Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναμένουμε τα μηνύματα Τσίπρα

Αναμένουμε τα μηνύματα Τσίπρα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Απαραίτητη η χάραξη νέας εθνικής αποφασιστικής στρατηγικής έναντι της επιδρομικής Τουρκίας

Καλωσορίζουμε στην Κύπρο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο νησί μας μετά την ιστορική εκλογή του. Και σημειώνουμε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη και κομβική στιγμή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο. Η μεν νέα ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί ένα ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνο εγχείρημα, απαλλαγής από τον μνημονιακό ζυγό, η δε κυπριακή κυβέρνηση, πέραν των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων, έχει να αντιμετωπίσει και την επιδρομή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα έναντι της σκαιάς παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πώς θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και ποια φιλοσοφία θα διαπνέει την πολιτική της η νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι δικό της θέμα και δικό της πρόβλημα. Δεν παρεμβαίνουμε. Ευχή, βεβαίως, είναι όπως η κυβέρνηση Τσίπρα επιτύχει στις νέες οικονομικές αναζητήσεις της, χωρίς να προκύψει κανένας κίνδυνος για τον ελληνικό λαό.

Από κει και πέρα, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει, είναι όχι απλώς η χάραξη κοινής γραμμής στο εθνικό θέμα, αλλά η χάραξη αποφασιστικής καλά σχεδιασμένης πολιτικής, η οποία θα βοηθήσει την Κύπρο, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την τουρκική επιδρομικότητα.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, στο εθνικό μας θέμα, είναι «θολή» και εν πολλοίς αδιευκρίνιστη. Είναι πολύ διαφορετικό να τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και πολύ διαφορετικό να αναλαμβάνει ευθύνες και να χαράσσει πολιτική ως υπεύθυνη κυβέρνηση. Συνεπώς, οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα διαλευκάνουν σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική, την οποία προτίθεται να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο μέγα θέμα της Κύπρου.

Όπως και στην περίπτωση της πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, έτσι και στη νέα περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να αγνοηθούν τα τεράστια οικονομικά κοινωνικά και άλλα προβλήματα, τα οποία υποχρεώνουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων. Όμως τούτο δεν μπορεί να υποβαθμίζει τις τεράστιες εθνικές ευθύνες της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της, έναντι του κυπριακού Ελληνισμού. Συνεπώς, αναμένουμε και από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει προτεραιότητα στα εθνικά θέματα και στην αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, όπως εκδηλώνεται, τόσο στην Κύπρο, όσο και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Οι θέσεις αυτής της εφημερίδας είναι γνωστές και αναλλοίωτες. Η Τουρκία επιδιώκει την κατάκτηση και τουρκοποίηση της Κύπρου, μέσα από μία θνησιγενή λύση δύο κρατών. Διαχρονικός στόχος της είναι η διάλυση του κυπριακού κράτους και η εξαφάνιση του κυπριακού Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή, έχει έτοιμα σχέδια κατά της Ελλάδας, στη Θράκη, στο Αιγαίο και αλλού. Άλωση της Κύπρου θα σημάνει και απαρχή της άλωσης και ελληνικού χώρου.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την οικονομική αποδυνάμωση της Ελλάδας κατά κύριο λόγο, αλλά και της Κύπρου, προκειμένου να εκβιάζει, να απειλεί και να διεκδικεί. Δεν τιθασσεύεται η τουρκική επιδρομικότητα και δεν ανατρέπονται οι διαχρονικοί τουρκικοί σχεδιασμοί με κινήσεις κατευνασμού, υποχωρήσεις και πολιτικές ψευδαισθήσεων. Επιβάλλεται η χάραξη αποφασιστικής πολιτικής, η αναζήτηση ισχυρών συμμαχιών, η ανάκτηση της οικονομικής ευρωστίας και η ενίσχυση της αμυντικής ισχύος.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Αντίθετα, είναι πέραν από δύσκολα. Αλλά οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με συνταγές υποχωρητικότητας και κατευνασμού του θηρίου. Αναμένουμε, συνεπώς, από τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει, στη βάση μιας νέας αποφασιστικής πολιτικής, την τουρκική επιδρομικότητα και τις απειλές που δημιουργεί όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.
Θα τον παρακολουθούμε και θα τον κρίνουμε.

Εν ολίγοις


Πανικός
Μέχρι σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών ή άλλων διαφορών είχαν με την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας, την αντιμετώπιζαν με πλήρη σεβασμό και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης μαζί της. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Η παράδοση διακόπηκε με τη συγκαλυμμένη εχθρική αντιμετώπιση της εκλογής Τσίπρα και της κυβέρνησης Τσίπρα από τον ΔΗΣΥ. Υπαινιγμοί, ειρωνικά σχόλια, προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας, δείχνουν, αν μη τι άλλο, αδικαιολόγητο πανικό και ανεξήγητη εμπάθεια. Σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμετωπίζει, προς το παρόν, με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη νέα ελληνική κυβέρνηση.


Top