Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Έρχεται η σειρά των εργαζομένων στους ημικρατικούς

Έρχεται η σειρά των εργαζομένων στους ημικρατικούς

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Έπιασε τόπο» το χθεσινό άρθρο μας που αναφέρετο στην κομματικοποίηση των συντεχνιών και στην απουσία κάθε προληπτικής κινητοποίησης, ώστε να εξαναγκασθεί η Κυβέρνηση να ακυρώσει το προσχεδιασμένο πλάνο της να προχωρήσει σε κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα.

Πολλά ήταν τα θετικά τηλεφωνήματα που πήραμε, ακόμη και από συντεχνιακούς, για τις διαπιστώσεις μας. Αλλά πέραν τούτου, είδαμε με ικανοποίηση ανακοίνωση των συντεχνιών της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΥΒΑΗΚ και ΣΕΠΑΗΚ, στην οποία καλούνται οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού να βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα, όπως συνέβη και με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται και το αξιοσημείωτο: «Οι Κυπριακές Αερογραμμές λειτουργούσαν κάτω από το ιδιωτικό δίκαιο -που κάποιοι θεωρούν ως πανάκεια- και συνεπώς δεν ήταν υπό τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή και της Βουλής, γι' αυτό είναι καλό να προβληματιστεί ο κυπριακός λαός, όταν ακούει για ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφελείας».

Αν τελικά δημιουργηθεί νέος ιδιωτικός -και όχι κρατικός- αερομεταφορέας, ούτε έλεγχος θα υπάρχει από τον Γενικό Ελεγκτή, ούτε καν από τη Βουλή. Πέραν τούτου, όμως, μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή οι Υπουργοί του, να εγγυηθούν ότι θα μπορέσουν να επιβάλουν στον ιδιώτη επαναπρόσληψη υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών; Ο ιδιώτης δεν έχει καμία υποχρέωση να επαναπροσλάβει υπαλλήλους που θα του υποδείξει η Κυβέρνηση. Συνεπώς, η δέσμευση του Προέδρου αιωρείται.

Από κει και πέρα, οι εργαζόμενοι στους τρεις κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς έχουν υποχρέωση, να κινητοποιηθούν έγκαιρα και να σταματήσουν το προσχεδιασμένο νέο έγκλημα ξεπουλήματος σε ξένα συμφέροντα. Έχουν τριπλή υποχρέωση: Πρώτο, έναντι των οικογενειών τους, δεύτερο, έναντι της οικονομίας και τρίτο, έναντι της εθνικής ασφάλειας.

Και επειδή η ΣΕΚ κόπτεται για την εθνικοφροσύνη της και την εθνική ασφάλεια, θα ερωτήσουμε την ηγεσία της, αν έχει διαβάσει την έκθεση του ΕΤΕΚ για τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια από το ενδεχόμενο οι ημικρατικοί οργανισμοί να πέσουν σε ξένα χέρια, και πιθανότατα σε χέρια τουρκικών συμφερόντων. ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχή Λιμένων εξυπηρετούν βασικούς τομείς της Εθνικής Φρουράς, και σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθούν, όλο το φάσμα της ασφάλειας του τόπου θα καταρρεύσει.

Και μόνο η ανάγνωση της έκθεσης του ΕΤΕΚ έπρεπε να κινητοποιήσει την ηγεσία της ΣΕΚ, σε παγκύπριες δυναμικές εκδηλώσεις τερματισμού κάθε απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ξεπούλημα. Καμία κίνηση, όμως, δεν υπήρξε. Τελικό αποτέλεσμα: Σύντομα θα τρέχουν ο Μωυσέως και ο Τρυφωνίδης στο Προεδρικό, να εκλιπαρούν διαβεβαιώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως οι άνεργοι, πλέον, εργαζόμενοι στους ημικρατικούς, προσληφθούν από τους Καταρανούς ή Σαουδάραβες αγοραστές.

Αν οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς δεν κινητοποιηθούν τώρα -ήδη έχουν καθυστερήσει πολύ- σύντομα θα βρεθούν στη θέση των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές. Έχουν στα χέρια τους γραπτές και προφορικές δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Και δεν τις αξιοποιούν. Κάθονται και περιμένουν να καταστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους θύματα ενός δεύτερου εγκλήματος. Να μην έχουν καμία αμφιβολία, ότι θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων, ενόσω γίνονται θύματα του κομματικού πατριωτισμού τους, ή του κομματικού πατριωτισμού των ηγεσιών τους.

Στην αντίπερα όχθη, μπράβο στις συντεχνίες ΣΥΑΛΚ-ΠΟΑΣ (πρόκειται για ανεξάρτητες συντεχνίες που δεν αποτελούν κομματικά παραρτήματα) και οι οποίες πήραν το μήνυμα από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και αποφάσισαν να κλείσουν τα λιμάνια, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων. «Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων δεν θα δεχτούν να θυματοποιηθούν μέσω της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων. Δεν επιθυμούν να δουν την Αρχή Λιμένων να έχει την ίδια τύχη με τις Κυπριακές Αερογραμμές...», αναφέρουν.

Τα μηνύματα είναι σαφέστατα: Εάν δεν υπάρξει έγκαιρη και δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών, και οι ημικρατικοί θα ξεπουληθούν και σπίτια θα πέσουν στα χέρια αρπακτικών ορνέων και κυπριακή γη θα ξεπουληθεί. Και πέραν της κοινωνικής κατάρρευσης, θα δημιουργηθεί ένα κράτος στον βορρά, αμιγώς τουρκικό, και ένα άλλο κράτος στον νότο, ξεπουλημένο στους ξένους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Η «μεταρρύθμιση»

Τι γίνεται εκείνη η «μεταρρύθμιση» στην προεδρία; Συνετελέσθη και αποχώρησαν οι υπεύθυνοι τόσων μοιραίων γκαφών; Ενδιαφέρει να ακούσουμε...


Top