Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ομπάμα-Κάρνεϊ μαστιγώνουν τη λιτότητα

Ομπάμα-Κάρνεϊ μαστιγώνουν τη λιτότητα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η Κύπρος δεν μπορεί να καταστεί ο τελευταίος υπάκουος ουραγός της Τρόικας

Την περασμένη Κυριακή, από τη στήλη αυτή, παραθέσαμε δηλώσεις του κεντρικού Τραπεζίτη της Βρετανίας, στην οποία περιέγραφε τα δεινά που προκαλεί και θα επιφέρει η πολιτική της λιτότητας σε όσες χώρες εφαρμόζεται. Είπε, συγκεκριμένα, ο Μάρκ Κάρνεϊ: «Η νομισματική ένωση έχει πέσει σε μία παγίδα χρέους, που μπορεί να της κοστίσει μία δεύτερη δεκαετία. Η επίμονη οικονομική αδυναμία πλήττει τον βαθμό στον οποίο οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν. Οι δεξιότητες και το κεφάλαιο ατροφούν. Οι εργαζόμενοι αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό. Οι προοπτικές εξασθενούν και η θηλιά σφίγγει. Όσο δύσκολο και αν ήταν, κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τώρα ξεφεύγουν από αυτήν την παγίδα. Άλλες στη Ζώνη του ευρώ, βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά».

Χθες ήλθε και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνηγορήσει και να στηρίξει την ανάγκη αλλαγής στην Ευρώπη, στηρίζοντας την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία κατέστη, πλέον, με τις νέες οικονομικές αναζητήσεις της, πόλος έλξης, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλον τον κόσμο. Είπε ο Μπάρακ Ομπάμα: «Αυτό που είναι αλήθεια, είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους... Νομίζω ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να δρομολογηθούν μία σειρά από αλλαγές. Όμως είναι πολύ δύσκολο να λάβουν χώραν οι αλλαγές αυτές, τη στιγμή που το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει, ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα».

Αυτές οι δύο βαρυσήμαντες διαπιστώσεις του Προέδρου Ομπάμα και του Μαρκ Κάρνεϊ σηματοδοτούν μία καίρια και σημαντική αλλαγή στα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Και οφείλουν, και οι Γερμανοί εκπρόσωποι της φιλοσοφίας της σκληρής λιτότητας, καθώς και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της δικής μας, οι οποίοι εφαρμόζουν κατά γράμμα και χωρίς καμία διεκδίκηση, αυτήν την πολιτική, να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον αέρα αλλαγής που άρχισε να πνέει από την Αθήνα.

Αυτό που η γερμανική οικονομική κυριαρχία εφάρμοσε ως ανέκκλητο δόγμα και ως απαραβίαστη φιλοσοφία, επί άλλων λαών στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν καταλήγει πουθενά, και καταδικάζει σε οικονομική καταδυνάστευση και μακροχρόνια στέρηση τους λαούς και σε διάλυση τις κοινωνίες. Αποτελεί έναν αδιέξοδο δρόμο, ο οποίος βυθίζει στην ύφεση την Ευρώπη, όχι μόνο τη νότια, αλλά και τις θεωρούμενες ευημερούσες. Επιβάλλεται αναπροσανατολισμός και αναθεώρηση. Η σκληρή και άτεγκτη στάση του Βερολίνου, και η άρνηση συζήτησης κάθε διαφορετικές πορείας, θα οδηγήσει σε εξέγερση τους λαούς.

Η Κύπρος έχει καθήκον να συνεισφέρει στην αλλαγή πορείας. Και θεωρούμε ενθαρρυντικά κάποια μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσφώνησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Η απόλυτη πρόσδεση στο μεργκελικό άρμα και η απόλυτη υπακοή στις εντολές της Τρόικας, επιφέρει και θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά στον κυπριακό λαό.
Αναμένουμε στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης από την κυπριακή, στην προσπάθεια αλλαγής των προσανατολισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην καταλήξουμε να γίνουμε οι τελευταίοι ουραγοί της Τρόικας στην Ευρώπη...

Εν ολίγοις
Η τρομολαγνεία
«Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι, όμως, παραμένουν ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Άσκησαν τρομοκρατία εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, το 2004, με σκοπό να τον εκφοβίσουν να στηρίξει το σχέδιο Ανάν. Και πήραν απάντηση. Χρησιμοποίησαν τον τρόμο για να ασκήσουν πίεση στον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και πήραν νέα απάντηση. Κάποιοι χρησιμοποιούν και σήμερα τον τρόμο για να εκφοβίσουν τον Τσίπρα να μην προχωρήσει στις πολιτικές του. Και πάλιν θα αποτύχουν.


Top