Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αρίστευσε ως επιστήμονας, απέτυχε ως Υπουργός

Αρίστευσε ως επιστήμονας, απέτυχε ως Υπουργός

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Φίλιππος Πατσαλής είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας, αλλά ως Υπουργός Υγείας έχει αποτύχει. Άφησε τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας να καταρρεύσει πλήρως, και απλώς παρακολουθεί την κατάρρευση, παραπέμποντας στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Βάζει πίεση, δηλαδή, στα πολιτικά κόμματα, να ψηφίσουν ένα παραμορφωμένο, όπως το οραματίζεται η Τρόικα, Γενικό Σχέδιο Υγείας, υπό την απειλή πως αν δεν το εγκρίνουν θα φέρουν την ευθύνη για όσα ο ίδιος επέτρεψε να γίνουν.

Είναι η συνήθης τακτική των τροϊκανών υπουργών. Ενεργούν ως εντολοδόχοι της Τρόικας, αφήνουν τους τομείς και τις υπηρεσίες, των οποίων προΐστανται, να διαλυθούν και μετά φορτώνουν τις ευθύνες στα κόμματα και στη Βουλή, επειδή αρνούνται και αυτοί να γίνουν ουραγοί και εντολοδόχοι των τροϊκανών.

Δεν επιτρέπεται τα δύο νοσοκομεία πέντε αστέρων, να αφήνονται να κατρακυλίσουν στη σημερινή κατάντια τους, να μη διαθέτουν κλίνες στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, και ο Υπουργός Υγείας να μην παίρνει είδηση.

Δεν γίνεται τα κρατικά νοσηλευτήρια να οδηγούνται στο σημερινό χάος και ο Υπουργός να παρακολουθεί και να δηλώνει πως όλα θα λυθούν με την αυτονόμηση. Για ποια αυτονόμηση μιλά; Το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, προετοιμάζει. Αφήνονται όλα να καταρρεύσουν, προκειμένου να εφαρμοσθεί το κυβερνητικό σχέδιο «ξεπουλάτε τα όλα». Αυτό το σχέδιο εφαρμόζει ο κ. Πατσαλής, και όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης. Δεν γίνεται άνθρωποι να περιμένουν δύο χρόνια να περάσουν από αναλύσεις και εξετάσεις, να κινδυνεύει η ζωή τους και ο κ. Πατσαλής αμέριμνος να δηλώνει: «Όλα θα λυθούν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση».

Τι πράττει, πριν να γίνουν -αν τελικά γίνουν- όσα του υπαγορεύει να κάμει η Τρόικα; Έδωσε δικό του όραμα στο Υπουργείο; Ασκεί δική του πολιτική; Ευεργέτησε τους ασθενείς; Τους ανακούφισε από τα κακά από τα οποία εδώ και χρόνια υποφέρουν, ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας του υφιστάμενου συστήματος; Ποια σφραγίδα, επιτέλους, έβαλε ο ίδιος στον τομέα του οποίου προΐσταται; Πόσο ανακούφισε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το βάρος και την πίεση της αύξησης των ασθενών που σπεύδουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, στα νοσοκομεία; Ουδέν έπραξε. Έχει δέσει τα χέρια και περιμένει την εφαρμογή ενός παραμορφωμένου ΓΕΣΥ να δώσει λύσεις.

Ουδείς αρνείται, ότι το σύστημα υγείας νοσούσε βαρύτατα, όταν ανέλαβε να το διαχειριστεί ο κ. Πατσαλής. Αλλά δεν εκλέξαμε νέα Κυβέρνηση και δεν διορίστηκαν νέοι υπουργοί, για να κάμουν τα πράγματα χειρότερα.

Οι πολίτες εξέλεξαν κυβέρνηση με ηγέτη άνθρωπο ο οποίος έλεγε ότι γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί την κρίση. Και σήμερα, οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον μίας κατάστασης, η οποία είναι πολύ χειρότερη της προηγούμενης. Με υπουργούς άβουλους, χωρίς όραμα, να εκτελούν απλώς όσα τους εντέλλει η Τρόικα.

Η παρούσα Κυβέρνηση παρέλαβε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά αντί να τη βελτιώσει έστω κατ' ελάχιστον, τη μετέτρεψε σε χάος. Τα κρατικά νοσηλευτήρια αφέθησαν να καταρρεύσουν, οι ασθενείς εγκαταλείφθηκαν στις μακρές λίστες αναμονής, οι κλίνες εξαφανίστηκαν από τα νοσοκομεία, τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών αδυνατούν να ανταποκριθούν, οι γιατροί φεύγουν, και ο Υπουργός Υγείας αρκείται σε συσκέψεις.

Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν ενημερώσει το Υπουργείο ότι δεν υπάρχουν κλίνες στο Τμήμα και οι ασθενείς τοποθετούνται σε τροχήλατα, κινδυνεύουν ζωές, και ο Υπουργός υποκρίνεται πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Μόλις οι ιατροί και οι νοσηλευτές εξαγγείλουν απεργιακά μέτρα, τους καλεί σε σύσκεψη και σε συζήτηση προβλημάτων.

Γιατί δεν ενεργεί προληπτικά για τη λύση των προβλημάτων;

Παρεμπιπόντως, προειδοποιούμε τους κυβερνητικούς ιατρούς, οι οποίοι επείσθησαν να αναβάλουν τα απεργιακά μέτρα: Προετοιμάζονται, ως άλλοι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών, να εισέλθουν στην ανεργία. Τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν με δικούς τους πόρους. Θα καταρρεύσουν και θα ξεπουληθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Να ετοιμασθούν και οι ιατροί και οι νοσηλευτές και οι ασθενείς να βιώσουν τραγικές καταστάσεις, αν συνεχίσουν την τακτική ανοχής, την οποία ακολουθούν σήμερα. Και αυτή η δοκιμασία τους δεν θα είναι σύντομη και ανώδυνη. Θα είναι μακροχρόνια και επώδυνη.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
S300 και πλατφόρμες


Θυμάστε τις αποθεωτικές εκείνες στιγμές που ζήσαμε πριν από μερικά χρόνια, όταν κάθε βράδυ παρακολουθούσαμε, από τους δέκτες των τηλεοράσεων, τους πυραύλους S300 να κτυπούν στην καρδιά της Άγκυρας και να τα κάνουν όλα λίμπα; Αν δεν προσγειωθούμε και δεν διαχειριστούμε σωστά το θέμα του φυσικού αερίου, οι πλατφόρμες του φυσικού αερίου θα έχουν την ίδια τύχη με τους πυραύλους...


Top