Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Καθυστέρησαν

Καθυστέρησαν

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όφειλαν να δράσουν αμέσως μετά τη συνέντευξη Παναγή, και όχι να αναμένουν να εξαφανισθούν τα στοιχεία για να κινηθούν

Απαράδεκτη, ακατανόητη και παράδοξη μπορεί να χαρακτηρισθεί η βραδύτητα με την οποία ενεργούν Γενική Εισαγγελία και Αστυνομία στο θέμα των καταγγελιών του Μάριου Παναγή για το τεράστιο σκάνδαλο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Και αν καταφέρουν να χάσουν αυτήν την υπόθεση, τότε να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και τις ευθύνες αλλά και τους συνειρμούς περί κουκουλώματος, που θα σχηματίσει ο κάθε πολίτης.

Η Αστυνομία έπρεπε να είχε ήδη μπει στα γραφεία της ΚΟΠ, δέκα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Μάριου Παναγή. Παρήλθαν, όμως, πέντε ημέρες, χωρίς οι ανακριτές να ζητήσουν ένταλμα έρευνας και να αρχίσουν να αναζητούν στοιχεία σε γραφεία όσων, κατ' ισχυρισμόν του διαιτητή, εμπλέκονται στην υπόθεση. Και τόσο η Αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία γνωρίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχει στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης, η άμεση παρέμβαση των διωκτικών Αρχών. Όσο καθυστερούν να επέμβουν, τόσο μεγαλύτερη ευκαιρία και περισσότερος χρόνος προσφέρεται σε εμπλεκομένους να εξαφανίσουν στοιχεία.

Η ίδια καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στο οικονομικό έγκλημα. Αντί μόλις βγήκε στην επιφάνεια το έγκλημα, η Αστυνομία να εισέλθει σε τράπεζες και να κατάσχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα στοιχεία, τίποτε δεν έπραξε. Ένα τεράστιο έγκλημα έμεινε αδιερεύνητο για οκτώ ολόκληρα χρόνια και ξεκίνησε να διερευνάται μόλις πριν από ένα χρόνο. Τώρα, όσα προλάβουν...

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα για τις διωκτικές Αρχές. Επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος και συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμό χελώνας, ενώ απαιτείται ταχύτητα ενεργειών και άμεση δράση. Τολμούμε να προβλέψουμε ότι αν αποφασίσουν να μπουν σε κάποιους χώρους για να συγκεντρώσουν στοιχεία, δεν θα βρουν ούτε σκληρούς δίσκους, ούτε οτιδήποτε το επιλήψιμο. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Όπως αδικαιολόγητα καθυστέρησαν και με τη διερεύνηση των κόκκινων και κίτρινων φακέλων για στημένους αγώνες που έρχονταν από την ΟΥΕΦΑ.

Αυτό το τεράστιο σκάνδαλο του ποδοσφαίρου, έπρεπε να είχε διερευνηθεί πριν από χρόνια. Υπήρξαν άπειρες καταγγελίες από εμπλεκομένους στον χώρο και από άλλους παράγοντες για το τι συνέβαινε. Πολλά διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια των φιλάθλων. Ούτε όμως η Εισαγγελία, ούτε η Αστυνομία, ούτε οι κυβερνήσεις ευαισθητοποιούνταν να παρέμβουν και αυτεπάγγελτα να διερευνήσουν τα συμβαίνοντα. Αν οι κατ' εξοχήν διωκτικές Αρχές δεν τολμούν, ή αδρανούν ενώπιον τόσο αυτονόητων σκανδάλων, τότε πώς είναι δυνατόν να αναμένει ο πολίτης να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγείου; Άκουσαν και στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν υπάρχει μπάρμπας στην Κορώνη για κανέναν, όπου και αν ανήκει».

Η ίδια ατολμία και η ίδια αδράνεια παρατηρείται και στην περίπτωση των καταγγελιών Παναγή. Σε αυτό το σκάνδαλο, φαίνεται να εμπλέκονται και άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο. Το κύκλωμα φαίνεται να είναι μεγάλο. Και αντί αμέσως να παρέμβουν η Γενική Εισαγγελία και οι ανακριτές και να συγκεντρώσουν στοιχεία, αδρανούν. Γιατί; Και αν αύριο, λόγω της αδράνειας και της ατολμίας των διωκτικών Αρχών, αυτό το σκάνδαλο μπει στο ράφι «της έλλειψης επαρκών στοιχείων», θα έχει άδικο ο πολίτης να υποθέσει ότι κουκουλώθηκε;

Είπαμε ευθύς εξαρχής στους ανακριτές και στους εισαγγελείς, ότι είτε θα γράψουν ιστορία ως πρώτοι που συνέβαλαν στην κάθαρση ενός διεφθαρμένου χώρου είτε θα μείνουν εκτεθειμένοι. Ισχύει και σήμερα. Και φαίνεται ότι κινδυνεύουν να χάσουν το παιγνίδι, από πολύ ενωρίς. Όσο καθυστερούν να δράσουν, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στην αποτυχία.

Έχουν στοιχεία μπροστά τους και για πρόσωπα και για καταστάσεις. Είτε ισχυρά είτε αδύνατα είναι αυτά τα στοιχεία, έχουν χρέος να παρέμβουν αμέσως και να εξασφαλίσουν περισσότερα και ισχυρότερα. Η μέχρι τώρα καθυστέρηση δεν δικαιολογείται και συμβάλλει στο να χαθούν στοιχεία. Καθυστέρησαν πέντε ημέρες. Ακόμη μία και θα δουν την υπόθεση να χάνεται...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Γλάστρα ο ΚΟΑ;

Ο ΚΟΑ τι ρόλο παίζει ως ανώτατη αθλητική Αρχή; Ελέγχει ή δεν ελέγχει την ΚΟΠ; Αν την ελέγχει, γιατί δεν ζητά από τους αξιωματούχους της να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους; Και αν δεν την ελέγχει από πάσης πλευράς, προς τι η ύπαρξή του; Τελικά ο ΚΟΑ αποδεικνύεται μία γλάστρα, η οποία στοιχίζει στο Δημόσιο. Αν δεν αναδιαρθρωθεί και εξοπλιστεί νομοθετικά, καλύτερα να διαλυθεί. Δεν έχει σκοπό ύπαρξης, πέρα από του να βολεύουν τα κόμματα τούς δικούς τους.


Top