Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Φούσκα οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

Φούσκα οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πρώτη σε ύφεση η Κύπρος, αυξάνονται οι άνεργοι, ένας στους τρεις Κυπρίους ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας

Υπερμεγέθης φούσκα, αποδεικνύονται οι θριαμβολογίες του Υπουργού Οικονομικών ότι δήθεν η οικονομία πραγματοποιεί πρόοδο, κάνει βήματα μπροστά και η ανεργία μειώνεται και σταθεροποιείται. Μακάρι, βεβαίως, να ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά δυστυχώς, ακόμη και οι αριθμοί των μανδαρίνων είναι πλαστοί και δεν ανταποκρίνονται ούτε στους πραγματικούς αριθμούς ούτε, πολύ περισσότερο, στην κρίση που βαθαίνει και στη δυστυχία που βιώνει η κοινωνία.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η ανάπτυξη βρισκόταν στο -0,4 όταν ακόμη και η Ελλάδα παρουσίασε ανάπτυξη 0,7%.

Να ήταν μόνο αυτό; Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τρεις Κυπρίους ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Περίπου, 240 χιλιάδες συμπολίτες μας αδυνατούν να καλύψουν τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους.

Προχωρούμε πιο κάτω: Τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν τα πιο υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται και πληθύνονται και οι θριαμβολογίες που ακολούθησαν τις επιτυχίες των τραπεζών στα τεστ αντοχής, και οι υποσχέσεις που δόθηκαν σε στιγμές αποκορύφωσης του ενθουσιασμού, αποδεικνύονται και αυτές φούσκες.

Και η ανεργία που μας είπαν πως μειώνεται και σταθεροποιείται; Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Νοέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμένων ανέργων εκτινάχθηκε στις 47.603 πρόσωπα, σημειώνοντας αύξηση 6.269 προσώπων, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Και προσέξτε:

Μιλούμε για εγγεγραμμένους ανέργους. Δεν υπολογίζονται οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι, πέραν των έξι μηνών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να παρουσιάζονται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, αφού η παραχώρηση του ανεργιακού επιδόματος τέλειωσε και δεν ελπίζουν πως τα Γραφεία θα τους εξασφαλίσουν εργασία. Οι μακροχρόνιοι άνεργοι από έξι-δώδεκα μήνες ανέρχονταν τον Νοέμβριο σε 7.566 πρόσωπα, ενώ από 12 μήνες και πάνω, ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 12.071 πρόσωπα. Προσθέστε, λοιπόν, στους 47.603 εγγεγραμμένους ανέργους, άλλες 19.637 μη εγγεγραμμένους και ο τελικός αριθμός ανέρχεται στο εφιαλτικό ύψος των 67.240 ανθρώπων που δεν έχουν εργασία.

Αλλά οι άνεργοι, δεν είναι ξηροί αριθμοί. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα, αλλά σίγουρα έχουν πολλές υποχρεώσεις. Ένας αριθμός 12.071 αριθμών στερείται του ανεργιακού επιδόματος και δεν έχει κανένα πόρο ζωής. Αυτό είναι τρομακτικό, αλλά αποτέλεσμα της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται και η οποία όχι μόνο δεν οδηγεί σε βελτίωση της ζωής της κοινωνίας, αλλά αυξάνει τη δυστυχία και πολλαπλασιάζει την πείνα.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι η προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας, να εξωραΐσει αυτή την τραγική κατάσταση, στην οποία οδήγησε τους ανθρώπους η Κυβέρνησή της. Ανήσυχη από τη διάψευση των θριαμβολογιών περί μειώσεων της ανεργίας, βγήκε για να μας πει πως η αύξηση των ανέργων ήταν αναμενόμενη και αποτελεί «επαναλαμβανόμενο και εποχικό φαινόμενο», το οποίο, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων. Κατά τον ίδιο τρόπο, όμως, μπορεί να αντιτείνει κάποιος ότι η μείωση της ανεργίας, η οποία εμφανίζεται τους προηγούμενους μήνες, ήταν πλασματική, λόγω της λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Εν πάση περιπτώσει αυτό αποτελεί παρωνυχίδα. Η ουσία είναι μία. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, η οποία συνεχώς εμβαθύνεται και την κοινωνία σε ένα ατέλειωτο γολγοθά.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ευχαριστίες στην Τουρκία


Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) εξέφρασε ευχαριστίες προς την Τουρκία για τη χρηματική εισφορά της προς την Επιτροπή. Πρώτη φορά μία χώρα, η οποία βαρύνεται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σφαγές αμάχων, δέχεται ευχαριστίες επειδή εξαργυρώνει το έγκλημά της με κάποιες χρηματικές εισφορές.


Top