Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναμένουμε το «βέτο» του κ. Κασουλίδη

Αναμένουμε το «βέτο» του κ. Κασουλίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης -και της Κυβέρνησης των Αθηνών- στην ανορθόδοξη και εν πολλοίς αυθαίρετη και αυταρχική απόφαση των Βρυξελλών να συγκαλέσουν για σήμερα, έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, στις «Τομές στα Γεγονότα», ήταν αποκαλυπτικές της συνωμοτικής συμπεριφοράς με την οποία οι ταγοί της Ε.Ε. επεχείρησαν να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων τα κράτη-μέλη. Έστειλαν το μήνυμα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ώστε να μη δοθεί επαρκής χρόνος στους αρχηγούς κρατών να εκφράσουν τη θέση τους και, ενδεχομένως, τη διαφωνία τους.

Απ' εκεί και πέρα, και ανεξαρτήτως της ανορθόδοξης και κουτοπόνηρης διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε, η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και να συναινέσει σε επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Για τους εξής απλούστατους λόγους:

1. Επίκειται επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, στη Μόσχα, συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, και άλλους Ρώσους αξιωματούχους, υπογραφή σημαντικών συμφωνιών και θα ήταν πολιτικά σχιζοφρενικό και αυτοκτονικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο ηγέτης της να μεταβεί στη Μόσχα, φορτωμένος με βαρίδια υποστήριξης κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

2. Αυτήν τη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται την υποστήριξη της Ρωσίας, στην ανατροπή όσων περιέχονται στην απαράδεκτη έκθεση Μουν και στην έγκριση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μην συμπεριληφθούν σε αυτό θέσεις όπως εκείνες που καταγράφονται στην έκθεση του Γ.Γ.

3. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία αποκορυφώνει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις επιδρομικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία υποχρέωση να συναινέσει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τέτοια ενέργεια θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα τα κυπριακά συμφέροντα, οικονομικά και εθνικά.

4. Η οικονομία της Κύπρου, η οποία κλονίζεται ακόμη από τις βάρβαρες μεθοδεύσεις των Βρυξελλών, έχει πληγεί σοβαρά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να αναπληρώσει τις ζημιές και όχι να απαιτεί από την Κυπριακή οικονομία να καταβάλει και άλλο κόστος.

Ενόψει όλων αυτών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έχει υποχρέωση, σήμερα, να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και προειδοποιούμε την Κυβέρνηση: Εάν τελικά η μοναδική αντίδρασή της θα είναι η κατάθεση κάποιων ήπιων ενστάσεων για να δικαιολογείται εκ των υστέρων ότι «η Κύπρος ευρέθη μόνη και υποχρεώθηκε να συμπορευθεί», αυτό θα αποτελέσει το άκρον άωτον της υποκρισίας.

Και θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα, αυτήν τη φορά, την αξιοπιστία του κυπριακού κράτους. Οι ενστάσεις της Κύπρου δεν μπορούν να περιορισθούν, μόνον όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πρέπει να επεκταθούν και στην ουσία του θέματος: Τέρμα σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει πολιτικό και οικονομικό κόστος και να αυτομαστιγώνει τα εθνικά της συμφέροντα, όταν η Τουρκία αφήνεται ελεύθερη να δράσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «Σημερινή» είχε καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως, κατά την τελευταία σύναξη των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., δηλώσει σαφώς και απεριφράστως ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εφόσον δεν επιβάλλονταν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δυστυχώς, η ρινορραγία δεν επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλήσει και να απαιτήσει τα αυτονόητα. Τώρα ήλθε η ώρα να το πράξει. Δεν είναι επιτρεπτόν να συνεχίσουμε να παίζουμε τον ρόλο του υπάκουου μέλους, πλήττοντας τα εθνικά μας συμφέροντα στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων κάποιων άλλων μελών.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Παιχνίδια με την υγεία

Εφιάλτη ζουν όσοι ασθενείς προσέρχονται στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λευκωσίας για περίθαλψη. Ούτε ένα κρεβάτι διαθέσιμο, οι διάδρομοι κατειλημμένοι, εκεί όπου χωρούσε ένα κρεβάτι, προστίθενται άλλα τρία για να μπαλλωθεί η κατάσταση. Ασθενείς που πλήρωσαν το χαράτσι των δέκα ευρώ για να εξετασθούν, φεύγουν αγανακτισμένοι. Το απόλυτο χάος, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Και όλα αυτά πότε; Όταν ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε προ μερικών ημερών σύσκεψη και δήλωσε πως έλυσε το πρόβλημα. Κατάντησαν πλέον και την υγεία του κόσμου, επικοινωνιακό παιχνίδι.


Top