθρωποθυσίες είχαμε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε η Κυβέρνηση;


Top