Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Χάρης και ο Χαρίλαος

Ο Χάρης και ο Χαρίλαος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σταυράκης: Εξήλθαμε της κρίσης Γεωργιάδης: Βρισκόμαστε στο σημείο εξόδου από την κρίση

«Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο εξόδου από την κρίση», δήλωσε, σίγουρος για το μέλλον, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Περίπου τα ίδια μας έλεγε και ο Χαρίλαος Σταυράκης, επί των μεγάλων ημερών της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια: «Εξήλθαμε από την κρίση, προσπεράσαμε την κρίση».

Δεν έχουν και μεγάλη διαφορά οι δύο Υπουργοί. Ο ένας σπαταλούσε προσφέροντας επιδόματα στους εκατομμυριούχους και ο άλλος σπαταλά τα δανεικά, μοιράζοντάς τα στις τράπεζες. Οι κυβερνώντες πάντα θριαμβολογούν. Αν δεν θριαμβολογήσουν, θα πέσει η πολιτική τους και θα τους πλακώσει.

Η μία θεομηνία παρήλθε, αλλά η οικονομία και η κοινωνία πληρώνουν ακόμη το κόστος των πολιτικών της. Η σημερινή θεομηνία συνεχίζεται και το κόστος θα το πληρώνει η οικονομία, αλλά κυρίως η κοινωνία και οι νέοι άνθρωποι, για πολλά πολλά χρόνια.

Να μην έχει καμία ψευδαίσθηση ο Χάρης Γεωργιάδης. Εκεί που εισήλθε, δεν υπάρχει διαφυγή και έξοδος. Η Κύπρος θα πληρώνει για πολλά χρόνια τη μνημονιακή πολιτική του και όχι μόνο. Ακόμη και να βγει θεωρητικά από το Μνημόνιο, η κοινωνία και ο λαός της θα καταλήξουν πεινασμένοι, χρεοκοπημένοι, άστεγοι και ακόμη πιο εξαρτημένοι από δανεισμούς και χρέη. Δεν θα βρει νέους, ούτε αυτός ο λαός θα ξαναζήσει ευμάρεια και οικονομική άνεση.

«Δεν θα προκύπτει ανάγκη για νέους φόρους και νέες περικοπές», είπε. Αλλά η θεραπεία σοκ στην οποία επέβαλε τους πολίτες, τους εξουθένωσε στις φορολογίες, σε σημείο που να μην υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο να φορολογήσει. Έσπασε κάθε ρεκόρ ο Υπουργός Οικονομικών. Τέσσερεις επαχθείς φορολογίες μέσα σε ένα δίμηνο. Και από κει και πέρα. Φορολογίες για να πας στον γιατρό, χαράτσι για να μπουν οι μαθητές στο λεωφορείο να πάνε στο σχολείο, ΦΠΑ να ψωνίσει, πανάκριβη «δωρεάν» παιδεία, έμεινε μόνο ο αέρας να φορολογηθεί. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος, ή υπουργός, για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αρκεί να κάθεται και τα ταμεία θα γεμίζουν από μόνα τους από τις φορολογίες που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Η ανεργία καταγράφει πτώση, μας είπε. Μα μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον διαψεύδουν. Σημειώθηκε αύξηση.
Η αγορά είναι νεκρή. Οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν, οι μεγάλες ασφυκτιούν στην έλλειψη ρευστού. Οι εργαζόμενοι παραμένουν κουρεμένοι, τα κοινωνικά συσσίτια λειτουργούν με περισσότερους τροφίμους, ανάπτυξη μηδέν.

Είδε κανένας οποιαδήποτε επένδυση; Τα συνεργεία εθελοντισμού συνεχίζουν να εργάζονται ακατάπαυστα και οι πεινασμένοι μαθητές εξακολουθούν να σιτίζονται σε μαθητικά συσσίτια. Τις Κυπριακές Αερογραμμές τις κατάντησαν πτώμα και ζητούν αγοραστές πτώματος. Δεν έμεινε γη κυπριακή που δεν προτίθενται να ξεπουλήσουν. Και ο κ. Χάσικος οδύρεται ότι «πωλείται πατρίς». Βεβαίως πωλείται πατρίς. Από κάποιους στους Τούρκους και από την Κυβέρνηση στους ξένους. Ξεπουλείται και η άμυνα. Δώρο στα ξένα συμφέροντα οι πυλώνες εθνικής ασφάλειας.

Αλλά τα κορόιδα πρέπει να γνωρίζουν ότι «εξερχόμαστε της κρίσης». Μπήκε ποτέ σε σπίτι ανέργου, ή πεινασμένου, ο Χάρης Γεωργιάδης, και να τους πει ότι «εξερχόμαστε της κρίσης»; Δεν μπήκε, ούτε τολμά να μπει. Προτιμά τα σίγουρα σαλόνια και τα μέγαρα των τραπεζών. Εκεί σίγουρα, έχουν εξέλθει προ πολλού από την κρίση. Αλλά εισήλθαν ποτέ;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Γιούνκερ και ΔΗΣΥ

Πού βρίσκεται ο μεγάλος φίλος μας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ο ΔΗΣΥ ανήγαγε σε μέγα προστάτη της Κύπρου και διατυμπάνιζε ότι η εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν θα αποτελούσε καταλύτη στη διαμόρφωση φιλοκυπριακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι μόνο δεν μεταβλήθηκε η ποντιοπιλατική πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου, αλλά με αφορμή την τουρκική επιδρομή κατά της Κύπρου, κατέστη ακόμη φιλοτουρκικότερη. Ούτε μία κύρωση κατά της Τουρκίας. Μόνο υπονομευτικές ενέργειες υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών. Ακόμη ένας «Μεσσίας» αποδείχθηκε κίβδηλος.


Top