Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η φυλάκιση χωρίς δήμευση περιουσίας δεν είναι αρκετή

Η φυλάκιση χωρίς δήμευση περιουσίας δεν είναι αρκετή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά να μην καταλήξουμε σε πολιτικό κανιβαλισμό

Δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας, αν επαναλάβουμε το τετριμμένο: Ότι αυτή η χώρα είναι ένας απέραντος στάβλος Αυγείου, που για να καθαρίσει χρειάζονται όχι ένας, αλλά εκατόν ένας Ηρακλείς. Συνεπώς, ό,τι και να πράξει ο Γενικός Ελεγκτής, όσα σκάνδαλα και αν αποκαλύψει, όσους και να πάρει στο εδώλιο η Γενική Εισαγγελία, πολλοί άλλοι θα παραμένουν απ' έξω. Επειδή, διαχρονικά, πολλοί έκλεβαν το κράτος και τον λαό, και πολλοί είναι που διέφυγαν, είτε κουκουλώθηκαν από ισχυρούς ημετέρους.

Τελευταία, υπάρχει μία ενθαρρυντική προσπάθεια, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μεγαλοσχήμονες, τους οποίους άλλοτε κανένας δεν διενοείτο ότι ενείχοντο σε ληστείες. Ή, όσοι εγνώριζαν, τους απέκρυβαν. Είναι μεγάλο το κύκλωμα της αρπαγής και διοχετετεύεται σε όλα τα συστήματα που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Όμως πρέπει να τονισθεί τούτο: Να μην πιστεύει η Κυβέρνηση, η Αστυνομία και όσοι εμπλέκονται στη Νομική Υπηρεσία, ότι με το να διώκουν όσους οφείλουν να διώξουν, καθησυχάζουν το δημόσιο αίσθημα για την άλλη μεγάλη αδυναμία τους:

Να διώξουν και όσους ενέχονται στο μεγάλο οικονομικό έγκλημα. Ή διώκοντες τους μη δικούς τους, και ρίχνοντας το βάρος στη διερεύνηση υποθέσεων κατά πολιτικών αντιπάλων, μπορεί να αποκρύβουν όσους ημετέρους ενέχονται σε παρόμοιας φύσης αδικήματα. Η απαίτηση του λαού παραμένει: Τάχιστη δίωξη των υπευθύνων του τραπεζικού εγκλήματος και δημεύσεις περιουσιών τους. Ανεξαρτήτως πού ίστανται και σε ποια πολιτική παράταξη ανήκουν...

Μόνο η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τελική κατάληξη όλων αυτών των βρόμικων υποθέσεων, ποιοι είναι οι ένοχοι και ποιοι όσοι δέχθηκαν λάσπη. Αλλά για να αποφανθεί σωστά η δικαιοσύνη, πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία. Βιαστικές δουλειές προς άγραν χειροκροτημάτων και δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων δεν δικαιολογούνται.

Θέλουμε να τονίσουμε τούτο: Φυλάκιση όσων ενέχονται σε κλοπές κατά του κράτους ή των πολιτών δεν θα είναι αρκετές, για να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα. Πρέπει να συνοδευθούν και με δημεύσεις περιουσιών. Διότι, εάν κάποιος έκλεβε εκατομμύρια από τους πολίτες και θα πληρώσει με μερικά χρόνια φυλάκιση, αλλά θα έχει να περνά ζωή χαρισάμενη στο υπόλοιπο του βίου του με τα κλεμμένα εκατομμύρια, τότε ασφαλώς, πολλοί θα ήθελαν να ήταν στη θέση του. Πολύ περισσότερο, όταν η φυλάκιση θα είναι βραχυτέρα της επιβληθείσης, και θα εξαντλείται μεταξύ νοσοκομείου και ανοικτής φυλακής.

Συνεπώς, η φυλάκιση θα πρέπει να συνοδεύεται με δήμευση περιουσίας. Να επιστρέφεται στο κράτος, στην κοινωνία και στις υπηρεσίες απ' όπου φαγώθηκαν τα κλαπέντα. Να μην παραμένουν κτήμα του κλέφτη για να τα χαίρεται με την αποφυλάκιση. Άφραγκος και γυμνός πρέπει να βγαίνει από τη φυλακή, χωρίς πόρο ζωής.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να επισημάνουμε, επίσης, την ανάγκη και της Νομικής Υπηρεσίας, και της Αστυνομίας, και εμάς των Μέσων να διαφυλάξουμε ανθρώπους οι οποίοι αδίκως βάλλονται και αδίκως εκτίθενται. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε στον πολιτικό κανιβαλισμό. Εδώ, εκείνος που τρώει λάσπη και διασύρεται το όνομά του δεν υπάρχει τρόπος να το ξεπλύνει, ακόμη και αν κριθεί στο τέλος αθώος της όποιας κατηγορίας του καταλογίστηκε.

Στην Κύπρο, αρκεί να έλθει στην επιφάνεια ένα όνομα, για να σπιλωθεί εφ' όρου ζωής. Συνεπώς, επιβάλλεται να υπάρξει προστασία όσων αδίκως βάλλονται και λασπολογούνται. Και αυτήν την προστασία οφείλουν να την προσφέρουν πρωτίστως η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία. Με προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων, προτού διοχετεύσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, ή προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους.


Top