Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Πρόεδρος να συγκεκριμενοποιήσει τι ζητά

Ο Πρόεδρος να συγκεκριμενοποιήσει τι ζητά

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Μετά τις γιορτές αρχίζει ο διάλογος, τον οποίον υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τις πολιτικές δυνάμεις, για να διακριβωθεί εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.
Η πρόθεση είναι σωστή. Η πραγματοποίησή της, δύσκολη.

Τα πρώτα δείγματα και από τις δύο πλευρές είναι αποθαρρυντικά. Τα μεν κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν εκ προοιμίου τη συμμετοχή τους σε αυτής της μορφής κυβέρνηση. Ο δε Πρόεδρος, στις πρώτες δηλώσεις του, δεν έστειλε μηνύματα απαγκίστρωσης από την πολιτική που ακολουθεί. Τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Αντίθετα, έστειλε μηνύματα συνέχισής της.

Για να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, προαπαιτούνται συμβιβασμοί και εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Απαιτείται νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης και στο εθνικό θέμα, και στην οικονομία. Ενδεχόμενο, το οποίο μάλλον πρέπει να αποκλειστεί. Ούτε ο Πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διακυβέρνησης, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι έτοιμες να γίνουν συμμέτοχες σε πολιτικές, οι οποίες αποδείχθηκαν χρεοκοπημένες.

Θα πρέπει ο Πρόεδρος να συγκεκριμενοποιήσει και τι εννοεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει αυτή η κυβέρνηση. Ποιο θα είναι το οικονομικό της στίγμα και πώς θα κινηθεί στο εθνικό θέμα, κάτω από τα αγεφύρωτα αδιέξοδα που έχουν προκύψει μετά την τουρκική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και στα δύο αυτά καίρια θέματα, τα πολύ δύσκολα έρχονται. Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις και αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, το 2015 δεν θα αποτελέσει τον χρόνο εξόδου από την οικονομική κρίση. Δεν θα ανακουφισθούν οι πολίτες και δεν θα αναπνεύσει η κοινωνία. Πέραν τούτου, έρχονται προβλήματα, τα οποία θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Έρχονται εκποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ΓΕΣΥ και πολλά άλλα. Οι διαφορές θα καταστούν βαθύτερες και εντονότερες.

Η Κυβέρνηση χρειάζεται τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για να προχωρήσει. Με τις ώς τώρα ακολουθούμενες πολιτικές και τις γνωστές θέσεις, δεν διακρίνεται καμία προοπτική συνεννόησης και, πολύ περισσότερο, σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Εκτός και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευελπιστεί ότι θα αντλήσει συμμάχους από την ομάδα Καρογιάν. Ήδη έχει αντλήσει τρεις(Κενεβέζος, Φωτίου, Δημητριάδης), αλλά δεν αποδείχθηκαν αρκετοί...

Στο εθνικό θέμα, φαίνεται να είναι πιο θετικά τα πράγματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει, επί του παρόντος, σύγκλιση στο θέμα της αποχώρησης από τις συνομιλίες. Αλλά τι γίνεται απ' εδώ και πέρα; Αν ο Πρόεδρος επιμείνει στη θέση ότι δεν επανέρχεται στις συνομιλίες, ακόμη και αν το «Μπαρμπαρός» αποχωρήσει, έχει καλώς. Αλλά εάν αποδεσμευθεί ή ενδώσει στις πιέσεις των ξένων για επιστροφή, απλώς και μόνο επειδή η Τουρκία θα αποχωρήσει προσωρινά, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Όχι μόνο στις σχέσεις με την αντιπολίτευση, αλλά και στο μέλλον του εθνικού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμος και με συγκεκριμένες εισηγήσεις στον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις. Ποια θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα εργασθεί η νέα κυβέρνηση, ποια πολιτική θα ακολουθήσει και ποιο πρόγραμμα θα θέσει σε εφαρμογή. Αόριστες και γενικόλογες προτάσεις δεν είναι αποδεκτές. Πρέπει να έχει «δουλέψει» μέσα στο μυαλό του τι θα προτείνει. Και τι μπορεί ο ίδιος να αλλάξει μέσα από τις πολιτικές που ακολούθησε και στην ουσία οδήγησαν σε απομόνωση την Κυβέρνηση από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις...


Top