Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Γυρόν-γυρόν του μπάκαρη...

Γυρόν-γυρόν του μπάκαρη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.O Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε να κάμνει όσα αναποτελεσματικά πράττει, τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που εκδηλώνεται εχθρική κίνηση των δυτικών προς την κυπριακή υπόθεση: Αποδύεται σε έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο, επικοινωνώντας με Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να ζητήσει τη συμπαράστασή τους.

Το έχει πράξει επανειλημμένα και όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος, και μετά όταν εξελέγη, ζητώντας τη συμπαράστασή τους, αναφορικά με την οικονομική κρίση.

Το αποτέλεσμα; Τον κούρεψαν. Το πράττει επανειλημμένως και ως Πρόεδρος, αναφορικά με το Κυπριακό. Την περασμένη εβδομάδα τηλεφώνησε στην Άγκελα Μέρκελ και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας συμπαράσταση, έναντι των εχθρικών ενεργειών του Γ.Γ. και της Ουάσιγκτον: Τι εισέπραξε; Και πάλιν τις στερεότυπες λεκτικές συμπαραστάσεις των Ευρωπαίων ηγετών περί κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά χωρίς καμία πρακτική καταδίκη της επιδρομής της Τουρκίας.

Όταν ο Γιούνκερ εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, βυθισμένος και αυτός στις ψευδαισθήσεις και στις αγκυλώσεις του, τον παρουσίασε περίπου ως μεσσία και ως ένθερμο φίλο της Κύπρου, ο οποίος θα βοηθούσε στην προώθηση του εθνικού θέματος. Από την ημέρα της εκλογής του κ. Γιούνκερ, δεν είδαμε καμία θεαματική κίνηση της Ε.Ε. υπέρ της Κύπρου. Αντίθετα, είδαμε και αποφάσεις και ψηφίσματα αποενοχοποιητικά της Τουρκίας και κάμποσες λεκτικές συμπαράστασης χωρίς αντίκρισμα.

Η ευρωλαγνεία στους κυβερνητικούς κύκλους, παρά τα τόσα συνεχή και εξουθενωτικά πλήγματα, τα οποία η Κύπρος δέχεται από την Ευρώπη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πρόβλημα, λαμβάνει τη μορφή επικίνδυνης παθογένειας. Ούτε η υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, το 2004, ούτε οι εκδικητικές αποφάσεις των Γιούρογκρουπ, οι οποίες κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία, ούτε η προκλητικά αδιάφορη στάση της Ε.Ε. έναντι της τουρκικής επιδρομής στην ΑΟΖ, ούτε πολλές άλλες αντικυπριακές ενέργειες της Ευρώπης, δεν βάζουν μυαλό στην Κυβέρνηση και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ούτε πρόκειται ποτέ να έλθουν και να ομολογήσουν ότι η δουλική και μονομερής προσκόλλησή τους στην Ευρώπη, μόνο οικονομικά δεινά επέφερε στον λαό και μόνο επιταγές χωρίς αντίκρισμα ελάβαμε στο Κυπριακό.

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο φιλοκυπριακές προσεγγίσεις, οφείλει να της μιλήσει, όπως μίλησε στον Μπαν Κι Μουν και στους Αμερικανούς. Να σταματήσει να παίζει το παιγνίδι «γυρόν-γυρόν του μπάκαρη», με τηλεφωνήματα ικεσιών και ζητιανεύοντας έναν καλό λόγο από τη Μέρκελ. Να σταματήσει να ενεργεί ως εντολοδόχος της Τρόικας στο θέμα της οικονομίας και ως «βράχος»κατά της Ρωσίας στο θέμα των κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις, πέραν του ότι διαφοροποιούν τη στάση της Μόσχας στο Κυπριακό, τρώνε και από τη σάρκα τής κυπριακής οικονομίας. Ήδη οι επιπτώσεις και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα είναι εμφανέστατες.

Ξεκάθαρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στη Μέρκελ και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες πως η πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου δεν ικανοποιεί. Δεν είναι στάση φιλική και αλληλέγγυα προς ένα κράτος-μέλος, αλλά στάση φιλική προς την επιδρομική πολιτική ενός κράτους υπό ένταξη. Και να τους προειδοποιήσει πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για όσα πράττει στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα τερματίσει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επειδή παραβλάπτουν και ζημιώνουν εθνικά της συμφέροντα.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε οργισμένες δηλώσεις. Πρέπει να προεκτείνεται και σε μέτρα πολιτικής. Είμαστε ιστορικά μέρος της Ευρώπης, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε υποχρεώσεις, αλλά εκεί όπου οι υποχρεώσεις ζημιώνουν τα εθνικά συμφέροντα, τις παραμερίζουμε. Είναι μύθος ότι η Ε.Ε. εκφράζει τις κοινές πολιτικές και προωθεί τα κοινά συμφέροντα των μελών της. Το κάθε μέλος προασπίζει τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Μόνο η Κύπρος αποτελεί δουλικό μέλος της Ε.Ε., το οποίο θυσιάζει εθνικά συμφέροντα στον βωμό των κοινοτικών. Υπάρχει και στην Ε.Ε. η συνέχεια μίας μοιρολατρικής, αναξιοπρεπούς και μίζερης πολιτικής, όπως αυτή εφαρμόζεται και στο Κυπριακό...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Τι γυρεύει ο Πρόεδρος στη γιορτή της ΕΑΚ;

Τι γυρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη «γιορτή του αθλητισμού» που οργανώνει η οργάνωση των αθλητικών συντακτών, όταν ο χώρος του αθλητισμού, με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, αποτελεί χώρο βρομιάς, σκανδάλων και κατακρεούργησης του αθλητικού ιδεώδους; Πέραν τούτου, η ηγεσία της ΕΑΚ δεν άρθρωσε λόγο κατά της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο και τηρεί ένοχη σιωπή. Συνεπώς, ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να κάμει δεύτερες σκέψεις και να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση, απαιτώντας να υπάρξει προηγουμένως άμεση εξιχνίαση των σκανδάλων και κάθαρση.


Top