Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Είναι και νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού

Είναι και νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η απαξίωση της τριμερούς και το νέο κριτήριο της ψήφου του πολίτη

Όπως και να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Πάφο, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως μεγάλη νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι τοπικές εκλογές έχουν πάντα το δικό τους τοπικό στίγμα και δεν συγχέονται κατ' ανάγκη με το κομματικό σκηνικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να αφαιρέσει, από το κυβερνών κόμμα, τα εύσημα της πλήρους σχεδόν επιτυχίας. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος ήταν δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, κομματικό στέλεχος και, συνεπώς, ο μανδύας του «ανεξάρτητου υποψηφίου» δεν τον κάλυψε, όταν ο δημότης απεφάσιζε και έριχνε την ψήφο του στην κάλπη. Οι Παφίτες γνώριζαν πολύ καλά πού ίσταται κομματικά ο Φαίδωνος, και συνεπώς ψήφιζαν εκτός του υποψηφίου και το κόμμα που τον στήριζε.

Θα λεχθεί, βεβαίως, ότι το μεγάλο μήνυμα, που εστάλη από τις κάλπες, είναι η μεγάλη αποχή και η απαξίωση των κομμάτων. Σωστά. Αλλά η απαξίωση έχει αποδέκτες και δεν μπορεί να ερμηνεύεται καθολικά. Η απαξίωση άγγιξε το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Τα δύο πρώτα ήταν εκείνα που εξέλεξαν τον Σάββα Βέργα, η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα που στήριξε τον Φειδία Σαρίκα. Δεν μπορεί αυτή η πτυχή να μην επηρέασε την απόφαση των ψηφοφόρων. Δεν απαξίωσε, όμως, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Διότι εκρίθη αφενός ότι ο Φαίδωνος επρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των σκανδάλων, έδωσε μάχη και δείγματα εντιμότητας και θάρρους και ο ΔΗΣΥ έλαβε και αυτός το μερίδιό του, ως η πολιτική παράταξη, η οποία πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Η νίκη, συνεπώς, δεν ανήκει μόνο στον Φαίδωνος. Είναι και νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Άριστος Βασιλειάδης πλήρωσε το τίμημα της απαξίωσης των τριών κομμάτων, τα οποία εστήριξαν την υποψηφιότητά του. Τρία κόμματα, τα οποία συνασπίστηκαν για να εκλέξουν δήμαρχο, έλαβαν μόνο το 27,50% των ψήφων. Πρόκειται για συντριβή. Οι ψηφοφόροι τους είτε απείχαν των εκλογών, είτε ψήφισαν Φαίδωνος, είτε άλλο υποψήφιο. Και στις δύο περιπτώσεις δέχθηκαν ηχηρό ράπισμα. Και μπορεί το κομματικό ποσοστό του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Πάφο, να μην φθάνει στο 50% σχεδόν, αλλά να μην θεωρηθεί έκπληξη, εάν στις βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος αυξηθεί σημαντικά.
Από κει και πέρα, σημαντική πρέπει να θεωρείται και η επιτυχία της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία, διά του Δώρου Παφίτη, έλαβε ποσοστό 11,69%.

Αυτό το οποίο πρέπει να απασχολήσει τα πολιτικά κόμματα, είναι το νέο κριτήριο με το οποίο αποφασίζει πλέον ο πολίτης. Πέραν της αποχής και της απαξίωσης, όσοι ψηφίζουν έχουν ως κύριο κριτήριο την κομματική ταυτότητα όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά και το ποια πλευρά δίνει δείγματα αποφασιστικότητας πάταξης των σκανδάλων. Και σε αυτό το καίριο στοιχείο, αυτό που εισπράττει ο πολίτης είναι ότι τα μεν κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εκείνα που άλειψαν, περισσότερο από τους άλλους, μέλι στο ψωμί τους (ΣΑΠΑ, Δρομολαξιά) και λιγότερο ο ΔΗΣΥ και εκείνοι που συμβάλλουν στην τιμωρία όσων ενέχονται στα σκάνδαλα, είναι η Κυβέρνηση. Και η Κυβέρνηση είναι ο ΔΗΣΥ.

Αποτελεί αφέλεια, να πιστεύει κανείς ότι η Κυβέρνηση είναι άσπιλη και πως δεν ενέχεται σε σκάνδαλα. Γνωρίζει, όμως, να τα συγκαλύπτει, να μην τα διερευνά, ή να τα δικαιολογεί πειστικά, ώστε όσα γίνονται να μην φθάνουν στα αφτιά του κόσμου και να μην επηρεάζουν την κρίση του. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και επειδή κυβέρνησαν τα τελευταία δέκα χρόνια, και επειδή είναι νωπά ακόμη στη μνήμη του πολίτη τα λάθη και άλλα πολλά που βαρύνουν την κυβέρνηση Χριστόφια, είναι πλήρως εκτεθειμένα και χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη, ή πειστική δικαιολογία για όσα διέπραξαν.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Χρυσές δουλειές η Τύμπου

Χρήσιμο θα ήταν να αρχίσει η Κυβέρνηση, μετά τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών, να μετρά και την αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων, που θα ταξιδεύουν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και διά των «Τουρκοκυπριακών» ή των Τουρκικών Αερογραμμών...
 


Top