Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Υπάρχουν όρια στην εθνική ταπείνωση

Υπάρχουν όρια στην εθνική ταπείνωση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο ελληνικός λαός αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο μίας ευρύτερης κοινωνικής αναγέννησης της Ευρώπης

Είναι άηθες να χλευάζεται η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να στρεβλώνεται η ουσία, το περιεχόμενο και η σημασία της. Ανεξαρτήτως επικοινωνιακών λαθών και άλλων εσωτερικών ορθών η λανθασμένων κομματικών επιλογών, το κριτήριο και το μήνυμα της ψήφου του ελληνικού λαού είναι ένα: Φτάνει πια η εθνική ταπείνωση, να τερματιστεί η σύγχρονη αποικιοκρατία και η ξένη επικυριαρχία, η Ελλάδα ανήκει στον λαό της.

Δανειζόμαστε την πρώτη παράγραφο του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας «Οbserver», υπό τον τίτλο «Το μάθημα από τις ελληνικές εκλογές». Γράφει μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν όρια στην εθνική ταπείνωση... Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν ήταν ποτέ πλούσια. Αλλά όπως μας διδάσκει η ιστορία της, αυτό που η Ελλάδα κατέχει είναι διατεθειμένη, ή θα προσπαθήσει πάντοτε, να το κρατήσει. Έτσι, οι εκλογές της Κυριακής δείχνουν να παράγουν μια οργισμένη, σε εθνικό επίπεδο, κατακραυγή από ελευθερόφρονες πολίτες, λέγοντας: αυτή είναι η χώρα μας και τη θέλουμε πίσω. Η εθνική ταπείνωση πρέπει να σταματήσει. Αυτή δεν είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας.

Σε κάποιο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μία παραδοχή ότι η διάχυτη διαφθορά, η φοροαποφυγή, η ευνοιοκρατία, η ανευθυνότητα και η απάθεια του παρελθόντος, για τα οποία είναι ένοχοι τόσοι πολλοί στην ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν πλέον να γίνουν υποφερτά. Είναι η αναγνώριση ότι η ιδιοτέλεια και η ανικανότητα των απαξιωμένων μεγάλων κομμάτων συνέβαλαν στην καταστροφή. Αλλά η ψηφοφορία είναι επίσης μία ισχυρή δήλωση ότι η επιζήμια, επιβληθείσα από έξω, πολιτική της οικονομικής λιτότητας και συρρίκνωσης, που προκάλεσε 25% ανεργία, έσπρωξε τρία εκ. ανθρώπους στο -ή κάτω από- το όριο της φτώχιας και άφησε την Ελλάδα κοντά σε κοινωνική κατάρρευση, είναι ανεπιθύμητη και αναποτελεσματική».

Ο ελληνικός λαός πραγματοποίησε τη δική του επανάσταση. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, θα αποτελέσει, πιθανόν, είτε τον προμηθέα μίας ευρύτερης κοινωνικής αναγέννησης στην Ευρώπη, ή, αν αποτύχει, θα αποτελέσει το τέλος μίας άνοιξης και τη συνέχιση μίας απάνθρωπης πολιτικής, η οποία θα βυθίσει τους λαούς σε μεγαλύτερη και στυγνότερη οικονομική και πολιτική υποδούλωση. Το πώς θα συμπεριφερθούν απ' εδώ και πέρα οι εταίροι θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Εάν συμπεριφερθούν εκδικητικά και επιχειρήσουν να πνίξουν την Ελλάδα, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το μαχαίρι στον λαιμό του ελληνικού λαού, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αντίδραση στους λαούς της Ευρώπης. Αν, πάλι, συμπεριφερθούν με συγκατάβαση και συμβάλουν στην ανακούφιση και στη μείωση των βαρών των πολιτών τους, τότε ανοίγει ο δρόμος για μιαν ανθρώπινη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Δεν επιθυμούσαν την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά την υποβοήθησαν με τη βάρβαρη πολιτική που εφάρμοσαν κατά του ελληνικού λαού.

Απ' εκεί και πέρα, τον Αλέξη Τσίπρα τον περιμένει τιτάνιο έργο. Έχει υποσχεθεί πολλά στον ελληνικό λαό, και καλείται τώρα να τα υλοποιήσει. Εμείς εδώ στην Κύπρο δεν μπορούμε να ευχόμαστε αποτυχία οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Θέλουμε Ελλάδα ισχυρή, το μέλλον της να καθορίζεται από τον λαό της, ικανή να ανταποκριθεί στις εθνικές υποχρεώσεις της στην Κύπρο. Συνεπώς, η ευχή μας πρέπει να είναι να επιτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της οικονομικής ανασυγκρότησης, και να επιτύχει να αντιμετωπίσει τους μεγάλους εθνικούς κινδύνους που απειλούν και την ίδια και την Κύπρο, από την επιδρομικότητα της Τουρκίας. Διότι ναι μεν η οικονομική ανασυγκρότηση θα είναι το πρώτιστο μέλημά της, αλλά η τουρκική απειλή δεν μπορεί να αποτελεί δευτερεύουσα προτεραιότητα.

Εν ολίγοις

Κεφάλαιο ο Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς προδόθηκε από τους ίδιους τους εταίρους του. Όχι μόνο δεν τον στήριξαν, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ανακουφιστικά μέτρα στον ελληνικό λαό, αλλά απαιτούσαν ακόμη σκληρότερους όρους. Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, και έτσι πρέπει να αξιοποιηθεί.


Top