Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Να διακοπεί αμέσως το πρωτάθλημα

Να διακοπεί αμέσως το πρωτάθλημα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι ανακριτές έπρεπε να είχαν μπει από χθες σε κάποια γραφεία και να συλλέγουν στοιχεία

Το κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα πιο διεφθαρμένα κομμάτια της κυπριακής κοινωνίας. Ολόκληρα κυκλώματα το λυμαίνονταν εδώ και χρόνια. Η διαφθορά δεν άρχισε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε από πολύ παλαιότερα. Απλώς τα τελευταία χρόνια κορυφώθηκε, με την καθιέρωση του επαγγελματισμού, τον ανταγωνισμό, τις κατευθυνόμενες διαιτησίες, τη μεγαλύτερη ανάμειξη του κομματικού συστήματος, το οποίο αντλούσε από τη δεξαμενή των φίλων του ποδοσφαίρου, ψηφοφόρους. Έγιναν καταγγελίες για ανάμειξη του υποκόσμου, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για διάτρητα πρωταθλήματα, για πουλημένους διαιτητές, για ανάμειξη παραγόντων της ομοσπονδίας, αλλά και διοικήσεων σωματείων. Φάκελοι στημένων αγώνων έχουν κατακλύσει την ΚΟΠ και την Αστυνομία, αλλά ουδείς διερεύνησε. Πρωταθλητές αναδεικνύοντο και σωματεία υποβιβάζοντο, κατόπιν άνωθεν εντολών.

Πολλές φορές έγιναν καταγγελίες κατά επωνύμων. Η τότε Γενική Εισαγγελία, υπό τον Πέτρο Κληρίδη, δίστασε, ή αγνόησε το μέγεθος της διαφθοράς. Ενώ όφειλε, δεν προχώρησε σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση.
Σήμερα, έρχεται ένας διαιτητής που έζησε όλο το παρασκήνιο, και προβαίνει σε συγκεκριμένες βαρύτατατες καταγγελίες. Mπράβο στον Μάριο Παναγή, ο οποίος αψηφώντας κάθε εκδικητική ενέργεια εις βάρος του, τόλμησε να μιλήσει. Όποιος μιλά σήμερα και αποκαλύπτει σκάνδαλα, του αξίζουν εύσημα. Διότι ο στάβλος του Αυγείου, σε όποιον τομέα και σε όποιο επίπεδο και αν εντοπίζεται, για να καθαρίσει, επιβάλλεται πρωτίστως, να αναδειχθούν άνθρωποι που τολμούν και μιλούν.

Την ίδια στιγμή αξιοκατάκριτοι είναι όσοι συνάδελφοί του βίωσαν τη σαθρότητα του ποδοσφαιρικού συστήματος και είτε ενέδωσαν, είτε προτίμησαν να σιωπήσουν. Με ποιο ανάστημα θα κατεβούν αύριο να διαιτητεύσουν αγώνες, όταν όλοι τους βρίσκονται στο μάτι του φίλαθλου κόσμου; Και τι ρόλο παίζει αυτός ο Σύνδεσμος Διαιτητών, όταν αντί να αναζητήσει -αν δεν γνωρίζει- την αλήθεια, υποδύεται την ΟΧΕΝ, εκφράζοντας λύπη -άκουσον άκουσον- επειδή ο Μάριος Παναγή διατάραξε την ηρεμία των οικογενειών των διαιτητών, μέρες Χριστουγένννων!

Χαιρετίζουμε την ταχύτητα με την οποία ενήργησαν οι αστυνομικές Αρχές και η Γενική Εισαγγελία. Οι ανακριτές της Αστυνομίας και οι Εισαγγελείς που θα αναλάβουν την υπόθεση θα γράψουν ιστορία, εφόσον ενεργήσουν με αντικειμενικότητα και γίνουν οι πρώτοι που θα βοηθήσουν στο καθάρισμα του ποδοσφαιρικού στάβλου. Αλλά την ίδια στιγμή και επειδή στην υπόθεση δυνατόν να εμπλακούν δυνατά ονόματα, με επιρροή, θα βρεθούν πλήρως εκτεθειμένοι, εάν αποδεχθούν παρεμβάσεις με στόχο να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Οφείλουν οι ανακριτές να ενεργήσουν, αμέσως. Από χθες. Ο έγκριτος νομικός και πρώην Πρόεδρος της ΚΟΠ, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε προς τη Γενική Εισαγγελία:
*Ο Γενικός Εισαγγελέας να προχωρήσει σε διορισμό Ποινικού Ανακριτή για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση των καταγγελιών.

*Να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία, όπως θέσει αμέσως υπό την κατοχή της όλα τα σχετικά έγγραφα και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία που ευρίσκονται στα γραφεία της ΚΟΠ, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη απώλεια ή καταστροφή τους.

*Να ελέγξει αμέσως την κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων τόσο σε σχέση με την ΚΟΠ, αλλά και διαιτητές, σωματεία, και άλλους. Το ίδιο να γίνει και με τα τηλεφωνικά τους δεδομένα.

*Να απαγορεύσει στην ΚΟΠ, να διεξάγει δικό της έλεγχο και έρευνα, όπως έχει ανακοινώσει. Αυτό ενδεχομένως να καταλήξει σε απώλεια ή επηρεασμό στοιχείων.
Δεν μπορεί, κατ' εμάς, να επαναληφθεί το θλιβερό προηγούμενο του τραπεζικού εγκλήματος, όταν καθυστέρησαν οκτώ ολόκληρα χρόνια Γενική Εισαγγελία και Αστυνομία να παρέμβουν, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Από κει και πέρα, το πρωτάθλημα πρέπει να διακοπεί. Δεν μπορεί να διεξάγεται κάτω από το βάρος καταγγελιών ότι πρόκειται για στημένη διαδικασία και σημαδεμένη τράπουλα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΚΟΠ, η ηγεσία του Συνδέσμου Διαιτητών και όσοι αποτελούν την Επιτροπή Διαιτησίας, πρέπει να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους. Δεν μπορούν να ηγούνται του κυπριακού ποδοσφαίρου, εν μέσω τόσων καταγγελλόμενων σκανδάλων. Έχουν προ πολλού εκπέσει της αξιοπιστίας, καθώς ακόμη και να μην υπήρχαν οι καταγγελίες Παναγή, όσα παρακολουθούμε στα γήπεδα είναι αρκούντως αποκαλυπτικά για το τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και πίσω στα παρασκήνια...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Λίλλης-Πάπουτσος

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες του Μάριου Παναγή. Εκεί δεν αντελήφθησαν ακόμη τη θέση τους. Η ΚΟΠ είναι καταγγελλόμενη και ο καταγγελλόμενος δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ερευνητή και δικαστή των καταγγελιών που του καταλογίζονται. Πέραν αυτού, μπορεί η ΚΟΠ να μας πει γιατί δεν διεξήγαγε έρευνα για όσα καταγράφονται στη μαγνητοταινία του Νίκου Λίλλη; Γιατί δεν διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Γιώργου Πάπουτσου, περί μεγαλοπαράγοντα της ΚΟΠ που ελέγχει τη διαιτησία;


Top